Κάτι ήθελε να πει ο κατοχικός ηγέτης Ακιντζί, αλλά ο Ερντογάν παρακολουθεί και ακούει!

File Photo: Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί , στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου. EPA, ANDREAS MANOLI




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί επιχείρησε να μιλήσει ευθέως στους Ελληνοκύπριους και να στείλει μηνύματα. Στη συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, μίλησε για όλα τα σημαντικά ζητήματα ενόψει της άτυπης συνάντησης που θα έχει με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, που χρονικά τοποθετείται στις 9 Αυγούστου, έχοντας στο μυαλό πως απευθύνεται πρωτίστως στους Ελληνοκύπριους.

Γι αυτό και ήταν προσεκτικός, αν και δεν διαφοροποιήθηκε ποσώς από διαχρονικές του προσεγγίσεις. Την ίδια ώρα, σαφώς και ήταν προσεκτικός έναντι της Τουρκίας. Την περιέλαβε σε όλες τις αναφορές του τοποθετώντας την στη μεγάλη εικόνα. Στη βάση τις επιδιώξεις της.

  • Για το θέμα του φυσικού αερίου, ο κ. Ακιντζί δεν το θέτει ευθέως ως προϋπόθεση για να επαναρχίσει μια διαδικασία, παραπέμποντας στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί( από ποιον άραγε;). Ως… συμβιβαστική πρόταση επαναφέρει την ιδέα για μορατόριουμ που είχε υποβάλει ο κ. Νίκος Ρολάνδης. Πάγωμα, δηλαδή, όλων των γεωτρήσεων, νόμιμων ή παράνομων, για μια περίοδο.

Αυτή η ιδέα, βέβαια, παραπέμπει πως η επάνοδος στις έρευνες θα γίνει μετά από μια συμφωνία με την Τουρκία. Κοντολογίς, θα γίνει αυτό που επιδιώκει η Τουρκία. Διά της ισχύος, της επιβολής, να αποτελέσει μέρος των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Να εξαρτώνται αυτοί οι σχεδιασμοί από την κατοχική Τουρκία.

‘Ένα, επίσης, στοιχείο που πρέπει να συζητηθεί είναι αυτό για το οποίο ο κ. Ακιντζί είπε για τη συνδιαχείριση. Ποια η προτεραιότητά του; Η λύση του Κυπριακού ή η συνδιαχείριση του φυσικού αερίου; Το δεύτερο.

  • Είπε: Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λύση, δεν υπάρχει ομοσπονδιακή κυβέρνηση, δεν είναι όμως λογικό να κάνουμε μια κοινή επιτροπή να δούμε αυτό το θέμα από κοινού, να κάνουμε έναν προγραμματισμό, το λιγότερο να συζητήσουμε τα ποσοστά;»

Είναι σαφές πως στο θέμα της θετικής ψήφου, του βέτο δηλαδή, ο κ. Μουσταφά Ακιντζί το θεωρεί «κόκκινη γραμμή». Αυτό, τουλάχιστον προκύπτει για τα όσα ανέφερε απαντώντας στις ερωτήσεις που του είχαν υποβληθεί. Είναι σαφές πως είναι έτοιμος να συζητήσει μια φόρμουλα αποκεντρωμένης ομοσπονδίας, μια φόρμουλα με περιορισμένες εξουσίες στην κεντρική κυβέρνηση.

  • «Εάν εμείς δημιουργήσουμε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδιακή δομή, βασισμένη στην πολιτική ισότητα, όπως προνοούν οι αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ και οι προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, σημαίνει ότι πρέπει να αποδεχθούμε το διαμοιρασμό της εξουσίας και την αποτελεσματική συμμετοχή και των δύο πλευρών στη λήψη αποφάσεων. Η ουσία είναι εδώ», είπε ο κατοχικός ηγέτης.

Το ζητούμενο, βέβαια, είναι να λειτουργήσει το κράτος μετά από μια συμφωνία. Να μην «κρέμεται» η λειτουργία του από μια ψήφος, που θα έχει εν πολλοίς, την πλειοψηφία έναντι των πολλών. Ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος παρουσιάζεται ως υπέρμαχος της λύσης, δεν αποδέχεται το αυτονόητο, αυτό που ισχύει σε όλες τις δημοκρατικές χώρες: Οι πολίτες δεν ψηφίζουν με βάση την εθνική τους καταγωγή.

Περαιτέρω, τα συμφέροντα της χώρας περνούν μέσα από αυτά των πολιτών στο σύνολό τους και δεν εκφράζουν τις επιδιώξεις μιας τρίτης χώρας, στην προκειμένη περίπτωση της Τουρκίας.

Η λύση, όπως λέγεται συχνά-πυκνά, περνά από την Τουρκία, καθώς είναι η κατοχική δύναμη. Το ζητούμενο είναι να μην επιτευχθεί μια συμφωνία για την Τουρκία. Κομμένη- ραμμένη στα μέτρα της. Γιατί σε μια τέτοια περίπτωση η Κύπρος μονίμως θα είναι όμηρος της Τουρκίας. Των σχεδιασμών και των επιδιώξεων της. Γι αυτό και οι Τουρκοκύπριοι- εάν θέλουν λύση- πρέπει να σταματήσουν να αποτελούν όχημα εξυπηρέτησης των συμφερόντων της Τουρκίας.

Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.  

Να μην καταστεί η Κύπρος οικόπεδο του Ταγίπ: Στο νησί δεν βλέπουν τις τουρκικές προκλήσεις;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: