Κόουτς αυτή είναι η κανονική ΑΕΚ, όχι οι ακαδημίες: Ενδιαφέρει και το αποτέλεσμα

File Photo: Ο προπονητής της ΑΕΚ (Α) Μιγκέλ Καρντόσο. Φωτογραφία ΠΑΕ ΑΕΚ




Για πρώτη φορά μετά τη μεγάλη επιστροφή στην ελίτ του ελληνικού ποδοσφαίρου, η ΑΕΚ χάνει έναν βασικό στόχο της τόσο νωρίς. Αύγουστο (του 2016) είχε αποκλειστεί και από τη Σεντ Ετιέν, αλλά τότε η Ευρώπη αποτελούσε πολυτέλεια, καθώς προείχε η κυριαρχία εντός των τειχών.

Τώρα, όμως, η συμμετοχή σε ομίλους έγινε… προαπαιτούμενο για τον κόσμο, αλλά και για τον οργανισμό της ΑΕΚ μετά την αήττητη πορεία του 2017 στο Europa League και τη συμμετοχή στους ομίλους του Champions League, έναν χρόνο αργότερα. Η Ευρώπη… ανοίγει την όρεξη και συνοδεύεται από πολλαπλά οφέλη στα ταμεία, στο πρεστίζ, ακόμα και στη μεταγραφική δυνατότητα του συλλόγου…

Όσα έχτισε η ΑΕΚ, θα γκρεμιστούν από την εφετινή της απουσία. Εκτός κι αν συμβεί ένα απρόοπτο από αυτά που συνηθίζουμε να χαρακτηρίζουμε «συγκλονιστικά», όπως να νικήσει με τρία γκολ διαφορά στην Τουρκία, η Ένωση αποχαιρετά νωρίς-νωρίς την Ευρώπη.

Τραβάει χειρόφρενο στην εντυπωσιακή άνοδο 125 θέσεων στo ranking της UEFA, ενώ γνωρίζει ότι και στην επόμενη ευρωπαϊκή της «εξόρμηση» θα βρίσκεται στους «αδύναμους» στο δρόμο για τους ομίλους.

Το πισωγύρισμα είναι μεγάλο… Οι ευθύνες του προπονητή, το ίδιο. Ο Μιγκέλ Καρντόσο έμεινε πιστός στο πλάνο του, χωρίς να τον ενδιαφέρει το τελικό αποτέλεσμα, παρότι ήταν προφανές από το ματς με την Κραϊόβα ότι οι παίκτες αδυνατούσαν να το υπηρετήσουν.

Ο Μπάρκας αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες με τη μπάλα κάτω, παίκτης για να πάρει την πρώτη πάσα δεν υπάρχει και ο Σιμόες δεν διαθέτει τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για να επιτελέσει αυτό το καθήκον, τα κορμιά των «κιτρινόμαυρων» δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στο pressing του αντιπάλου και προκύπτουν πολλά ατομικά λάθη. Παρόλα αυτά, ο Πορτογάλος επιλέγει να μείνει πιστός στο πλάνο, να μην παρουσιάζει εναλλακτική λύση και η ανέτοιμη ΑΕΚ να μην βγάζει αντίδραση.

Αυτό είθισται να συμβαίνει στις ποδοσφαιρικές ακαδημίες, όπου οι προπονητές ζητούν από τους νεαρούς παίκτες να εφαρμόσουν συγκεκριμένο αγωνιστικό πλάνο, χωρίς να τους απασχολεί το τελικό σκορ.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία εκμάθησης, επιτυγχάνεται ο στόχος, που είναι η σωστή ποδοσφαιρική προσέγγιση και η ανάδειξη ταλαντούχων παικτών που θα στελεχώσουν την πρώτη ομάδα. Μόνο που η ΑΕΚ του Καρντόσο, ΕΙΝΑΙ η πρώτη ομάδα!

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γιώργος Μανταίος

“Εφιάλτης” για την ΑΕΚ η Τραμπζονσπόρ στο ΟΑΚΑ: Όνειρο απατηλό η Europa League…

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: