Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Ποικίλα τα θέματα του σημερινού Τύπου. Προβάλλονται κύρια το Κυπριακό και οι χθεσινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, οι εκδηλώσεις των Μορφιτών, το ΓεΣΥ, αλλά και ξένα δημοσιεύματα που συνδέουν ξέπλυμα μαύρου χρήματος με το δικηγορικό γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Προβάλλονται επίσης δημοσιεύματα για τη σύγκληση σύσκεψης των Τεχνικών Επιτροπών στις 9 Σεπτεμβρίου, δικοινοτικό πάρτι αύριο στη Δερύνεια, συνεντεύξεις για την 7η τέχνη στην Κύπρο και άλλα.

Η «Αλήθεια» κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Ένταση εσείς, συνομιλίες εμείς» γράφει ότι η κυβέρνηση αποφεύγει συνειδητά να μπει στη λογική της ρητορικής της έντασης με την Τουρκία και επιλέγει να στείλει το μήνυμα πως είναι επικεντρωμένη στην προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Γράφει επίσης ότι στις 9 Σεπτεμβρίου θα συγκληθεί σύσκεψη των τεχνικών επιτροπών. Σε άλλο δημοσίευμα, αναφέρει ότι μάγεψε η αυγουστιάτικη πανσέληνος.

Ο «Πολίτης» στο κύριο θέμα με τίτλο «Με υπόθεση ξεπλύματος συνδέουν τον Πρόεδρο» αναφέρεται σε δημοσίευμα του Organised Crime and Corruption Reporting Project το οποίο συνεχίζοντας την έρευνά του για το ξέπλυμα μαύρου ρώσικου χρήματος συνέδεσε το δικηγορικό γραφείο Νικ. Χρ. Αναστασιάδης και τον ίδιο τον πρόεδρο με το συγκεκριμένο δίκτυο. Γράφει επίσης ότι ανακοινώθηκε χθες κατάλογος με 147 έργα με ισχύ 260 μεγαβάτ με την κυβέρνηση να δίνει ώθηση για δεκάδες νέα πάρκα ΑΠΕ. Γράφει επίσης για δικοινοτικό πάρτι αύριο στο Famagusta Avenue Garage στη Δερύνεια.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Πάρτε τον έλεγχο, επιτέλους» και σημειώνει ότι οι οργανωμένοι ασθενείς καλούν τον ΟΚΥπΥ να πάρει χωρίς καθυστέρηση τον έλεγχο των δημόσιων νοσηλευτηρίων και να προχωρήσει σε βαθιές τομές. Γράφει αλλού ότι ολοκληρώνεται η έρευνα για τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου και ο φάκελος σύντομα πάει στον Γενικό Εισαγγελέα και μετά θα αποφασιστεί αν θα ζητηθεί κατάθεση του ιδίου. Ο «Φ» παραθέτει επίσης συνέντευξη του παραγωγού της ταινίας Jiu Jitsu ο οποίος είπε ότι ο σπόρος της 7ης τέχνης έχει φυτευτεί στην Κύπρο.

Η «Χαραυγή» στο κύριο θέμα της με τίτλο «Γενιές προσφύγων ακόμα περιμένουν…» αναφέρεται στις εκδηλώσεις των Μορφιτών και γράφει ότι τρεισήμισι γενιές προσφύγων και ακόμα περιμένουν τη μέρα της επιστροφής. Η «Χ» παραθέτει οδοιπορικό στις γειτονίες της Λευκωσίας γράφοντας ότι η περιοχή «ΟΧΙ» είναι η πολυπολιτισμική πλευρά της πρωτεύουσας. Γράφει επίσης για δημοσιεύματα που εμπλέκουν το δικηγορικό γραφείο Ν. Χρ. Αναστασιάδη σε υποθέσεις διακίνησης χρημάτων.

Η αγγλόγλωση “Cyprus Mail» με κύριο τίτλο « Η έρευνα για τα δάνεια των ΠΕΠ στάλωσε» γράφει ότι η ΚΕΔΙΠΕΣ αρνήθηκε να αποστείλει στον Γενικό Ελεγκτή τα δάνεια των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων που μεταφέρθηκαν στην Ελληνική Τράπεζα ως εξυπηρετούμενα, παραπέμποντας σε νέα νομική βάση. Αλλού αναφέρει ότι η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα σε περίπτωση που η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Προβάλλει επίσης τις προσπάθειες του Κόμματος για τα Ζώα να δοθεί ένα τέλος στην πρακτική όπως ζώα να εκτίθενται ως βραβεία στα καζαντί.

ΚΥΠΕ – Αιμιλία Χριστοφή – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 17/08/2019 09:33

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: