Κλιμακώνει η Άγκυρα, 368 φορές παραβίασε τα Εθνικά Χωρικά Ύδατα μόνο τον Ιούλιο…

: Η Πυραυλάκατος “Δανιόλος” (P68) είναι ένα από τα πλοία της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού που καθημερινά βρίσκονται στα Ανατολικά σύνορά μας με την Τουρκία και το πλήρωμά της έχει αντιμετωπίσει πολλές φορές την Τουρκική προκλητικότητα. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ

Πολλές φορές έχει γραφτεί, ίσως και σε καθημερινή βάση πως η Τουρκία επιλέγει τον δρόμο της κλιμάκωσης. Δεν είναι λίγοι άλλωστε εκείνοι που το λένε. Οι δηλώσεις της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας είναι προσεκτικές αλλά έχουν τον τόνο της αποτροπής.

  • Αποτροπή η οποία έχει να κάνει με τις λοξές ματιές της γείτονος είτε για το νότιο τμήμα της θαλάσσιας περιοχής κάτω από το Καστελόριζο είτε για το όριο της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, εκεί που αυτή εφάπτεται με την Κυπριακή.
  • Στο Ελληνικό επιτελείο βλέπουν ξεκάθαρα τι συμβαίνει και προκύπτει μέσα από τα επίσημα στοιχεία όπως για παράδειγμα οι παραβιάσεις των Εθνικών Χωρικών Υδάτων στο Αιγαίο που μόνο μέσα στο καλοκαίρι τον Ιούλιο έφτασαν τις 368 !

  • Οι κινήσεις της γειτονικής χώρας που αναλύονται είναι αυτές που έχουν προβληματίσει και έχουν κάνει τους πάντες εντός των Ενόπλων Δυνάμεων να βρίσκονται σε αυξημένη εγρήγορση κι από την άλλη πλευρά σ’ ένα ευρύτερο πλαίσιο αυτές οι σπασμωδικές Τουρκικές κινήσεις έχουν αναδείξει τον ρόλο της χώρα μας ως έναν πόλο σταθερότητας στην περιοχή.

Πάντως η αυξημένη εγρήγορση μπορεί να δικαιολογηθεί, όπως και η ενίσχυση των αντανακλαστικών που έχει ζητηθεί από την στρατιωτική ηγεσία προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ακόμη και μέσα από τα επίσημα δημοσιευμένα στοιχεία που προκύπτουν μέσα από την ιστοσελίδα του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Η καθημερινότητα στον αέρα έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον μέσο όρο προηγούμενων ετών, όμως αυτό που μπορεί να παρατηρήσει κανείς είναι πως και στο ναυτικό επίπεδο οι προκλήσεις όχι μόνο είναι αυξημένες αλλά και αρκετά έντονες.

368 παραβιάσεις Εθνικών Χωρικών Υδάτων σε έναν μήνα είναι πολλές…

Μπορεί οι έξοδοι από τους ναυστάθμους της Τουρκίας να είναι μονόδρομος για τα Τουρκικά πλοία να περάσουν σε κοντινή απόσταση από Ελληνικά νησιά στο Ανατολικό Αιγαίο, όπως η Κως και η Κάλυμνος, όμως δεν στέκεται κανείς εκεί.

  • Πως θα πεις άλλωστε στον άλλον μην βγάλεις το καράβι σου; Όμως οι παραβιάσεις των Εθνικών Χωρικών Υδάτων 368 φορές μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού είναι πάρα πολλές και σίγουρα σύμφωνα με πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό δεν έχουν να κάνουν με τα μπες βγες από κανέναν ναύσταθμο.

  • Οι 368 φορές παραβιάσεων είναι οι λεγόμενες και «άγνωστες μάχες» σ’ έναν ακήρυχτο πόλεμο στο Αιγαίο, όταν ένα Τουρκικό πολεμικό πλοίο εισέρχεται πιο κοντά από τα έξι ναυτικά μίλια γύρο από ένα Ελληνικό νησί ή όταν «εντελώς τυχαία» ξεπερνά την μέση γραμμή που χωρίζει τα Ελληνικά χωρικά ύδατα από τα Τουρκικά, όταν πρόκειται για τα Ανατολικά τμήματα των νησιών στο Αρχιπέλαγος.

Οι 368 φορές παραβιάσεων μέσα στον Ιούλιο αποτελούν από εκείνες τις μάχες που είχε πει ο Α’ ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης πως όταν ξεμυτίζει κάποιο Τουρκικό πλοίο στο Αιγαίο πάντα βρίσκεται προ εκπλήξεων, έχοντας σε πολύ κοντινή απόσταση- για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας- κάποια Κανονιοφόρο ή Πυραυλάκατο του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας μας.

  • Ωστόσο οι 368 φορές δείχνουν και την θέληση της Τουρκίας σαφέστατα να προκαλεί, να δείχνει παρουσία στο Αιγαίο, να αφήνει και στη θάλασσα «ίχνος» και να διατηρεί την προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων ακόμη και στο Αρχιπέλαγος. Μια προσπάθεια διαχρονική που βρίσκει την χώρα μας αμυνόμενη όχι μόνο σε επιχειρησιακό επίπεδο αλλά και έχοντας μαζί της το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

  • Οι αριθμοί είναι ο πιο αμείλικτος μάρτυρας. Το 2017 οι παραβιάσεις των Εθνικών Χωρικών Υδάτων ήταν 1998 και την περασμένη χρονιά, το 2018, 1479. Στο δεύτερο εξάμηνο του 2019 παρατηρούμε ότι έχουν φτάσει οι παραβατικές κινήσεις στην θάλασσα, τις 1165.

Κι επειδή μιλήσαμε πιο πάνω για τον Ιούλιο, έναν τουριστικό μήνα για τις δυο χώρες οι παραβιάσεις τις προηγούμενες χρονιές δεν έχουν σχέση με τις 368…

Οι 160 ήταν το 2017 και οι 141 το 2018 ! Λίγες δεν είναι, προκλήσεις υπήρχαν και θα υπάρχουν αλλά ο διπλασιασμός των ποσοστών αυτών αναδεικνύει τις προθέσεις με τις οποίες έχει πάρει απόφαση η Άγκυρα να πορευτεί.

Δεν σεβάστηκαν ούτε την εορτή της Παναγίας οι Τούρκοι: 33 παραβιάσεις του εναέριου χώρου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: