Κορύφωση καύσωνα με 42 βαθμούς το Σάββατο: Προειδοποίηση για ανεξέλεγκτες πυρκαγιές

File Photo: Ένας άνδρας δροσίζεται σε συντριβάνι. Αθήνα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Στον υψηλότερο βαθμό επικινδυνότητας για την εκδήλωση εν δυνάμει μη ελεγχόμενων πυρκαγιών θα βρεθεί η Ελλάδα το Σάββατο, 3 Αυγούστου, και συγκεκριμένα οι ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές της χώρας μας, με βάση τον πυρο-μετεωρολογικό δείκτη του Haines, προειδοποιεί το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ο συγκεκριμένος δείκτης αποτιμά την αναμενόμενη συμπεριφορά των δασικών πυρκαγιών με βάση το “προφίλ” της κατώτερης τροπόσφαιρας (0 – 3 χλμ.).

Η παρουσία θερμών και πολύ ξηρών αερίων μαζών πάνω από την Ελλάδα το Σάββατο αποτελεί στοιχείο που δυνητικά μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνισης ακραίας συμπεριφοράς πυρκαγιών.

Η ανάπτυξη των δεικτών για τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών γίνεται στο πλαίσιο του διασυνοριακού προγράμματος DISARM: Drought and fIre ObServatory and eArly waRning system, στο οποίο το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr είναι συντονιστής.

Ο πυρoμετεωρολογικός δείκτης Haines αποτιμά την αναμενόμενη συμπεριφορά δασικών πυρκαγιών με βάση το προφίλ της κατώτερης τροπόσφαιρας (0 – 3 km). Πηγή: meteo/EAA

Ο καιρός το Σάββατο, 3 Αυγούστου

  • Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται το κύμα των υψηλών θερμοκρασιών, το οποίο θα διαρκέσει και θα κορυφωθεί το Σάββατο, 3 Αυγούστου. Τις θερμές ώρες του Σαββάτου, κυρίως στα ορεινά τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες, ενώ από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, 4 Αυγούστου, και από τα βόρεια, αναμένεται σημαντική ενίσχυση των βορείων ανέμων στα ανατολικά.
Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού την Παρασκευή 2 και το Σάββατο, 3 Αυγούστου 2019. Πηγή: meteo/EAA

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, βαθμιαία αυξημένες στα βόρεια ηπειρωτικά με βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά τμήματα της Μακεδονίας και τη Θράκης, καθώς και πολύ υψηλές θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά, αναμένονται το Σάββατο.

  • Η θερμοκρασία, σε υψηλά επίπεδα, θα κυμανθεί από 23 έως 38 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 26 έως 40 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα (στη Θεσσαλία έως τους 41-42 βαθμούς Κελσίου), 21 έως 36 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στη Δυτική Στερεά έως τους 37 – 38 βαθμούς Κελσίου), 26 έως 33 βαθμούς στις Κυκλάδες και έως τους 36 βαθμούς στην Κρήτη, 26 έως 35 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ, που βαθμιαία τις βραδινές ώρες στο Βορειοδυτικό Αιγαίο θα στραφούν σε βορειοδυτικούς ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ, στο Νότιο Αιγαίο από δυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και αργότερα ισχυροί 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και από τις απογευματινές ώρες από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ.

H θερμότερη ημέρα του κύματος ζέστης , θα είναι το Σάββατο 03/08, όπου η μέγιστη θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα ξεπεράσει τους 36 ⁰C, με τις υψηλότερες τιμές να φτάνουν στη Θεσσαλία τους 41-42 ⁰C και στην Ανατολική Στερεά (Βοιωτία) τους 39-40 ⁰C. Πηγή: meteo/EAA

Ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται το Σάββατο στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 37 βαθμούς, αλλά στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς, που τις βραδινές ώρες θα στραφούν σε βορειοδυτικούς μέτριους έως ισχυρούς 5-6 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια και ζέστη, με νεφώσεις στα γύρω ορεινά τις θερμές ώρες της ημέρας, αναμένονται το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις ασθενείς και πρόσκαιρα σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ, που από τις βραδινές ώρες θα στραφούν σε βορειοδυτικούς μέτριους έως ισχυρούς 5-6 μποφόρ, με τάση ενίσχυσης.

Με πληροφορίες meteo/EAA

Υψηλός ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς την Παρασκευή σε πέντε περιοχές της χώρας [χάρτης]

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal