Η Ολλανδία φτιάχνει «πράσινες στάσεις» για τις μέλισσες: Κινδυνεύουν με αφανισμό

File Photo: Ο επαπειλούμενος πληθυσμός των μελισσών, βρίσκει στέγη στην Ολλανδία. Φωτογραφία: EPA, Tomasz Wojtasik




Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός των μελισσών εξακολουθεί να συρρικνώνεται, η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ολλανδίας, η Ουτρέχτη, πήρε μέτρα για να προσφέρει καινούργια οικοσυστήματα σε αυτά τα τόσο σημαντικά για την επικονίαση -άρα και για τη διατήρηση της φυτικής βιοποικιλότητας του πλανήτη- μικρά πετούμενα.

Με δεδομένο ότι το 50% των 358 ειδών μέλισσας στην Ολλανδία κινδυνεύει, οι αρχές της Ουτρέχτης δημιούργησαν στέγες πράσινου στις 316 στάσεις λεωφορείων, τις οποίες εξόπλισαν με φωτισμό LED και παγκάκια από μπαμπού.

Στις πράσινες στέγες των στάσεων έχουν φυτέψει φυτά του γένους σέδου, τα οποία δεν χρειάζονται μεγάλη φροντίδα, αλλά προσελκύουν τις μέλισσες. Επιπλέον, οι στέγες των στάσεων κατακρατούν πια, βρόχινο νερό και σωματίδια σκόνης.

Οι «πράσινες» στάσεις λεωφορείων δεν είναι το μόνο μέτρο που παίρνει η Ουτρέχτη για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής: λόγω δέσμευσης ότι έως το 2028 το ίχνος άνθρακα των μεταφορών στην πόλη θα είναι μηδενικό, θα προσθέσουν έως τα τέλη του 2019 στον στόλο των λεωφορείων 55 ηλεκτροκίνητα.

Οι αρχές έχουν επίσης επιδιορθώσει τους ποδηλατοδρόμους της πόλης και το 2020 θα κάνουν ένα καινοτόμο πείραμα: θα εγκαταστήσουν ηλιακά πάνελ κατά μήκος των ποδηλατοδρόμων για να συλλέγουν ενέργεια.

Μερικά παραδείγματα  για το τι μπορεί να κάνει κανείς, σε οικοδομημένο περιβάλλον, για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: