Η κυβέρνηση εκκινεί την αλλαγή, αλλά οι περικοπές μπορεί να επιδεινώσουν τα δημόσια έσοδα.

File Photo: Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλέξανδρος Μπελτές




Με τίτλο «Ελλάδα: Η κυβέρνηση εκκινεί την αλλαγή», το άρθρο επισημαίνει εισαγωγικά ότι το ελληνικό Κοινοβούλιο με πλειοψηφία κεντροδεξιάς, υιοθέτησε τις τελευταίες ημέρες μια δέσμη νόμων που αναμένονται να επανεκκινήσουν την οικονομία και να προσελκύσουν επενδυτές. Με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, ακύρωσε κοινωνικά μέτρα που είχε έλαβε ο προκάτοχός του Αλ. Τσίπρας. Αλλά όχι μόνο, γράφει η Catherine Chatignoux στη γαλλική Les Echos.

Οι νόμοι που ψηφίσθηκαν από αρχές Αυγούστου δίνουν τον τόνο των μελλοντικών μεταρρυθμίσεων και επιβεβαιώνουν την κατεύθυνση που είχε υποσχεθεί ο συντηρητικός υποψήφιος Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Μια πρώτη δέσμη μέτρων ήταν αντικείμενο συναίνεσης στο Κοινοβούλιο και ψηφίστηκε με τις ψήφους της αριστεράς:

  • ο φόρος επί των ακινήτων, μισητός από τους Έλληνες, θα μειωθεί έως και 30% και θα αφορά 4 εκατομμύρια νοικοκυριά. Τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία (συνολικά 36 δις ευρώ) θα επωφεληθούν από πιο ευνοϊκές διαδικασίες αποπληρωμής. Και το κράτος θα ορίσει στα 4.600 ευρώ το μέγιστο ποσό που μπορεί να λάβει ένας συνταξιούχος. Υπήρχαν ακόμη πολλοί προνομιούχοι, συμβολαιογράφοι ή δικηγόροι, που μπορούσαν να λάμβάνουν 24.000 ευρώ το μήνα, σύμφωνα με την ε/φ Καθημερινή.

Στη συνέχεια ακολούθησαν μέτρα που ψήφισε η πλειοψηφία αλλά αμφισβητήθηκαν από την αντιπολίτευση: ένας εργοδότης μπορεί να απολύσει τους υπαλλήλους του χωρίς να χρειάζεται να αιτιολογησει την απόφασή του ή να ενημερώσει τον βασικό ενδιαφερόμενο. Ο πρωθυπουργός δικαιολόγησε αυτή τη μεταρρύθμιση λόγω της επιτακτικής ανάγκης να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Η πλέον αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση είναι εκείνη που αποσκοπεί στην «αποπολιτικοποίηση της ανώτερης δημόσιας διοίκησης», εμποδίζοντας την πρόσβαση σε μια ανεξάρτητη δημόσια αρχή σε οποιονδήποτε είχε εργασθεί σε υπουργικό γραφείο ή πολιτικό αξίωμα.

Η ποινή δεν άργησε: τη Δευτέρα, η σημερινή πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Βασιλική Θάνου, πρώην σύμβουλος του Αλ.Τσίπρα που είχε διορισθεί στη θέση αυτή πριν λίγους μήνες, απολύθηκε από τη θέση της. Η απόφαση προκάλεσε τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης, η οποία βλέπει με τη σειρά της μια παρέμβαση και «την επιστροφή της πολιτικής ευνοιοκρατίας». Τέλος, ο νέος νόμος για την ασφάλεια, κατήργησε το “πανεπιστημιακό άσυλο” που απολάμβαναν τα πανεπιστήμια.

  • Μέσα από όλες αυτές τις αποφάσεις, τις οποίες θέλει να εφαρμόσει χωρίς καθυστέρηση, ο στόχος του Έλληνα Πρωθυπουργού είναι να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους να χαλαρώσουν τους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Η χώρα υποχρεούται να επιτύχει μέχρι το 2022 ένα πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ, το οποίο είναι τεράστιο και περιορίζει την ικανότητα της χώρας να επενδύει και να μειώνει τη φορολογική επιβάρυνση, που έχει φθάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ στις 29 Αυγούστου, πριν μεταβεί στην Ολλανδία, θέλει να δώσει στους δανειστές του, την δέσμευση της αποφασιστικότητας του. Αλλά αν αυτή η θέληση για μεταρρυθμίσεις μπορεί να αρέσει στους πιστωτές της Ελλάδας, δεν συμβαίνει το ίδιο με τις φορολογικές περικοπές που ανακοινώθηκαν για το 2020, οι οποίες αυτόματα θα επιδεινώσουν τα δημόσια έσοδα. Ένας δρόμος, που μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί αδιέξοδο για την Αθήνα.

Τίτλος: Grèce : le gouvernement amorce le changement

Τρεις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης είναι πιθανώς σε ύφεση: Η ΕΚΤ έχει ξεμείνει από σφαίρες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: