Η οικογένεια Ερντογάν τα αρπάζει από παντού: Έκθεση του IRS για τις περίεργες “δωρεές”…

File Photo: Η Εμινέ, σύζυγος του Ταγίπ Ερντογάν και ο γιος του Μπιλάλ στο Κοινοβούλιο. EPA, STR




«Δωρεές» ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων φαίνεται να έχει δεχθεί σύμφωνα με έκθεση του Αμερικανικού IRS το εγκατεστημένο στις ΗΠΑ τουρκικό ίδρυμα Turken.

Ως γνωστό, το Turken δημιουργήθηκε από Ιδρύματα τον έλεγχο των οποίων έχει η οικογένεια Ερντογάν και ειδικά ο γιος Μπιλαλ Ερτνογαν ενώ στο Δ.Σ. του, συμμετέχει  και η κόρη του τούρκου ηγέτη Εσρα Αλμπαιράκ, σύζυγος του Υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας.

  • Σύμφωνα με την έκθεση του IRS 53 σελίδων την οποία ζήτησε και έλαβε το  αντιπολιτευόμενο κόμμα CHP και δημοσίευσε η ιστοσελιδα  ABC Gazetesi, έχει λάβει από το 2014 που ιδρύθηκε «δωρεές» 54,3 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το Turken ιδρύθηκε στις ΗΠΑ από τα Ιδρύματα Ensar και το TURGEV, με  σκοπό την χορήγηση υποτροφιών, φιλοξενία φοιτητών και οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων στις ΗΠΑ και σύμφωνα με το IRS  στην περίοδο Ιούνιο 2014-Ιούνιο 2015 έλαβε δωρεές 5 εκατομμυρίων δολαρίων, την  αντίστοιχη περίοδο 2015-2016 έλαβε 23 εκατομμύρια δολάρια, και από το 2016-2017 πήρε 25 εκατομμύρια δολάρια, ενώ φαίνεται ότι μέσα στο 2017 διπλασίασε τα οικονομικά μεγέθη του από 22,2 εκατομμύρια σε 43,6 εκατομμύρια. Δεν υπάρχουν στοιχεία για τα ποσά που εισέρρευσαν στα ταμεία της το 2018 και 2019.

  • Ο εκπρόσωπος του CHP Yurter Ozcan σύμφωνα με το δημοσίευμα κατήγγειλε ότι το συγκεκριμένο Ίδρυμα στα εξι χρόνια λειτουργίας του το μόνο έργο που έχει παρουσιάσει είναι η κατασκευή ενός ουρανοξύστη στην Νεα Υόρκη και η αγορά της  έπαυλης του Μοχάμεντ Αλι στο Μίσιγκαν, μια πολυσυζητημένη αγορά και για συμβολικούς λόγους, καθώς ο ιδιος ο Ερντογαν είχε υποσχεθεί στην οικογένεια του θρύλου του μποξ και πιστού μουσουλμάνου ότι θα αξιοποιούσε την έπαυλη μετατρέποντας την σε ισλαμικό κέντρο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των προηγούμενων εβδομάδων φέρεται τα ιδρύματα αυτά που ελέγχονται από την οικογένεια Ερντογαν να δέχονται επιχορηγήσεις και δωρεές εκατομμυρίων δολαρίων όχι μόνο από κυβερνητικούς πόρους, αλλα και από τον Δήμο Κωνσταντινούπολης    και στοιχεία για τις όχι και τόσο διαφανείς  «δωρεές»  βρήκε στα «κιτάπια» του Δήμου ο νέος Δήμαρχος προερχόμενος από το αντιπολιτευόμενο CHP Εκρεμ Ιμαμογλου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα διακόψει τις χρηματοδοτήσεις  ιδρυμάτων και οργανώσεων  που συνδέονται με το Ερντογανικο καθεστώς, ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το TURGEV είναι  εκπαιδευτικό Ίδρυμα που ελέγχεται απευθείας από τον Μπιλαλ Ερντογαν, ενώ η «οικογένεια» ελέγχει και το Ίδρυμα Ensar ένα θρησκευτικό Ίδρυμα που παρέχει κοιτώνες και εκπαίδευση για παιδιά με στενούς δεσμούς με την τουρκική κυβέρνηση.

Πεντάγωνο στην Τουρκία: Θέλετε τα F-35; Διώξτε τους ρωσικούς S-400 από το έδαφός σας…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: