Κι όμως, κοιμάσαι «σαν πουλάκι» μετά τον βραδινό καφέ, λένε οι επιστήμονες

Καμιά επίπτωση στην ποιότητα και τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου δεν έχει η καφεϊνη, λέει νέα έρευνα. Photo:Pixabay.com




Παρά την παγιωμένη περί του αντιθέτου πεποίθηση, καμιά επίπτωση στην ποιότητα του ύπνου δεν έχει η βραδινή κατανάλωση καφέ ή τσαγιού,  λίγο πριν πάει κανείς στο κρεβάτι. Όπως αποδεικνύει πρόσφατη έρευνα, η καφεΐνη δεν δυσκολεύει τον ύπνο ούτε επηρεάζει την ποιότητά του.

Στα πλαίσια της έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε από ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου  Florida Atlantic University  και της Ιατρικής Σχολής του Harvard, μελετήθηκαν μέρα – νύχτα  785  άνθρωποι επί 5,164 ημέρες και τους έγιναν μετρήσεις στα επίπεδα καφεΐνης, αλκοόλ και νικοτίνης, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Independent.

Με την χρήση αισθητήρων που φορούσαν οι ερευνώμενοι στους καρπούς τους, καταγράφηκαν παράγοντες όπως η διάρκεια του ύπνου, η επάρκεια ύπνου και το πόσο εύκολα ξυπνούσαν.

Η μελέτη των στοιχείων έδειξε ότι ενώ η νικοτίνη και το αλκοόλ είχαν αρνητική επίπτωση στον ύπνο – καθώς ένα τσιγάρο αφαιρούσε 42 λεπτά απ’ την συνολική διάρκεια του ύπνου σε όσους είχαν αϋπνίες –  η καφεΐνη δεν εμφάνισε παρενέργειες όσον αφορά την ποιότητα ή την διάρκεια του ύπνου.

Μιλώντας στην επιστημονική επιθεώρηση The Sleep, η δρ. Κριστίν Σπαντόλα, δηλώνει ότι η έρευνα αυτή είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια εξέτασης των επιπτώσεων από τη νυχτερινή  χρήση αλκοόλ, καφεΐνης και νικοτίνης στην ποιότητα και διάρκεια του ύπνου και σαφώς «δεν διαπίστωσε σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφεΐνης και παραμέτρων του ύπνου».

Τα ευρήματα ωστόσο δημιουργούν έκπληξη, αφού θεωρείται ότι φυσιολογικά η καφεΐνη μπλοκάρει τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου που προκαλούν τον ύπνο.

Πηγή: The Independent

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: