Ο Τραμπ μετράει κέρδη και απώλειες: Το… DNA της λατρείας των όπλων και οι διχασμένες ΗΠΑ

File photo: Γλυπτό στη Νέα Υόρκη που δείχνει ένα πιστόλι με δεμένη κόμπο την κάννη του. Φωτογραφία: Saed Abu Hmud via pixabay.com




Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι κάλεσε τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να χρησιμοποιήσει τις συνταγματικές του εξουσίες, ώστε να συγκληθεί η Γερουσία και να ψηφίσει μέτρα για τον έλεγχο της οπλοκατοχής.

Η παρέμβαση αυτή της Πελόζι γίνεται καθώς η ίδια κλιμακώνει τις πιέσεις της προς τους Ρεπουμπλικάνους για την ψήφιση σχετική νομοθεσίας, σχολιάζει το Politico. Το αίτημα αυτό είναι ασυνήθιστο, ενώ παράξενο θα είναι επίσης ο πρόεδρος Τραμπ να συμφωνήσει με την υλοποίησή του, προσθέτει.

Το κάλεσμα της Πελόζι δημοσιοποιείται ενώ ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ έχει απορρίψει εκκλήσεις των Δημοκρατικών προκειμένου το αναφερόμενο νομοθετικό σώμα να διακόψει τις καλοκαιρινές διακοπές του και να ψηφίσει για τη διενέργεια εκτεταμένων ελέγχων στα στοιχεία των υποψήφιων αγοραστών όπλων, μετά τις δύο αιματηρές επιθέσεις στο Τέξας και το Οχάιο, που έγιναν μέσα στο Σαββατοκύριακο.

“Σήμερα, ως πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, σας γράφω καλή τη πίστει για να σας ζητήσω να συγκαλέσετε άμεσα συνεδρίαση της ολομέλειας της Γερουσίας των ΗΠΑ…., για να συζητηθεί η διακομματική νομοθεσία για την πρόληψη της βίας από την οπλοκατοχή που έχει ψηφιστεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων,” έγραψε η Πελόζι στην επιστολή της προς τον πρόεδρο Τραμπ.

Η ίδια επικαλέστηκε ένα άρθρο του Συντάγματος των ΗΠΑ, το οποίο επιτρέπει στον πρόεδρο να συγκαλέσει συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, της Γερουσίας ή και των δύο σωμάτων, “σε εξαιρετικές περιπτώσεις.”

“Αυτή η ξεχωριστή στιγμή στην ιστορία μας, απαιτεί από όλους μας να αναλάβουμε ουσιαστική δράση για να σώσουμε ζωές,” έγραψε η Πελόζι.

Αντίθετος η ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων

Ο ΜακΚόνελ δήλωσε χθες, ότι δεν θα φέρει πίσω νωρίτερα την Γερουσία, ενώ από την άλλη μεριά, εμφανίστηκε ανοιχτός στην συζήτηση διαφορετικών ιδεών για τον έλεγχο της οπλοκατοχής, όταν το Κογκρέσο επιστρέψει από τις θερινές διακοπές τον Σεπτέμβριο.

“Αν το κάνουμε αυτό, θα έχουμε απλά ανθρώπους που θα κερδίσουν πόντους και τίποτα δεν θα συμβεί. Θα πρέπει να υπάρξει μία διακομματική συζήτηση εδώ για αυτά στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε,” είπε ο ΜακΚόνελ σχετικά με τον πρόωρο τερματισμό των θερινών διακοπών, σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του Κεντάκι με τον Τέρι Μέινερς.

“Θα έχουμε αυτές τις διακομματικές συζητήσεις κι όταν επιστρέψουμε, ελπίζω ότι θα μπορέσουμε μαζί να ψηφίσουμε κάτι,” πρόσθεσε ο ΜακΚόνελ, ο οποίος μίλησε με τον πρόεδρο Τραμπ χθες το πρωί.

Ο ίδιος δεν απέρριψε την ιδέα, η Γερουσία να εξετάσει μία απαγόρευση στις πωλήσεις επιθετικών όπλων. Την πρόταση αυτή δημοσιοποίησε την Τετάρτη ο Τραμπ. “Είναι σίγουρα, ένα από κεντρικά θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο,” δήλωσε ο ΜακΚόνελ για την απαγόρευση των επιθετικών όπλων.

“Ο έλεγχος των στοιχείων, αλλά και οι ενδείξεις προβληματικής συμπεριφοράς, θα έχουν κυρίαρχο ρόλο στην συζήτηση… Αλλά αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να αποτύχουμε να ψηφίσουμε κάτι,” τόνισε ο ΜακΚόνελ.

Το τηλεφώνημα του Τραμπ

Ο πρόεδρος Τραμπ κάλεσε τηλεφωνικά την Πελόζι αργότερα χθες και μετά την επιστολή της, για να συζητήσει τη νομοθεσία που έχει ψηφίσει η Βουλή των Αντιπροσώπων σχετικά με τον υποχρεωτικό έλεγχο των στοιχείων των υποψηφίων αγοραστών όπλων.

Σε μία ξεχωριστή τηλεφωνική συνομιλία, ο Τραμπ μίλησε και με τον ηγέτη της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Γερουσία, Τσακ Σούμερ.

“Ο πρόεδρος μας διαβεβαίωσε ότι θα εξετάσει την διακομματική νομοθεσία που έχει ψηφίσει η Βουλή των Αντιπροσώπων και κατανόησε το ενδιαφέρον μας, για να κινηθούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ώστε να βοηθήσουμε να σωθούν ζωές,” δήλωσαν η Πελόζι κι ο Σούμερ σε μία κοινή ανακοίνωσή τους.

Η μοναδική ευκαιρία

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει μία μοναδική πολιτική ευκαιρία να αναλάβει δράση για τον έλεγχο της οπλοκατοχής και αν υπάρχει κάποιος κατάλληλος χρόνος για να το κάνει, αυτός είναι η περίοδος που διανύουμε, σχολιάζει το “Politico.”

Οι εννέα στους δέκα ψηφοφόρους του Τραμπ υποστηρίζουν την διεξαγωγή εκτεταμένων ελέγχων για τους υποψηφίους αγοραστές όπλων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας δημοσκόπησης, ενώ η πλειοψηφία είναι υπέρ άλλων μέτρων ελέγχου της οπλοκατοχής.

Η πανίσχυρη Εθνική Ένωση Οπλοκατοχής (NRA) κλυδωνίζεται.

Από την άλλη μεριά, οι ελπίδες που έχει ο πρόεδρος Τραμπ για την επανεκλογή του θα ενισχυθούν, από την υποστήριξη των ψηφοφόρων που μένουν στα προάστια των αστικών περιοχών. Οι ψηφοφόροι αυτοί υποστηρίζουν την εφαρμογή των μέτρων, ενώ εγκατέλειψαν τους Ρεπουμπλικάνους στις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο, που έγιναν το Νοέμβριο του 2018.

“Υπάρχει μία δυναμική εδώ, αλλά και μία προσδοκία από τους Αμερικανούς για να αντιδράσουν σε αυτή την μορφή της βίας,” δήλωσε ένας Ρεπουμπλικάνος που βρίσκεται κοντά στον Λευκό Οίκο και γνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται ο πρόεδρος Τραμπ.

“Ο πρόεδρος θα αντιδράσει έξυπνα αν ηγηθεί την στιγμή αυτή, το κόμμα του θα τον ακολουθήσει σίγουρα,” πρόσθεσε ο ίδιος.

Ωστόσο, οι πιθανότητες το Κογκρέσο να ψηφίσει μία νομοθεσία ουσιαστικού ελέγχου της οπλοκατοχής, η οποία στην συνέχεια, θα υπογραφεί από τον Τραμπ για να γίνει νόμος, παραμένουν ελάχιστες.

Ο ΜακΚόνελ δεν έχει επιδείξει κάποιο σχετικό ενδιαφέρον στο παρελθόν, ενώ το ίδιο ισχύει και για την Γερουσία. Την ίδια αρνητική στάση έχει τηρήσει ο ίδιος σε διαφορετικές περιπτώσεις αιματηρών περιστατικών βίας που προκλήθηκαν από την κατοχή όπλων.

Την αντίδραση της αμερικανικής κοινής γνώμης μετά από μία επίθεση με όπλα ακολουθεί μία περίοδος αρκετών ημερών ή εβδομάδων στην οποία κινητοποιούνται τα μέλη του Κογκρέσου, προτείνοντας ιδέες και νομοσχέδια, ενώ στην συνέχεια, το κοινοβουλευτικό ενδιαφέρον ξεθωριάζει μέχρι να συμβεί η επόμενη ένοπλη επίθεση.

Ωστόσο, την περίοδο αυτή επικρατεί οργή στην αμερικανική κοινή γνώμη από τις δύο τραγικές επιθέσεις του Σαββατοκύριακου, με τους Ρεπουμπλικάνους να πιέζουν τον πρόεδρο Τραμπ να εκμεταλλευτεί πολιτικά την κατάσταση αυτή και να δημιουργήσει μία ευκαιρία -όπως η κίνηση του Νίξον με την Κίνα- που θα μπορούσε να βοηθήσει ουσιαστικά την προσπάθεια της επανεκλογής του το 2020.

Ένας πρώην σύμβουλος του Τραμπ που παραμένει κοντά στην προεκλογική εκστρατεία δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα προχωρήσει στην λήψη κάποιας απόφασης, πριν έχει μία σαφή εικόνα για το ενδιαφέρον των Ρεπουμπλικάνων (αναφορικά με την λήψη μέτρων) μετά την δημοσιότητα που προσέλκυσαν τα δύο τελευταία αιματηρά περιστατικά ένοπλης βίας.

Μία δημοσκόπηση (Politico/Morning Consult) που πραγματοποιήθηκε μέσα στην εβδομάδα έδειξε ότι η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων και η πλειοψηφία των υποστηρικτών του Τραμπ υποστηρίζουν την υιοθέτηση εκτεταμένων ελέγχων στο ιστορικό των υποψηφίων αγοραστών όπλων, την απαγόρευση των επιθετικών όπλων, αλλά κι εξελιγμένων πυρομαχικών, επιβάλλοντας μία περίοδο τριών ημερών από την αγορά του όπλου, μέχρι τον χρόνο μεταφοράς του στην οικία του αγοραστή. Παράλληλα, οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν την αύξηση της επιτρεπόμενης ηλικίας για την αγορά όπλου στα 21 έτη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ / Politico

“Ταξιδιωτική οδηγία” της Διεθνούς Αμνηστίας μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις στις ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: