Λέσβος: Χιλιάδες πεζοπορούν προς την Αγιάσο για το προσκύνημα της εικόνας της Παναγιάς Σιών

Στην Αγιάσο, το προσκύνημα της 1.100 ετών εικόνας της Παναγιάς Σιών. Photo via Facebook




Χιλιάδες προσκυνητές διανύουν σήμερα με τα πόδια τη διαδρομή Μυτιλήνη-Αγιάσος (περίπου 25 χιλιόμετρα) ή πεζοπορούν από κάθε άλλο σημείο του νησιού, προκειμένου να προσκυνήσουν την αρχαία εικόνα της Παναγιάς Σιών, στο προσκύνημα της Παναγιάς, στην πανέμορφη ορεινή κωμόπολη του νησιού, στις πλαγιές του όρους Όλυμπος.Υπολογίζεται ότι θα πεζοπορήσουν περί τα 7.000 άτομα ενώ θα ξεπεράσουν τις 50.000 οι προσκυνητές του Δεκαπενταύγουστου συνολικά. Ανάμεσά τους και πολλοί Τούρκοι που βρίσκονται στο νησί γιορτάζοντας του «κουρμπαν μπαιράμ» που φέτος συμπίπτει με το Δεκαπενταύγουστο.

Η εικόνα της Παναγίας με το προσωνύμιο «Μήτηρ Θεού Αγία Σιών» θεωρείται έργο του Ευαγγελιστή Λουκά με πρώτες ύλες κατασκευής της το κερί και τη μαστίχα.

Σύμφωνα με την παράδοση, στη Λέσβο έφτασε από τον Εφέσιο μοναχό Αγάθωνα ο οποίος την μετέφερε την περίοδο της εικονομαχίας στις αρχές του 9ου μετά Χριστό αιώνα από την Έφεσο, περί το 803.

Η εικόνα αυτή αποτέλεσε το επίκεντρο της κατασκευής του ναού αλλά και της δημιουργίας της κωμόπολης η οποία ονομάζεται Αγιάσος κατά παράφραση της Αγίας Σιών που αναφέρεται ως προσωνύμιο της Παναγίας στην εικόνα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: