Liberation: Τα δάση του Αμαζονίου καίγονταν τρεις εβδομάδες πριν το αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ;

FILE PHOTO: Η αποψίλωση των περιοχών του Αμαζονίου λόγω πυρκαγιών στη Βραζιλία συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. EPA, NASA EARTH OBSERVATORY




Παρ’ ότι οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο έχουν αυξηθεί φέτος, μοιάζει πια συνηθισμένη η εκδήλωσή τους στην περίοδο της ξηρασίας, λένε οι επιστήμονες. Είναι αυτό ο λόγος που άργησε η διεθνής γνώμη να μάθει για τις πυρκαγιές; Ντόπιοι επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι πυρκαγιές έγιναν γνωστές μόλις πριν λίγες μέρες, διότι ο καπνός έφτασε μέχρι την πόλη του Σάο Πάολο, που δεν έχει συνηθίσει τέτοιες καταστάσεις, σε αντίθεση με τις απόμακρες και δυσπρόσιτες περιοχές της Αμαζονίας.

Απαντώντας σε επιστολή αναγνώστη, η εφημερίδα Liberation, φιλοξενεί άρθρο της συνεργάτιδας της, Εμμα Ντονάτα, στο οποίο δίνονται απαντήσεις για την πραγματική κατάσταση στον Αμαζόνιο, για το μέγεθος του προβλήματος, αλλά και την συχνότητα εκδήλωσής του.

Ακολουθούν εκτενή αποσπάσματα του άρθρου:

Οι καπνοί από πολυάριθμες πυρκαγιές στην περιοχή του Αμαζονίου κάλυψαν τον ουρανό του Σάο Πάολο, την Δευτέρα 19 Αυγούστου, θέτοντας σε συναγερμό την κοινή γνώμη και τα ΜΜΕ.

Οι θεαματικές εικόνες του Σάο Πάολο να έχει σκεπαστεί από τον καπνό, ήταν η αφορμή να στραφεί η προσοχή της διεθνούς κοινότητας στον Αμαζόνιο.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας (Inmet), οι καπνοί προέρχονταν από την Αμαζονία της Βραζιλίας, αλλά κυρίως «από μεγάλες πυρκαγιές, οι οποίες ξέσπασαν τις τελευταίες ημέρες κοντά στα τριεθνή σύνορα της Βολιβίας, της Παραγουάης και της Βραζιλίας, κοντά στην περιοχή Κορουμπά» εξηγεί το Inmet σε ανακοίνωσή του.

Στην βολιβιανή περιοχή Σάντα Κρουζ, σε συναγερμό από την 7η Αυγούστου, η πυρκαγιά είχε κάψει ήδη περισσότερα από 470.000 εκτάρια.  Οι φωτογραφίες και τα βίντεο με την πόλη μέσα στον καπνό και το σκοτάδι, αναπαράχθηκαν ευρέως από τα ΜΜΕ, με πολλά άρθρα περί πυρκαγιών στον Αμαζόνιο.

 Από τις 7 Αυγούστου, ο Σαντιάγκο Γκασό, ερευνητής στη NASA, κρούει τον κόδονα του κινδύνου μέσω του λογαριασμού του στο Twitter  για την ύπαρξη ενός «διαδρόμου καπνού» με προέλευση την Αμαζονία ο οποίος εξαπλώνεται στην Λατινική Αμερική.

Σε συνέντευξή του στην UOL Noticias, ο εμπειρογνώμονας εξηγεί ότι «οι πυρκαγιές εκδηλώνονται πάντα αυτή την περίοδο του χρόνου. Όμως ο διάδρομος του καπνού δεν σχηματίζεται κάθε χρόνο, για λόγους που έχουν να κάνουν με τον αριθμό των πυρκαγιών, τον τύπο της χλωρίδας,  την υγρασία του εδάφους, και τα μετεωρολογικά προβλήματα».

Εδώ και δυο εβδομάδες, πράγματι, η ένταση των πυρκαγιών έχει αυξηθεί, προκαλώντας ένα νέφος καπνού πάνω από την περιοχή. Στο Μάτο Γκρόσο, την περιοχή που επλήγη από την αύξηση του αριθμού των πυρκαγιών, μια φωτιά έκαιγε επί εννιά ημέρες, από τις 9 έως τις 18 Αυγούστου, καταστρέφοντας πολλές χιλιάδες εκτάρια.

Θα πρέπει οπωσδήποτε να σημειώσουμε ότι εκδηλώνονται πυρκαγιές κατά την περίοδο της ξηρασίας στην Βραζιλία.

«Δεν έχουμε βροχές, ο αέρας είναι πολύ ξηρός, και δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου σύννεφα, όμως δεν μπορεί να δει κανείς το γαλάζιο του ουρανού, μόνο το κίτρινο του καπνού και τον ήλιο να είναι κρυμμένος πίσω του. Όλα αυτά είναι συνηθισμένα αυτή την εποχή στις περιοχές μας, μέχρι ν’ αρχίσει να ξαναβρέχει» γράφει η μετεωρολόγος, Ζοζέλια Πεγκορίμ, σε ανάρτησή της στο προσωπικό της blog, προσθέτοντας ωστόσο, ότι είναι προφανές πως φέτος ο αριθμός των πυρκαγιών αυξήθηκε εξαιρετικά.

Πηγή: Liberation

“Διεθνή κρίση” οι πυρκαγιές στη Βραζιλία και θα τεθεί επί τάπητος στην G7 δήλωσε ο Μακρόν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: