Λιγότερο κρέας και γαλακτοκομικά βοηθούν στην μάχη κατά… της κλιματικής αλλαγής

FilePhoto: Τα φυτικά υποκατάστατα του κρέατος, είναι μια από τις πολλές ιδέες για την στροφή στην πιο “πράσιν稔 διατροφή. Φωτογραφία: EPA




Η στροφή στην κατανάλωση τροφίμων με συστατικά φυτικής προέλευσης,  μπορεί να βοηθήσει στην μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, δηλώνουν εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ,

καθώς σε μελέτη τους  υποστηρίζουν ότι η υψηλή κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων στις κοινωνίες της Δύσης, πυροδοτεί την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ωστόσο, επιστήμονες και αξιωματούχοι του ΟΗΕ δεν προτρέπουν τους καταναλωτές να γίνουν vegan ή vegetarian. Λένε απλώς ότι μπορούν πολλοί περισσότεροι άνθρωποι να τραφούν εκμεταλλευόμενοι την γη, περιορίζοντας την κατανάλωση κρέατος.

Η έκθεση, που αποτελεί το αποτέλεσμα των ερευνών 107 επιστημόνων της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή [IPCC], υποστηρίζει ότι εάν η γη χρησιμοποιούνταν αποτελεσματικότερα, θα ήταν δυνατόν να περιοριστούν οι εκπομπές άνθρακα από τους ανθρώπους.

«Δεν λέμε στον κόσμο να σταματήσει να τρώει κρέας. Σε ορισμένες περιοχές ο κόσμος δεν έχει άλλη επιλογή. Όμως είναι προφανές ότι στη Δύση τρώμε πάρα πολύ κρέας», δήλωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντολογίας στο Πανεπιστήμιο του Αμπερντιν στη Μεγάλη Βρετανία, Πιτ Σμιθ.

Η έκθεση απευθύνει έκκληση για επείγουσα δράση ώστε να τερματιστεί η ερημοποίηση και καταστροφή των εδαφών – δυο φαινόμενα που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή.

Η επιφάνεια της Γης, κι ο τρόπος που την χρησιμοποιούμε, αποτελεί τη βάση της ανθρώπινης κοινωνίας και της παγκόσμιας οικονομίας. Όμως, την αναμορφώνουμε με δραματικούς τρόπους, μέσω της εκπομπής αερίων του Θερμοκηπίου. Η αντίδραση της γης στην κλιματική αλλαγή είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον.

Πώς συνδέεται η κλιματική αλλαγή και η διατροφή;

Η κλιματική αλλαγή απειλεί την ασφάλεια των τροφών μας. Η άνοδος της θερμοκρασίας  αυξάνει τις βροχές και τα όλο και πιο συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα θα έχουν επίπτωση στις καλλιέργειες και τα ζώα.

Όμως και η παραγωγή τροφίμων συμβάλλει στην άνοδο της θερμοκρασίας της Γης. Η γεωργία και η υλοτομία ευθύνονται για το 25% των εκπομπών των αερίων του Θερμοκηπίου.   together with forestry – accounts for about a quarter of greenhouse gas emissions. Επίσης τα ζώα που προορίζονται για την διατροφική αλυσίδα συμβάλλουν στην άνοδο της θερμοκρασίας της Γης μέσω του μεθανίου που παράγουν, αλλά και μέσω της αποψίλωσης των δασών.

Τα υποκατάστατα

Στις ΗΠΑ, τα vegan burger φτιάχνονται από φυτικής προέλευσης συστατικά  που αντικαθιστούν το κρέας έχοντας ωστόσο την γεύση του χάρη σ’ ένα πλούσιο σε σίδηρο συστατικό, το heme.

Ωστόσο, σε άλλα μέρη της Γης, όπως στην Κίνα, η κατανάλωση μοσχαρίσιου κρέατος αυξάνεται, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να προωθήσει περισσότερο την παραδοσιακή δίαιτα.

…και τα υπολείμματα

Οι συγγραφείς της μελέτης καλούν επίσης σε περιορισμό των τροφικών υπολειμμάτων – είτε πριν είτε μετά την πώλησή τους στους καταναλωτές.

Τα τροφικά υπολείμματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την διατροφή των ζώων ή εάν είναι σε άριστη κατάσταση, για διανομή σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, σε πολύ πιο αυξημένα ποσοστά, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Πηγή: BBC

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: