Η Τουρκία μολύνει με την εισβολή και κατοχή στην Κύπρο: Όχι μόνο με τις δηλώσεις του Ταγίπ…

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν χαιρετά οπαδούς του κόμματος του. Φωτογραφία Τουρκική προεδρία




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Σιγά μην μολύνουν την ατμόσφαιρα οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, όπως αποφάνθηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στη Λευκωσία.

  • Την ατμόσφαιρα μολύνουν τα κατοχικά στρατεύματα, που συνεχίζουν να κατακρατούν διά της ισχύος για σαράντα πέντε χρόνια έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  • Την ατμόσφαιρα μολύνει η παρουσία των δυο γεωτρύπανων, του ερευνητικού σκάφους, που έχουν εισβάλει στην κυπριακή ΑΟΖ και επιχειρούν να επιβάλλουν νέα τετελεσμένα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επαναλάβει και προσφάτως τις θέσεις του και εξήγησε την παράνομη και ακραία στάση, την οποία τηρεί έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου. Ο νεοσουλτάνος της Άγκυρας αυτό που κάνει είναι να εξηγεί τις παρανομίες του στην ανατολική Μεσόγειο, χωρίς περιστροφές και διπλωματικές υπεκφυγές. Η κατοχική Τουρκία έχει προ πολλού περάσει από τη ρητορική και τις προειδοποιήσεις στην πράξη.

Σε ό,τι αφορά τις παραβιάσεις στη θάλασσα, έχει εισβάλει στην κυπριακή ΑΟΖ από την 4η Μαίου επιβεβαιώνοντας όσα έλεγε δημοσίως την προηγούμενη περίοδο. Η Τουρκία ό,τι εξαγγέλλει συνήθως το υλοποιεί. Σημειώνεται συναφώς πως πολλοί ήταν εκείνοι που είχαν εκτιμήσει πως το καθεστώς της Άγκυρας δεν θα άντεχε την αμερικανική πίεση για τους S-400. Άντεξε την πίεση και το πυραυλικό σύστημα από τη Ρωσία παραδόθηκε.

Τα μηνύματα του Ερντογάν, όπως διατυπώθηκαν στην κοινή συνέντευξη με τον ‘πρωθυπουργό’ των κατεχομένων Ερσίν Τατάρ κωδικοποιούνται ως εξής:

  • «Η Τουρκία συνεχίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει τις εργασίες που διεξάγει για την ασφάλεια και ευημερία της ‘τδβκ’. Όπως υπερασπιζόμαστε τα δικά μας συμφέροντα θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε με την ίδια αποφασιστικότητα και τα συμφέροντα των Τ/Κ στο νησί και στην περιοχή».
  • « Η ΕΕ η οποία ανακοίνωσε λεγόμενα μέτρα εναντίον της χώρας μας και της ‘τδβκ’ λόγω των δραστηριοτήτων έρευνας στην ανατολική Μεσόγειο, με αυτή τη στάση της δεν βλάπτει εμάς αλλά τον εαυτό της. Η Τουρκία εκτός από βαθιούς ιστορικούς δεσμούς με το Κυπριακό και το νησί είναι μια από τις τρεις εγγυήτριες χώρες».

Πιο ξεκάθαρα μηνύματα δεν μπορούσε να στείλει ο ηγέτης της κατοχικής Τουρκίας. Αυτό τα λέει και να ξαναλέει. Το ζητούμενο είναι αυτοί που τα εισπράττουν, πρωτίστως Αθήνα και Λευκωσία να τα αξιολογήσουν, να τα πάρουν σοβαρά ( γιατί δεν είναι μόνο λόγια αλλά και πράξεις) και να αντιδράσουν. Να αντιδράσουν συστηματικά, μεθοδικά, αποτρεπτικά. Εργαλεία υπάρχουν. Αποτρεπτικά για να σταματήσει η προέλαση στη θάλασσα και στη νεκρή ζώνη αλλά και να ανατραπούν τα τετελεσμένα που επιχειρεί να επιβάλει η Τουρκία.

Αθήνα και Λευκωσία πρέπει να συντονίζονται συνεχώς και να αναβαθμίσουν τους μηχανισμούς συνεργασίας τους. Είναι καιρός να υπάρξει πραγματικός συντονισμός και καθορισμός μιας αποτελεσματικής τακτικής, η οποία θα εξυπηρετεί ενιαία τον ελληνισμό και θα ανατρέπει τις τουρκικές μεθοδεύσεις και σχεδιασμούς. Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να δράσουν έστω και τώρα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. 

Επιβάλλει τους όρους της η Τουρκία στις συνομιλίες: Το… ενεργειακό θα λυθεί ή το Κυπριακό;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: