Η υποτίμηση του γουάν καθήλωσε τις αγορές: Βουτιά σε Wall Street και xρηματιστήρια Ευρώπης

Βουτιά στη Wall Street. EPA, JUSTIN LANE




ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Με την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας να συνεχίσει να προκαλεί ταραχή στις αγορές, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έκλεισε σήμερα με ισχυρές απώλειες σχεδόν 3%, μετά από την θεαματική πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του κινεζικού νομίσματος γιουάν έναντι του αμερικανικού, που ακολούθησε την εξαγγελία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για επιπλέον δασμούς σε κινεζικά προϊόντα.

Ο Τραμπ τερμάτισε την εκεχειρία στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα την περασμένη Πέμπτη, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να επιβάλλει δασμούς σχεδόν στο σύνολο των εισαγωγών από την Κίνα από 1ης Σεπτεμβρίου.

Στην αγορά συναλλάγματος, το γιουάν υποχώρησε, ξεπερνώντας το συμβολικό όριο των 7 γιουάν ανά δολάριο καθώς οι κινέζικες αρχές επέτρεψαν στην ισοτιμία του να υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο στην αγορά της ηπειρωτικής Κίνας από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008.

Αντιδρώντας ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε σήμερα το Πεκίνο για “χειραγώγηση νομίσματος”.

Στο σημερινό κλείσιμο της Γουόλ Στριτ, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 2,9%, χάνοντας 767,27 μονάδες, για να κλείσει στις 25.717,74 μονάδες.

Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έκλεισε στις 7.726,04 μονάδες, μειωμένος κατά 278,03 μονάδες ή -3,47%.

Ο δείκτης Standard & Poor’s 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε στις 2.844,74 μονάδες, χάνοντας 87,31 μονάδες ή -2,98%.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Η νέα κλιμάκωση στο σινο-αμερικανικό εμπορικό πόλεμο χτύπησε βάναυσα τα χρηματιστήρια θυμίζοντας ημέρες από το δ΄ τρίμηνο του 2018, όταν και τα στοιχεία για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, πυροδότησαν ένα μαζικό sell-off, προκαλώντας καθίζηση στις χρηματιστηριακές αγορές.

Η ισοτιμία του δολαρίου έναντι του γουάν εκτινάχθηκε στο 7 προς 1, εξέλιξη που θεωρήθηκε ως απάντηση του Πεκίνου, στις απειλές Τραμπ για νέο γύρο δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 300 δισ. δολαρίων.

Αποτέλεσμα οι επενδυτές να επιδοθούν σε μαζικές ρευστοποιήσεις, μία τάση που είχε αρχίσει να προδιαγράφεται από την Παρασκευή, με τα περισσότερα χρηματιστήρια σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία να καταγράφουν απώλειες άνω του 2%.

Η Wall Street δέχθηκε κατά μέτωπο χτύπημα με τον Nasdaq ενδοσυνεδριακά να κάνει βουτιά άνω του 3,30% και τους Dow Jones (έχανε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έως 700 μονάδες) και S&P 500 να τροχοδρομούν για να ξεπεράσουν το -3%.

Για τις ευρωπαϊκές μετοχές η οπισθοχώρηση στη συνεδρίαση της Παρασκευής και η χθεσινή, είναι η χειρότερη διήμερη επίδοση από τον Ιούνιο του 2016, μετά το δημοψήφισμα του Brexit.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 έκλεισε με απώλειες 2,31% κάνοντας βύθιση σε χαμηλό 2 μηνών, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να έχουν διαγράψει 4,77% σε αυτές τις 2 συνεδριάσεις, που μεταφράζεται περί το 0,5 τρισ. δολάρια σε αξία.

Λονδίνο και Παρίσι έκλεισαν με πτώση άνω του 2%, Φρανκφούρτη και Μιλάνο υποχώρησαν 1,80% και 1,30% αντίστοιχα.

Στην Ασία οι αγορές που χρονικά προηγούνται από αυτές σε Ευρώπη και Ασία, χάραξαν το πλαίσιο που θα ακολουθούσαν και τα υπόλοιπα χρηματιστήρια.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI Ασίας – Αυστραλίας εξαιρουμένης της Κίνας, οπισθοχώρησε 2,58%, πέφτοντας σε χαμηλό από τις αρχές Ιανουαρίου, καταγράφοντας παράλληλα τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες από τον Οκτώβριο του 2018.

Το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ υπέστη καθίζηση διαγράφοντας 2,85%, ακολουθούμενο από αυτό της Σεούλ (-2,56%), ενώ σε Τόκιο και Σανγκάη οι απώλειες διαμορφώθηκαν στο 1,74% και 1,62% αντίστοιχα.

Με πληροφορίες από AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ναυτεμπορική

Περίπου 1 εκατ. ανέργους θα φέρει στην Ευρώπη brexit χωρίς συμφωνία: Οι μισοί στη Βρετανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: