Η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών δεν βλέπει με… “καλό μάτι” την Κίνα

File photo: Ξεκινώντας από το εμπόριο, οι σχέσεις Κίνας – ΗΠΑ μπορούν ως ένα βαθμό να αποκατασταθούν, λένε τα κινεζικά ΜΜΕ. EPA/NG HAN GUAN / POOL




Οι Αμερικανοί δεν είχαν ποτέ άλλοτε – τουλάχιστον τα 15 τελευταία χρόνια- μια τόσο αρνητική γνώμη για την Κίνα, όσο σήμερα και καθώς ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιδίδεται σε ένα “μπρα- ντε φερ” με το Πεκίνο σε πολλά μέτωπα, ιδίως στο εμπόριο.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Pew Research Center που δημοσιεύτηκε σήμερα, το 60% των ερωτηθέντων στις ΗΠΑ έχει «αρνητική» γνώμη για την Κίνα, έναντι 47% το 2018. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από τότε που η συγκεκριμένη αμερικανική εταιρεία δημοσκοπήσεων άρχισε να θέτει αυτό το ερώτημα, το 2005.

Η παραπάνω τάση είναι πιο έντονη στους Ρεπουμπλικάνους παρά στους Δημοκρατικούς.

Επιπλέον, όλο και περισσότεροι Αμερικανοί δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται την Κίνα: το 24% εξ αυτών, ήτοι το διπλάσιο ποσοστό σε σύγκριση με το 2007, κατατάσσουν τη χώρα μεταξύ εκείνων που αντιπροσωπεύουν «τη μεγαλύτερη απειλή για τις ΗΠΑ στο μέλλον», μαζί με τη Ρωσία, ενώ η Βόρεια Κορέα βρίσκεται στην τρίτη θέση με ποσοστό 12%.

Οι γνώμες που διατυπώνονται είναι κατά πλειοψηφία αρνητικές στο θέμα της υφιστάμενης κατάστασης των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον- Πεκίνου (53%), στην πολιτική διαχείριση εκ μέρους του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ (το 50% εκφράζει δυσπιστία έναντι του 37% που δηλώνει ότι τον εμπιστεύεται) και στην ολοένα κι αναπτυσσόμενη στρατιωτική δύναμη της χώρας, όπου το 81% εκτιμά ότι είναι «κάτι κακό» για τις ΗΠΑ.

Εντούτοις, οι ερωτηθέντες, που συμμετείχαν στην έρευνα, πιστεύουν, σε μεγαλύτερο ποσοστό, ότι η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας είναι, αντιθέτως, «κάτι καλό» για την Αμερική (50% έναντι 41% που πιστεύουν το αντίθετο).

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε το διάστημα 13ης Μαίου-18 Ιουνίου σε δείγμα 1.503 Αμερικανών ενηλίκων.

 

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: