Η Τουρκία παραβιάζει το FIR Λευκωσίας με UAV για να επιτηρεί τα γεωτρύπανα Fatih και Yavuz

Το UAV της Τουρκίας κοντά στο γεωτρύπανο Fatih στα Δυτικά της Κύπρου . @ItaMilRadar




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ

Με πτήσεις προπαγανδιστικής επιτήρησης των πλωτών γεωτρύπανων «Fatih» και «Yavuz» από Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος τύπου «Bayraktar» που ανήκει στο Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας, η Άγκυρα επιχειρεί να δείξει πως με ότι μέσο διαθέτει το πολεμικό της οπλοστάσιο, θα σταθεί στην Ανατολική Μεσόγειο για να στηρίξει την παράνομη ενέργεια που έχει ξεκινήσει εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

  • Το Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος πέταξε εντός FIR Λευκωσίας το πρωί της Δευτέρας και μάλιστα μια σημαντική λεπτομέρεια ήταν πως αυτή η πτήση έγινε λίγες ώρες μετά την αποχώρηση του Υπουργού άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ από τα κατεχόμενα.
  • Βέβαια τέτοιου είδους πτήσεις των UAV’s της Τουρκίας, δίνουν τη δυνατότητα που παρέχεται στα Τουρκικά κέντρα λήψης αποφάσεων για «NRT» εικόνα από την περιοχή, άρα επαύξηση της δυνατότητας για έγκαιρη και ορθή λήψη απόφασης και για αποφυγή αιφνιδιασμού.
Γνωστό Ιταλικό site παρακολούθησης στρατιωτικής πτητικής δραστηριότητας που έχει παρατηρήσει το ίχνος του Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους της Τουρκίας

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος της Τουρκίας, όπως το «Bayraktar» ή το «ΑΝΚΑ» εμφανίζονται να πετούν παρανόμως εντός του FIR Λευκωσίας, όπως δεν είναι και η πρώτη πρόκληση προς την Κύπρο.

  • Στο πρόσφατο παρελθόν, όταν είχε φτάσει το γεωτρύπανο «Fatih» Δυτικά της Πάφου το υπουργείο άμυνας της Τουρκίας είχε δημοσιεύσει στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης video στο οποίο απεικονίζονταν ο «Πορθητής» και τα πολεμικά συνοδευτικά πλοία, επιχειρώντας και τότε να φανεί η υπεροπλία της Τουρκίας στην περιοχή και ταυτόχρονα η προσπάθεια για τη δημιουργία τετελεσμένων στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Δεν είχε φτάσει όμως μόνο αυτό για την Τουρκία, καθώς με τον πιο ωμό τρόπο είχε παραβιάσει το FIR Λευκωσίας και με μαχητικά F-16, τα οποία είχαν κάνει μια ιδιαίτερα χαμηλή διέλευση στον θαλάσσιο χώρο που βρίσκεται το «Fatih» και τον ρόλο του εικονολήπτη τότε τον είχαν αναλάβει τα πληρώματα της φρεγάτας που είναι σχεδόν δίπλα στο γεωτρύπανο, για τις ανάγκες της βιντεολήψης.

  • Σ’ ότι αφορά την Ελλάδα, η Τουρκία έχει επιλέξει ένα διαφορετικό αεροπορικό «παίγνιο» που είναι οι πτήσεις UAV ακριβώς στο όριο του FIR, ώστε τις περισσότερες φορές να μην καταγράφεται η παραβατική και προκλητική – κατασκοπευτική συμπεριφορά της.

Η Τουρκία επένδυσε στον τομέα των UAV..

Άλλωστε, έχει γίνει αποδεκτό θέλοντας και μη το γεγονός ότι η Τουρκία με τα χρήματα που προώθησε στην αμυντική της βιομηχανία (και στον γαμπρό του προέδρου Ερντογάν) κατάφερε να βρίσκεται μέσα στις έξι πρώτες χώρες στην κατασκευή προηγμένων Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, τα οποία εκτός της επιτήρησης- παρακολούθησης και κατασκοπείας, είναι και άξιοι ιπτάμενοι μαχητές.

Το Bayraktar κατευθύνεται προς τον κόλπο της Καρπασίας ώστε να επιτηρήσει και το δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο Yavuz. (@ItaMilRadar)
  • Την ίδια στιγμή στην Αθήνα το Επιτελείο βρίσκεται εν αναμονή της Αμερικανικής απόφασης για το αν θ’ αποδεσμεύσουν ή όχι UAV «MQ-9 Reaper» σαν αυτά που ήδη επιχειρούν από την αεροπορική βάση της Λάρισας για λογαριασμό των Αμερικανικών Δυνάμεων που εδρεύουν στην Ευρώπη κι έχουν εγκατασταθεί εδώ και δυο χρόνια στην πόλη της Θεσσαλίας.

Η προπαγάνδα της Τουρκίας όμως δεν στάθηκε μόνο στην πτητική δραστηριότητα καθώς το ερευνητικό σκάφος «Ουρούτς Ρέϊς» φαίνεται πως μετακινήθηκε στην Κωνσταντινούπολη- πιο κοντά στην έξοδο προς το Αιγαίο- κάτι που ίσως δείχνει τις προετοιμασίες που γίνονται ώστε να υλοποιήσει η Άγκυρα τα όσα είχαν «υποσχεθεί» ο υπουργός εξωτερικών και ο υπουργός ενέργειας της γείτονος περί εμφάνισης του σεισμογραφικού από τα μέσα Αυγούστου και μετά στην Αν. Μεσόγειο.

  • Το γεγονός αυτό από μόνο του δεν προβληματίζει αλλά θέτει στην απαραίτητη εγρήγορση τ’ αντανακλαστικά της Ελλάδας που σε πρώτη φάση, μόλις εκτεθεί το «Ούρουτς Ρέϊς» στο Αιγαίο, θα εφαρμοστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι και στην περίπτωση του πλωτού γεωτρύπανου «Yavuz», δηλαδή στενή παρακολούθηση από Πολεμικά πλοία μέχρι να απομακρυνθεί από την Ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ταυτόχρονα η πρακτική αυτή στέλνει το μήνυμα πως για οποιαδήποτε προσπάθεια της Τουρκίας σε ύδατα Ελληνικής δικαιοδοσίας, η απάντηση είναι άμεση από τα πληρώματα που παρακολουθούν τις κινήσεις και τις προθέσεις των γειτόνων μας ώστε να μην είναι τόσο απρόβλεπτοι…

Ο γαμπρός του Ερντογάν ιδρύει εταιρία drones νέας γενιάς στην Ουκρανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: