Και τώρα η ώρα της Λουτ: Με το χέρι στο ακουστικό Αναστασιάδης-Ακιντζί

File Photo: Στιγμιότυπο από την άτυπη συνάντηση. Photo via Twitter, @UN_CYPRUS




Με το χέρι στο ακουστικό αναμένοντας το τηλεφώνημα της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, βρίσκονται οι δύο ηγέτες. Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί συμφώνησαν κατά την τελευταία συνάντησή τους έναν μικρό οδικό χάρτη για τη συνέχεια, απαραίτητο στάδιο του οποίου θα είναι η συνάντηση με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ. Η κάθοδος της Τζέιν Χολ Λουτ εκτιμάται ότι θα γίνει τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, με πιθανότερο σενάριο το δεύτερο και κρίνεται ως εξαιρετικής σημασίας για την παραπέρα πορεία.

  • Το τετ-α-τετ των δύο ηγετών μπορεί να είχε κάποιο αποτέλεσμα, για να μπορέσει ωστόσο αυτό να υλοποιηθεί, στηρίζεται στη συνάντηση που θα έχουν οι δύο ηγέτες, είτε χωριστά είτε από κοινού, με την Τζέιν Χολ Λουτ, ούτως ώστε να καθοριστεί ένα πλαίσιο για τη συνάντηση με τον Ειδικό Γραμματέα του ΟΗΕ, η οποία εκτιμάται ότι θα γίνει τέλος Σεπτεμβρίου. Αυτό δεν συνεπάγεται κατά ανάγκη «όρους αναφοράς», ωστόσο από τη στιγμή που η συνάντηση των δύο ηγετών ήταν άτυπη, θα πρέπει να καθοριστεί ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η συνάντηση που θα έχουν Νίκος Αναστασιάδης, Μουσταφά Ακιντζί και Αντόνιο Γκουτέρες. Ο τελευταίος αναμένει να ενημερωθεί επίσημα για το αποτέλεσμα της συνάντησης από την Τζέιν Χολ Λουτ μετά τη νέα περιοδεία της.

Ουσιαστικά δηλαδή, η διαδικασία επιστρέφει ξανά στο σημείο που βρισκόταν στις 10 Ιουλίου όταν και οι δύο ηγέτες είχαν εκφράσει τη θέλησή τους για συνάντηση με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ. Το διάστημα που ακολούθησε, ωστόσο, υπήρξε μία καθυστέρηση, η οποία προκλήθηκε κυρίως από τη στάση Ακιντζί ο οποίος σε κάποιο στάδιο έδειχνε απροθυμία να δει τη Λουτ, με στόχο, όπως φάνηκε, την υποβολή της πρότασης για το φυσικό αέριο. Αυτή τη στιγμή, εκτιμάται από διπλωματικές πηγές ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα παρουσιαστεί θετικός και με πνεύμα συνεργασίας έναντι της Τζέιν Χολ Λουτ, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, καθώς θα είναι μία εξέλιξη η οποία ενισχύει το προφίλ του «ηγέτη της λύσης» που θέλει να προβάλει ενόψει των επικειμένων λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα.

  • Τα δύσκολα αφορούν στη συνέχεια, όπου απαιτείται και η συμμετοχή της Τουρκίας σε μία άτυπη πενταμερή με σύνθεση Κραν Μοντανά. Αυτό είναι και το πιο κρίσιμο κομμάτι του οδικού χάρτη που συμφώνησαν οι δύο ηγέτες την περασμένη εβδομάδα, με την Άγκυρα μέχρι στιγμής να δείχνει απροθυμία συνεργασίας και βοήθειας στην όλη προσπάθεια, ανεβάζοντας διαρκώς τους τόνους των προκλήσεων.

Αισιόδοξο μήνυμα για τη συνέχεια θέλησε να στείλει το βράδυ του Σαββάτου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου σε χαιρετισμό του στο «Φεστιβάλ Σουλτανίνας», στην κοινότητα Πισσουρίου, σημειώνοντας πως φαίνεται να ανοίγει κάποιος δρόμος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών. Στην ομιλία του, ο κ. Προδρόμου είπε πως, «μετά τη συνάντηση του Προέδρου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, φαίνεται να ανοίγει κάποιος δρόμος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μετά από κατάλληλη προετοιμασία, από εκεί όπου είχαν διακοπεί στην Ελβετία». Πρόσθεσε δε πως, αν γίνει η κατάλληλη προετοιμασία, μπορούν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, «όπως το είχε επιδιώξει από την πρώτη στιγμή ο Πρόεδρός μας».

  • Ανέφερε ακόμη πως, παρά το «κλίμα τεχνητής έντασης με την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προσπαθεί να φτάσουμε σε μια δημιουργική διαπραγμάτευση.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως ο ΠτΔ «προσπαθεί μέσα από έναν δημιουργικό διάλογο, εάν και εφόσον βεβαίως συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση και η Τουρκία τερματίζοντας την επιθετική πολιτική που δημιουργεί όξυνση και ανασφάλεια, να φτάσουμε σε δημιουργική διαπραγμάτευση στη βάση των παραμέτρων που έθεσε ο ΓΓ των ΗΕ στο Κραν Μοντανά, για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση στη βάση των σχετικών αποφάσεων των ΗΕ, με δεδομένες τις παραμέτρους του ΓΓ των ΗΕ, όπου για πρώτη φορά μιλήσαμε καθαρά για μια λύση που θα κάνει την Κύπρο πραγματικά ανεξάρτητη». «Μια μόνιμη, λοιπόν, λύση ειρήνης που θα επιτρέπει σε όλους τους Κυπρίους να απολαμβάνουν όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες που προβλέπονται σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ», συμπλήρωσε.

Είπε, ακόμη, πως σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και για τον σκοπό αυτό χρειάζεται η μεγαλύτερη δυνατή ενότητα που θα στηρίξει την εθνική προσπάθεια.

Ευχές Προέδρου

Με ευχές στην τουρκική και ελληνική, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εύχεται για τη μουσουλμανική εορτή των θυσιών ή Κουρμπάν Μπαϊράμ.

Σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό, στο twitter, ο Πρόεδρος μεταφέρει τα χρόνια πολλά και τις ειλικρινείς του ευχές προς όσους εορτάζουν, ενώ εύχεται παράλληλα ημέρες γεμάτες ειρήνη, ευημερία και γαλήνη.

ΠΗΓΗ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ-Φρίξος Δαλίτης

Σύμβολα αντίστασης στον Τούρκο κατακτητή: Τελέστηκε το μνημόσυνο των Ισαάκ-Σολωμού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: