Ιζαμπέλ Αλιέντε κατά Τραμπ: «μετανάστες έχτισαν τις ΗΠΑ, δεν είναι λύση κλειστά σύνορα και τείχη»

Με αφορμή το νέο της βιβλίο, η Αλιέντε εξαπολύει πυρά κατά Τραμπ. Photo via Facebook




Το νέο μυθιστόρημα που έγραψε η Ιζαμπέλ Αλιέντε διηγείται την ιστορία 2000 προσφύγων  που εγκαταλείπουν την χώρα τους για να πάνε στην Χιλή στην διάρκεια του ισπανικού εμφύλιου πολέμου. Αν και η πλοκή εξελίσσεται δεκαετίες πριν, η ιστορία  τους , είναι εξαιρετικά επίκαιρη και σήμερα, δηλώνει η Αλιέντε σε συνέντευξή της στην Deutsche Welle.

Η Χιλιανή συγγραφέας έχει πουλήσει πάνω από 74 εκατομμύρια βιβλία σε 42 γλώσσες σε όλο τον κόσμο. Τους τελευταίους μήνες στη ζωή της συνέβησαν καθοριστικά γεγονότα : οι γονείς και ο πρώην σύζυγός της έφυγαν από την ζωή, παράλληλα όμως η ίδια δημοσίευσε το τελευταίο της μυθιστόρημα και ξαναπαντρεύτηκε πριν λίγες εβδομάδες.

Η αγγλική μετάφραση του μυθιστορήματος A Long Petal of the Sea, θα κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο του 2020.

Η μετανάστευση καθορίζει τη ζωή των πρωταγωνιστών του νέου βιβλίου της όπως υπήρξε καθοριστικός παράγοντας και στην δική της ζωή: «Έζησα ως  εκτοπισμένη», λέει για τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια ως κόρη εξόριστου διπλωμάτη στην Βενεζουέλα μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Χιλή, πριν τελικά εγκατασταθεί στις ΗΠΑ.

«Είναι καλό να βρίσκεσαι σε ξένο περιβάλλον όταν γράφεις», λέει. «Σε αναγκάζει να παρατηρήσεις και να ακούσεις τον κόσμο πιο προσεκτικά».

Η Αλιέντε στο νέο βιβλίο της αφηγείται μια ιστορία βασισμένη σε πραγματικό περιστατικό με ένα πλοίο που ναυλώθηκε το 1939 από τον Χιλιανό νομπελίστα ποιητή Πάμπλο Νερούντα για να μεταφέρει 2000 Ισπανούς δημοκρατικούς στην Χιλή.

Ωστόσο, όπως λέει, το θέμα της μετανάστευσης κυριαρχεί στις μέρες μας «παρότι πάντα υπήρχαν πρόσφυγες, τώρα όμως που έφτασαν στις πύλες της Ευρώπης, έγιναν είδηση, ακόμη και στις ΗΠΑ, όπου η κατάσταση χειροτερεύει διαρκώς με τον Ντόναλντ Τραμπ», λέει χαρακτηριστικά.

Η συγγραφέας καυτηριάζει τις «λαϊκιστικές κυβερνήσεις που πυροδοτούν το μίσος και τον φόβο». Στις ΗΠΑ,  που φτιάχτηκαν από μετανάστες, υπήρχαν πάντα ρατσιστικές οργανώσεις που στρέφονταν εναντίον μειονοτήτων – όπως σήμερα κατά των Λατινοαμερικανών

«Όμως, με το που αφομοιώνονται, συμβάλλουν πολύ στην κοινωνία και αποτελούν πλούτο για τη χώρα», τονίζει η Αλιέντε, καταλήγοντας  ότι  το θέμα με τους μετανάστες « είναι να τους κοιτάξουμε στα μάτια, να ακούσουμε την ιστορία τους και τους ανοιχτούμε. Γιατί ο κόσμος φοβάται τους ξένους; Το πρόβλημα δεν λύνεται με κλείσιμο των συνόρων ή χτίζοντας τείχος, αλλά βελτιώνοντας τις συνθήκες ζωής των ανθρώπων στις χώρες τους».

Πηγή: Deutsche Welle

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: