Κρατική διάκριση τιμής σε 4 απόδημους για την διεθνή δράση τους, απένειμε ο Αναστασιάδης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παραθέτει δεξίωση προς τιμή των Κυπρίων αποδήμων στο Προεδρικό Μέγαρο, Λευκωσία. ΓΤΠ – Χ. Αβρααμίδης




Τέσσερις απόδημοι τιμήθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για τη σημαντική τους δράση στην υπηρεσία της πατρίδας, στο πλαίσιο δεξίωσης που πραγματοποιήθηκε στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου, στη Λευκωσία.

Αποδίδοντας τις κρατικές διακρίσεις τιμής και αναγνώρισης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τη δεδηλωμένη βούλησή της Κυβέρνησης για την περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας που διέπει τις σχέσεις ομογένειας και Κύπρου.

Στη δεξίωση που παρέθεσαν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η σύζυγός του, Άντρη, προς τιμήν των συνέδρων του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων Διασποράς ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ-ΝΕΠΟΜΑΚ, τιμήθηκαν ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριος, ο Μητροπολίτης Γέρων Ναϊρόμπι Υπέρτιμος και Έξαρχος Μακάριος, η ιατρός και πρώην Πρόεδρος του Γυναικείου Τμήματος Συνδέσμου Αμερικής Δρα Φλωρεντία Χριστοδουλίδου και ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας Νότιας Αυστραλίας Χρίστος Ιωάννου.

«Αναμφίβολα, η διεθνώς αναγνωρισμένη και διακεκριμένη προσφορά όλων, ευδιάκριτη στην πολυποίκιλη θρησκευτική, εθνική, επιστημονική, επιχειρηματική και προς όφελος της ομογένειας δράση τους, συνδεδεμένη παράλληλα με υψηλές πράξεις και έργα προαγωγής, μεταξύ άλλων του πολιτισμού, της παιδείας και της φιλανθρωπίας, λειτούργησε καθοριστικά προς την πρόοδο και την ανάπτυξη της πατρίδας μας, της χώρας που ζουν, αλλά και της ανθρωπότητας ευρύτερα» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τιμώντας την καταγωγή σας, διατηρώντας τη θρησκεία, τη γλώσσα και τις παραδόσεις του τόπου μας, καταστήσατε τους εαυτούς σας πρεσβευτές του πολιτισμού, της ιστορίας και κυρίως της ορθής προβολής των θέσεων και των δίκαιων εθνικών μας αιτημάτων στο εξωτερικό» συμπλήρωσε.

Χαρακτήρισε παράλληλα άξιο επαίνου το γεγονός ότι οι ομογενείς πέτυχαν να μεταλαμπαδεύσουν την άδολη φιλοπατρία που τους διακρίνει στη νέα γενιά απόδημων, «το μέλλον της διασποράς», όπως είπε, οι οποίοι συνεχίζουν τη μέχρι τώρα πορεία και προσφορά.

«Πραγματικά είναι αξιοσημείωτο αυτό που καταγράφεται γιατί κάθε χρόνο παρακολουθούμε να πολλαπλασιάζονται οι νέοι που εντάσσονται στη ΝΕΠΟΜΑΚ και που αποτελούν τη διάδοχο κατάσταση της πρώτης ή της δεύτερης γενιάς των μεταναστών μας» είπε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχάρη όλους για τη διακεκριμένη παρουσία και δραστηριότητά τους στο εξωτερικό, εκφράζοντας τις ευγνώμονες ευχαριστίες και την εκτίμηση της Πολιτείας και του συνόλου του κυπριακού λαού για τη διαχρονική στήριξη τους προς την πατρίδα. Στήριξη, η οποία, όπως είπε, κρίθηκε καθοριστικής σημασίας, ιδιαιτέρως όσον αφορά τις δυσκολίες, τις οποίες διήλθε σε ιστορικά κρίσιμες στιγμές ο τόπος.

Στη διάρκεια της δεξίωσης οι ομογενείς χάρισαν στον Πρόεδρο Αναστασιάδη μια προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ως ένα συμβολικό δώρο. Παραλαμβάνοντας το δώρο από τον Πρόεδρο της ΠΟΜΑΚ Ανδρέα Παπαευριπίδη, εκ μέρους των οργανώσεων των αποδήμων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ο Μέγας Αλέξανδρος υπήρξε μια ιστορική φυσιογνωμία για τον Ελληνισμό, για τη Μακεδονία, για την Ελλάδα, για τον απανταχού Ελληνισμό, για αυτό και καλό είναι να διδασκόμεθα από τη μαχητικότητα, τον πατριωτισμό, από τη βούληση». «Και είναι ένα καλό συμβολικό δώρο, διότι χρειαζόμαστε αντοχές με όσα αντιμετωπίζουμε» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του στην εξαιρετική και διαχρονική προσφορά των τιμωμένων, λέγοντας ότι «πρόκειται για την προσφορά μιας ολόκληρης ζωής για τον συνάνθρωπο και πάνω από όλα για την πατρίδα».

Είπε ακόμη ότι με την βράβευση δίνεται συνέχεια στον θεσμό που άρχισε πριν από τέσσερα χρόνια, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τιμά προσωπικότητες μεταξύ του κόσμου των αποδήμων που ξεχώρισαν και ξεχωρίζουν για την προσφορά τους.

Νωρίτερα, τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου των οργανώσεων των αποδήμων έφτασαν στο Προεδρικό Μέγαρο και ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, στην παρουσία στενών συνεργατών του Προέδρου.

Πριν την ενημέρωση, ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ Ανδρέας Παπαευριπίδης, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ και ο Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ Χρίστος Τούτον κατέθεσαν στεφάνι στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ΙΙΙ.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Η Τουρκία αρωγός στον αισχρό εκβιασμό κατά της Κύπρου: Μέρος του ψευδοκράτους τα Βαρώσια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: