Καταλαμβάνουν και νεκρή ζώνη οι Τούρκοι, αλλά οι πολιτικοί δεν “ιδρώνουν” στην Κύπρο…

File Photo: Προ μερικών ετών ο τουρκικός κατοχικός στρατός προέλασε και κατέλαβε ένα κομμάτι γης από το ελληνικό χωριουδάκι Στροβίλια της επαρχίας Αμμοχώστου. Φωτογραφία Φιλελεύθερος
Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η κατάληψη εδάφους στη νεκρή ζώνη συνιστά νέα προέλαση των κατοχικών δυνάμεων. Τούτο γίνεται διαχρονικά, μεθοδευμένα και συστηματικά, φαίνεται όμως ότι την τελευταία περίοδο έχουν ενταθεί οι κινήσεις αυτές.

Η προέλαση των Τούρκων εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδίου περικύκλωσης της Κύπρου με απώτερο στόχο τον στρατηγικό έλεγχο του νησιού.

  • Δεν χρειάζεται η πλήρης κατάληψη, καθώς υπάρχουν πολλοί τρόποι ελέγχου, ακόμη και με μια συμφωνία με τις προδιαγραφές που συζητούνται εδώ και δεκαετίες.

Το θέμα είναι πως ο τουρκικός σχεδιασμός υλοποιείται βαθμηδόν και ανενόχλητα. Βήμα προς βήμα, κομμάτι–κομμάτι, η κατάληψη εδάφους. Από τις μικρές κινήσεις, για παράδειγμα στα Στροβίλια, που άρχισαν το 2000 μέχρι και τα όσα έγιναν τον περασμένο Φεβρουάριο. Αλλά και αυτά που συντελούνται στην οδό Λήδρας. Και ποια η αντίδραση; Και πως αυτό αποτρέπεται και ανατρέπονται οι κινήσεις επιβολής τετελεσμένων;

Οι Τούρκοι έχουν έναν σχεδιασμό και προχωρούν. Ενίοτε εξαγγέλλουν τις κινήσεις τους.

  • Για παράδειγμα, η ανακήρυξη της αποσχιστικής οντότητας, του ψευδοκράτους, εξαγγέλθηκε από το 1963. Υπάρχει επί τούτου, τουρκικό έγγραφο, ημερομηνίας 14/9/1963, το οποίο φέρει την υπογραφή του Δρ. Φαζίλ Κουτσιούκ, αντιπροέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και Ραούφ Ντενκτάς, Προέδρου της Τουρκικής Κοινοτικής Συνέλευσης. Στο ίδιο έγγραφο προαγγέλλεται και η τουρκική εισβολή.

Για να επανέλθουμε στα πιο πρόσφατα, προαναγγέλθηκαν οι παράνομες έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, οι γεωτρήσεις, η μεταφορά του νερού, του ηλεκτρισμού (εκκρεμεί), η ισλαμοποίηση των κατεχομένων κλπ.

Όλα αυτά αντιμετωπίζονται με την επιδερμικότητα που χαρακτηρίζει τη διαχείριση που γίνεται διαχρονικά. Αυτόκλητοι «ειδικοί» διαλαλούσαν πως δεν μπορεί να γίνει επεισόδιο στη θάλασσα επειδή η Κύπρος δεν έχει ναυτικό! Οπότε, με βάση τη λογική τους και απέναντι από το Δημόσιο Κήπο της Λεμεσού να τρυπήσουν τα γεωτρύπανα δεν θα τους ενοχλήσουν. Και τώρα που προχωρούν στη νεκρή ζώνη; Θα ακουστεί προφανώς η άποψη πως «δεν θα αντιδρούμε και για μερικά χωράφια…».

Όλα αυτά προφανώς και τα παρακολουθούν οι Τούρκοι και γνωρίζουν πως δεν έχουν καμία δυσκολία να προχωρούν ανενόχλητα στα σχέδια τους. Και πώς να μην προχωρούν; Κατασκεύασαν στέγαστρο στην οδό Λήδρας, εντός της νεκρής ζώνης, αλλά στα Κόκκινα έκαναν κανονικά τη γιορτή του μίσους. Κατασκεύασαν στέγαστρο αλλά δεν επηρεάστηκε η καθημερινότητα της διόδου! Και στον Άγιο Δομέτιο, στο Λήδρα Πάλας, οι κατοχικές δυνάμεις προχωρούν, αλλά το… μείζον είναι να βρεθούν τρόποι οι Αναστασιάδης και Ακιντζί, να βρίσκονται και να κουβεντιάζουν ατύπως. Γιατί με αάτυπες συναντήσεις μπορεί να συνεχίζει η κατοχική Τουρκία να προχωρεί σε θάλασσα και ξηρά.

  • Το τουρκικό έγγραφο με ημερομηνία 14/9/1963 σημείωνε πως «όταν αρχίσει ο αγώνας, η τουρκική κοινότης, η οποία είναι διασπαρμένη εις όλην την νήσο, να μαζευθεί εις μιαν ζώνη διά της βίας και να είναι υποχρεωμένη όπως κρατήσει εκείνην την ζώνη, αυτό θα εξαρτηθεί από το στρατηγικόν σχέδιον το οποίον θα ετοιμάσουν οι ειδικοί…».

Έτσι και έγινε. Τα υπόλοιπα τα παρακολουθούμε διαχρονικά και στην πράξη. Ιδιαίτερα σήμερα, όπου έχει σφίξει ο κλοιός και όπως λέγεται και στα διπλωματικά στέκια, τα… ψέματα έχουν τελειώσει. Να μην τελειώσει, όμως, η Κύπρος και η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως είναι έκπαλαι ο στόχος της Τουρκίας.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. 

Στρώθηκε χαλί για συνιστώντα από το ΄74: Συμφωνία εγγυητριών στις 30 Ιουλίου στη Γενεύη

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal