Κάτι δεν πάει καλά στις συνομιλίες Τουρκίας και ΗΠΑ για τη “ζώνη ασφαλείας”: Απειλεί η Άγκυρα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου με αντιπροσώπους συριακών οργανώσεων που αντιτίθενται στον πρόεδρο Άσαντ. Φωτογραφία via Twitter, @MevlutCavusoglu




Προειδοποίηση απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνομιλίες “δεν πάνε καλά”, καθώς οι απαιτήσεις της Τουρκίας δεν γίνονται αποδεκτές από τους Αμερικανούς, οι οποίοι δεν δέχονται να εγκαταλειφθούν οι Κούρδοι της Συρίας.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι «δεν θα επιτρέψουμε ένα δεύτερο Μέμπιτς», αναφερόμενος στην ‘αποτυχημένη’ προηγούμενη συμφωνία με τις ΗΠΑ για εκκαθάριση της συριακής πόλης από τους Κούρδους, που ποτέ δεν υλοποιήθηκε.

«Ήρθαν εδώ Αμερικανοί αξιωματούχοι και οι συνομιλίες συνεχίζονται. Δεν θα επιτρέψουμε ένα δεύτερο Mέμπιτς. Υπάρχουν ζητήματα που συμφωνούμε και ζητήματα που δεν συμφωνούμε. Η διαδικασία θα συνεχιστεί, αλλά αν δεν γίνει τίποτα, τότε έχουμε κι εμείς δικά μας σχέδια. Είναι απαράδεκτο μία χώρα-σύμμαχος στο ΝΑΤΟ να συνεργάζεται με τους τρομοκράτες», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός.

Ο κ. Τσαβούσογλου έστειλε προειδοποίηση και στον πρόεδρο της  Συρίας αλ Άσαντ, τονίζοντας ότι θα αντιμετωπίσει κίνδυνο σύρραξης εάν επιτεθεί στις τουρκικές δυνάμεις που επιχειρούν στην επαρχία Ιντλίμπ.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η χώρα του θα πράξει οτιδήποτε είναι απαραίτητο ώστε να προστατεύσει τα στρατεύματά της και κάλεσε το καθεστώς του Άσαντ να «μην παίζει με την φωτιά».

Σύμφωνα με τον Σκάι, η δήλωση του Τούρκου υπουργού έρχεται μία ημέρα αφότου οχηματοπομπή του τουρκικού στρατού έγινε στόχος βομβαρδισμού ενώ κινούνταν πως ένα από παρατηρητήρια που εγκαθιδρύθηκαν στην Ιντλίμπ μετά την περσινή ρωσο-τουρκική συμφωνία για διατήρηση της άτυπης εκεχειρίας στην επαρχία.

Η τουρκική πλευρά απέδωσε την ευθύνη στην Δαμασκό και κατήγγειλε πως πρόκειται για ευθεία παραβίαση της συμφωνίας. Τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν από την επίθεση.

Η Ιντλίμπ αποτελεί το τελευταίο προπύργιο αντικαθεστωτικών ανταρτών στην Συρία και φιλοξενεί περίπου 3 εκατομμύρια πρόσφυγες. Τους τελευταίους μήνες ο έλεγχος της περιοχής έχει περιέλθει επί το πλείστον στα χέρια τζιχαντιστών – κάτι που η Άγκυρα είχε δεσμευτεί ότι θα αποτρέψει. Από τον Απρίλιο ο συριακός τακτικός στρατός έχει αρχίσει να παραβιάζει την εκεχειρία και να διεκδικεί εδάφη.

Στην πράξη αυτό φέρνει τον συριακό στρατό επικίνδυνα κοντά στις τουρκικές δυνάμεις. Η Δαμασκός φαίνεται πως αντιλήφθηκε το τουρκικό κομβόι ως απόπειρα αποτροπής της επέκτασής της στην Ιντλίμπ, την στιγμή που οι συριακές τακτικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την κωμόπολη Σαν Σεϊχούν.

Η κατάσταση περιπλέκεται από τον ρόλο της Ρωσίας, η οποία συνεργάζεται με την Τουρκία αλλά συνάμα στηρίζει το καθεστώς Άσαντ. Ο κ. Τσαβούσογλου ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν προτίθεται να μετακινήσει το επίμαχο 9ο παρατηρητήριο, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Ιντλίμπ. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει ότι τυχόν στρατιωτική επέμβαση στην Ιντλίμπ θα οδηγήσει σε ανθρωπιστική κρίση.

Νίκη Άσαντ: Τζιχαντιστές και Σύροι αντάρτες αποσύρθηκαν από την πόλη-κλειδί Χαν Σεϊχούν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: