Καίγεται πευκοδάσος Natura στην Εύβοια: Σε ετοιμότητα για εκκένωση δύο χωριά [photos, video]

File Photo: Παλαιότερη φωτιά στην Εύβοια. Photo via Twitter. @severeweatherEU




Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά στην Εύβοια, η οποία όπως έγινε γνωστό καίει συμπαγές πευκοδάσος Natura, που είναι καταφύγιo άγριας ζωής.

Πριν από λίγη ώρα με εισήγηση της πυροσβεστικής ζητήθηκε να συγκεντρωθούν οι κάτοικοι των χωριών Σταυρός και Κοντοδεσπότι και να είναι σε ετοιμότητα για να γίνει προληπτική απομάκρυνση αν κριθεί αναγκαίο, καθώς οι φλόγες κατευθύνονται προς τα εκεί, ενώ πνέουν ισχυροί άνεμοι. Το ίδιο έγινε και το πρωί με τον οικισμό Μακρυμάλλη, όπου οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία, αλλά δεν έγινε εκκένωση, καθώς δεν απειλήθηκε τελικά. Απομακρύνθηκαν προληπτικά μόνο τρεις μοναχοί από το μοναστήρι Μακρυμάλλης Παναγία Θεοτόκος, το οποίο επίσης δεν έπαθε τίποτα από τη φωτιά.

Από το πρωί στο κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής βρίσκεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απ’ όπου παρακολουθεί τις εξελίξεις μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά και τον αρχηγό του πυροσβεστικού σώματος Βασίλη Ματθαιόπουλο.

Τα επιτελεία της πυροσβεστικής ανησύχησε το πρωί και η πυρκαγιά που είναι σε εξέλιξη στον Πρόδρομο Θηβών, όπου είχαν μεταβεί και εναέρια μέσα, τα οποία όμως αποχώρησαν καθώς η φωτιά καίει ξερά χόρτα κυρίως, κατευθύνεται προς την θάλασσα και σύμφωνα με την πυροσβεστική δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές. Υπάρχουν ωστόσο ισχυρές επίγειες δυνάμεις, που προσπαθούν να την θέσουν υπό έλεγχο.

Στη Θάσο τέλος ενισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης και συνολικά αυτή τη στιγμή επιχειρούν 56 πυροσβέστες με 25 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρου τμήματος με 17 πυροσβέστες, ένα ελικόπτερο, δυο αεροσκάφη καναντέρ και δύο PZL.

Μεγάλη σε έκταση πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 13/08 στην Κεντρική Εύβοια, όπως φαίνεται στη δορυφορική εικόνα.

Λόγω των πολύ ενισχυμένων βοριάδων οι καπνοί από την πυρκαγιά έχουν καλύψει τον ουρανό της Αττικής δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα. Ακολουθούν εικόνες από τις κάμερες του Αστεροσκοπείου στην Πεντέλη και από την κάμερα του meteo.gr στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθήνα 984.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μεγάλη φωτιά στην Εύβοια: Εκκενώνεται χωριό, μέχρι την Αττική έφτασαν οι καπνοί [photo]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: