Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Οι αποφάσεις για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, που λήφθηκαν κατά τη συνάντηση της Παρασκευής μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι η αναφορά των νόμων για τις εκποιήσεις στο Ανώτατο, ο κίνδυνος απεργιακών κινητοποιήσεων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, η διαδικασία διαχείρισης της πρώην Λαϊκής και οι έλεγχοι της Αστυνομίας για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Πάνε στον Γκουτέρες με τις… διαφωνίες τους» γράφει στο κύριο θέμα της ότι μπορεί οι δύο ηγέτες να θέλησαν να βγάλουν προς τα έξω το καλό κλίμα που επικράτησε στο μεταξύ τους σχεδόν τρίωρο τετ-α-τετ και την επιθυμία τους να συναντηθούν από κοινού, μετά τη ΓΣ των Ηνωμένων Εθνών, με τον Αντόνιο Γκουτέρες, όμως κατά τη συνάντηση τους δεν μπήκαν στην ουσία των υφιστάμενων διαφωνιών. Αλλού, γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας έλαβε το πράσινο φως από τον Πρόεδρο για να προχωρήσει σε αναφορά των νόμων για τις εκποιήσεις στο Ανώτατο. Επίσης, κάνει λόγο για κίνδυνο απεργίας στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «Κλείδωσαν διαδικασία, διαφωνούν στην ουσία» και γράφει ότι ο οδικός χάρτης για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό έχει καθοριστεί, ενώ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραπέμπεται η αποκέντρωση εξουσιών. Αλλού αναφέρει ότι οι θάνατοι από υπερβολική δόση οπιούχων ναρκωτικών μπορούν να προληφθούν, καθώς ρινικό σπρέι γλυτώνει τους χρήστες από τα χειρότερα. Επίσης, γράφει ότι κλείνει ο μεγάλος κύκλος της διαχείρισης της πρώην Λαϊκής Τράπεζας.

Ο «Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο θέμα του υπό τον τίτλο «Μικρός οδικός χάρτης» και γράφει ότι σε οδικό χάρτη, ο οποίος τους πάει μέχρι και τη συνάντηση με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, κατέληξαν οι δύο ηγέτες στη χθεσινή τους συνάντηση. Επίσης γράφει ότι τελείται αύριο στο παρεκκλήσι της Παναγίας της Ελευθερώτριας και της Αγίας Παρασκευής, στη Μοσφιλωτή, το μνημόσυνο για τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας της «Ήλιος». Ακόμη, γράφει ότι απορρίφθηκε αίτημα γυναίκας για επίδομα τέκνου και μονογονεϊκής οικογένειας, η περιουσία της οποίας, όπως διαπιστώθηκε, ξεπερνούσε τα 1,4 εκ. ευρώ.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Οδικός χάρτης για τους όρους αναφοράς και τριμερή» γράφει στο πρώτο της θέμα ότι η συνάντηση χθες των δύο ηγετών, Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, ανοίγει προοπτικές για το επόμενο βήμα, που είναι η κάθοδος της ειδικής αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ και η διαμόρφωση των όρων αναφοράς. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος επανέφερε στη χθεσινή του συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη την πρότασή του για κατάλογο με 21 ΜΟΕ. Ακόμη γράφει για κρίσιμες ώρες στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, με την Υπουργό Εργασίας να πιέζει για λύση για τις συλλογικές συμβάσεις μέχρι τέλος Αυγούστου.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” γράφει στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Οι ηγέτες συμφωνούν να προχωρήσουν» ότι την Παρασκευή οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες για επανέναρξη διαπραγματεύσεων, αλλά απέτυχαν να εξεύρουν κοινό έδαφος για το φυσικό αέριο. Ακόμη, η εφημερίδα αναφέρεται σε εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σε περιοχές της Μεγάλης Βρετανίας. Επίσης, λέει ότι η Αστυνομία προειδοποιεί τους οδηγούς για τους νέους «τριπλούς ελέγχους» για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 10/08/2019

Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: