Η “μάχη” του Αιγαίου: Αυξημένα αντανακλαστικά, αυξημένη εγρήγορση και υψηλές ετοιμότητες

Πλοίο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού πλέει στο Αιγαίο Πέλαγος. Φωτογραφία Hellenic Navy




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Έχουμε ακούσει δια στόματος πολιτικών κι έχουμε γράψει όλοι όσοι ασχολούμαστε με το ρεπορτάζ της Άμυνας ουκ ολίγες φορές πως η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία, λόγω του ότι η Τουρκία έχει σκοπό να διατηρήσει ιδιαίτερα θερμό τον Αύγουστο, ζητούν αυξημένα αντανακλαστικά, αυξημένη εγρήγορση και υψηλές ετοιμότητες.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και οι γνωστές διαθεσιμότητες. Εκεί μπορεί η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να ζητούν διαθεσιμότητες αλλά αυτές, το γνωρίζει ξεκάθαρα κυρίως η Στρατιωτική ηγεσία, πως δεν διατίθενται από την μια μέρα στην άλλη, ούτε μπορεί ένα αεροσκάφος, ένα ελικόπτερο, ένα καράβι κ.ο.κ. να βγει «διαθέσιμο» έτσι ξαφνικά…

  • Ανώτατο στέλεχος που ρωτήσαμε έλεγε πως η υψηλή διαθεσιμότητα σίγουρα δεν ανεβαίνει σε μια ημέρα και δεύτερον όπου αυτή υπάρχει (σ.σ. Διοίκηση φρεγατών, 12 στις 12 εν πλω μάχιμες) έχει συμβεί διότι πολλά ανταλλακτικά βρέθηκαν με το περίσσιο μεράκι των στελεχών, των πληρωμάτων των πλοίων, των μηχανικών βάσης του Πολεμικού Ναυτικού. Δεν είπε κανείς τους «σχολάω σήμερα στην ώρα μου».

Το αντίθετο έχει συμβεί ώστε να είναι όλες οι μεγάλες μονάδες επιφανείας του Στόλου «μάχιμες». Τα πληρώματα έμεναν στο Ναύσταθμο και δούλευαν πολύ σκληρά κάνοντας ακόμη και δουλειές που την εποχή όπου ήταν πολύ παχιές οι μύγες, τις έκαναν οι άνθρωποι από τις εταιρίες των συστημάτων που φέρουν τα πολεμικά πλοία.

Όμως η χρόνια τεχνογνωσία που έχει επιτευχθεί, τώρα στα δύσκολα χρόνια αποζημιώνει με πολύ κόπο βέβαια αλλά με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες που υπάρχουν.

  • Τώρα που έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος των ενημερώσεων από τα επιτελεία και τις διευθύνσεις προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, μήπως είναι η ώρα όχι για να ζητηθεί αύξηση των διαθεσιμοτήτων, αλλά για να δοθεί εντολή να υποβληθούν Follow on Support συμβάσεις σε έναν μήνα ώστε να ξαραχνιάσουν πολλά και κρίσιμα προγράμματα και με αυτό τον τρόπο να έρθει μέσω της σκληρής δουλειάς η διαθεσιμότητα.

Φυσικά οι αγκυλώσεις υπάρχουν και η πιο βασική είναι το χρηματοδοτικό για τα οποία έχει παλέψει η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών αλλά ο υπάρχων Νόμος φρενάρει πολλά απ’ αυτά τα κρίσιμα προγράμματα.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας φαίνεται πως συμφώνησε στο να προχωρήσει το θέμα των τορπιλών ενώ το επόμενο βήμα μάλλον, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι να ξεκλειδώσει μια για πάντα το θέμα των ελικοπτέρων ΝΗ-90.

Το Καστελόριζο απαιτεί την προνόηση κι όχι μόνο την ισχύ των ΕΔ

Οι διαρκείς εξελίξεις γύρω από τις διεκδικητικές κινήσεις της Τουρκίας, ακόμη και εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, το έχουμε δει πάρα πολλές φορές, σαφέστατα και απαιτούν ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις. Οι λοξές ματιές της Άγκυρας στο Καστελόριζο δεν πρέπει να μας κάνουν ν’ αντιδράσουμε αλλά όλες οι εξελίξεις έχουν δείξει πολύ περισσότερο τον δρόμο της προνοητικότητας και της σωστής διαχείρισης.

  • Το Καστελόριζο σαφέστατα απαιτεί ναυτικές κυρίως δυνάμεις, όμως το Αν. Αιγαίο και ιδιαίτερα η Μεγίστη μπορεί να απαιτήσει και μεταφορά δυνάμεων. Και αυτή η μεταφορά θέλει κι άλλα μέσα, για τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες οι ώρες που έχουν στη διάθεσή τους δεν περισσεύουν για άλλου είδους χρήσεις.

Οι πληροφορίες που φτάνουν σε μας κάνουν λόγο για ένα κυβερνητικό σχέδιο που θα φανεί άμεσα και πολλά από τα δεδομένα που πήρε μαζί του φεύγοντας από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επεξεργάζεται ο ίδιος, σε ανοιχτή γραμμή  με τον υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Υφυπουργό Αλκιβιάδη Στεφανή.

Κύριος στόχος είναι η αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού, πράγμα που θα επιτρέψει με σταθερότητα να προχωρήσουν και να ξεκολλήσουν πολλά πράγματα!

Σαφής η εντολή για το ΠΝ: «Μολών Λαβέ» για το δεύτερο τουρκικό ερευνητικό Ουρούτς Ρέϊς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: