Το ένα μετά το άλλο τα τουρκικά γεωτρύπανα "κατεβαίνουν" στην ανατολική Μεσόγειο και στις θάλασσες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Φωτογραφία υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας

Και ξανά με το Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ τραβά: Δεν παίρνει από λόγια ο Ταγίπ Ερντογάν

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Απτόητη και ανεπηρέαστη παραμένει η Τουρκία από παροτρύνσεις, υποδείξεις, προειδοποιήσεις για να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες της στην κυπριακή ΑΟΖ.

  • Η κατοχική δύναμη σχολίασε με τον τρόπο της στη δήλωση του Στέιτ Ντιπάρμεντ, με την οποία την καλούσε να σταματήσει κάθε δραστηριότητα με το γεωτρύπανο Γιαβούζ, το οποίο δραστηριοποιείται στη θαλάσσια περιοχή της κατεχόμενης Καρπασίας, σε απόσταση λιγότερη από 12 ναυτικά μίλια από τη στεριά.

Η κατοχική Τουρκία, που είναι πρόδηλο πως κάθε άλλο επηρεάζεται από φραστικές προειδοποιήσεις, λίγες ώρες μετά τη δήλωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ανακοίνωσε την  αποστολή του ερευνητικού BARBAROS HAYREDDİN PAŞA για σεισμογραφικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Οι έρευνες θα διεξαχθούν από τις 25 Αυγούστου μέχρι την 31η Δεκεμμβρίου και έχουν δεσμευθεί περιοχές εντός θαλασσοτεμαχίων, που έχουν ήδη παραχωρηθεί σε ξένες εταιρίες.

  • Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Νίκου Μελέτη, στην ιστοσελίδα liberal.gr, πρόκειται για περιοχή στην οποία  υπάρχει συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ και με τον Λίβανο επικαλύπτοντας και Οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ(από πρώτη άποψη φαινεται να επηρεάζονται τα Οικόπεδα 2,9 ,13) εκ των οποίων το 13 έχει παραμείνει «ορφανό» ενώ τα αλλα δυο ειχαν παραχωρηθεί αρχικά στην Κοινοπραξία ENI-KOGAS αλλά πλέον ενεργό ρόλο έχει αναλάβει η Γαλλική TOTAL.

Σημειώνεται πως στις 14 Αυγούστου το τουρκικό ερευνητικό σκάφος BARBAROS είχε εγκαταλείψει την κυπριακή ΑΟΖ και ελλιμενίστηκε για ανεφοδιασμό και αναγκαίες εργασίες συντήρησης στο λιμάνι Σελεύκεια Ισαυρίας της Τουρκίας. Σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα στέλνεται πίσω στην περιοχή για να συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες. Ταυτόχρονα  η Τουρκία δέσμευσε και μεγάλη περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου για ασκήσεις.

  • Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει ανακοινώσει πως θα σταλεί στην περιοχή και το δεύτερο ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας, το «Ορούτς Ρέις».

Είναι σαφές πως οι σχεδιασμοί της Άγκυρας προχωρούν και δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες σε Αθήνα και Λευκωσία, οι οποίες θα πρέπει να αναζητήσουν τρόπους αποτροπής των τουρκικών κινήσεων και ανατροπής των μεθοδεύσεων επιβολής τετελεσμένων από πλευράς της κατοχικής Τουρκίας. Εργαλεία υπάρχουν και δεν αφορούν την προσαρμογή στις τουρκικές επιδιώξεις με οικονομικά και γεωστρατηγικά ανταλλάγματα.

Σημειώνεται συναφώς ότι ο Ερντογάν έχει καλέσει στην Άγκυρα δυο αξιωματούχους του κατοχικού καθεστώτος, τον Ερσίν Τατάρ, τον αυτοαποκαλούμενο «πρωθυπουργό» και τον Κουντρέτ Οζερσάι.

Ο Τούρκος Πρόεδρος τους κάλεσε για να κουβεντιάσουν τις εξελίξεις και να τους δώσει οδηγίες για διαχείριση των επόμενων βημάτων ενόψει και καθόδου της αξιωματούχου του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, αρχές Σεπτεμβρίου και για τα όσα διαδραματίζονται στην κυπριακή ΑΟΖ. Το θέμα, βέβαια, είναι γιατί δεν κλήθηκε και ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί στην Άγκυρα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. 

Το μήνυμα πήγε στην Άγκυρα από Ουάσινγκτον για Κύπρο: Ε, και μετά; Οι Τούρκοι δεν έφυγαν…

Be the first to comment on "Και ξανά με το Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ τραβά: Δεν παίρνει από λόγια ο Ταγίπ Ερντογάν"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*