Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι μεταξύ των χωριών Μαλλιά-Πάχνα της Λεμεσού, το ενδεχόμενος πραγματοποίησης μιας τριμερούς συνάντησης ανάμεσα στους Αντόνιο Γκουτέρες, Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, η υλοποίηση από τον Σεπτέμβριο της νέας δομής στα θέματα βίας και παραβατικότητας από το Υπουργείο Παιδείας και τα υψηλά ενοίκια καταλυμάτων, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Πύρινη Αγωνία!» γράφει για την χθεσινή πυρκαγιά που ξέσπασε σε αγροτική έκταση μεταξύ των χωριών Μαλλιά-Πάχνα της Λεμεσού και συνεχιζόταν ανεξέλεγκτη μέχρι αργά το βράδυ, με αποτέλεσμα να καούν τεράστιες εκτάσεις με καλλιέργειες, εγκαταλειμμένα υποστατικά και να εκκενωθεί το χωριό Κισούσα. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με έρευνα ο Τ/κ ηγέτης συνεχίζει να προηγείται με υπερδιπλάσια ποσοστά των Ερχιουρμάν και Οζερσάι που ακολουθούν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι θετικές είναι οι δοκιμές για φυσικό αέριο στην Ανατολική Θράκη.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Πύρινος εφιάλτης στην ορεινή Λεμεσό» γράφει ότι με την ελπίδα το πρώτο φως της ημέρας να σταθεί σύμμαχος στις προσπάθειες κατάσβεση, οι δυνάμεις πυρόσβεσης έδωσαν ολονύχτια μάχη για να τεθεί υπό έλεγχο η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι μεταξύ των χωριών Μαλλιά-Πάχνα της επαρχίας Λεμεσού. Αλλού δημοσιεύει αποσπάσματα από την επίσημη καταγγελία του Συνδέσμου Καταναλωτών στην ΕΕ για τα δύο σχέδια του Υπουργείου Ενέργειας για προώθηση της παραγωγής ηλεκτρισμού από ΑΠΕ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η ελληνική διπλωματία αξιολογεί τις προθέσεις της Τουρκίας.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Θέλει να καθαρίσει το τοπίο» γράφει ότι η πραγματοποίηση μιας τριμερούς συνάντησης ανάμεσα στους Αντόνιο Γκουτέρες, Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί θα πρέπει να θεωρείται οριστική μετά τις τελευταίες απαντητικές επιστολές του Γενικού Γραμματέα προς τους δύο ηγέτες. Αλλού γράφει ότι για την πυρκαγιά στην επαρχία Λεμεσού και τις προσπάθειες κατάσβεσης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σημαντική αλλαγή επέρχεται στο τέλος ΑΠΕ που πληρώνουμε στους λογαριασμούς της ΑΗΚ, ότι τερματίζεται η σταθερότητα του τέλους και μετά την έγκριση της αλλαγής των Κανονισμών, το τέλος αυτό θα καθορίζεται με βάση τις ετήσιες ανάγκες του Ταμείου ΑΠΕ.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Νέα δομή ΟΑΠ λίγο πριν κτυπήσει το κουδούνι» γράφει ότι έτοιμο να υλοποιήσει από τον Σεπτέμβριο τη νέα δομή στα θέματα βίας και παραβατικότητας υποστηρίζει ότι είναι το Υπουργείο Παιδείας, παρά το γεγονός όπως αναφέρει ότι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις έχουν επιφυλάξεις για τον νέο τρόπο λειτουργίας της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης, ενώ επέκριναν και το γεγονός ότι δεν προηγήθηκε κανένας ουσιαστικός διάλογος. Αλλού γράφει για ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην περιοχή Μαλλιά-Πάχνα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στην τουρκική στάση μετατοπίζει την προοπτική πραγματοποίησης μιας άτυπης πενταμερούς η κυβέρνηση σε μια ακόμη επικοινωνιακή διαρροή, όπως αναφέρει, προς τα ΜΜΕ, που στόχο έχει να προεξοφλήσει το παιχνίδι ευθυνών σε περίπτωση αποτυχίας.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα «Cyprus Mail» υπό τον τίτλο «Ολονύχτια μάχη για την καταπολέμηση της φωτιάς” αναφέρεται στην μεγάλη φωτιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι μεταξύ των χωριών Μαλλιά-Πάχνα της επαρχίας Λεμεσού και τις προσπάθειες αυτή να τεθεί υπό έλεγχο. Αλλού γράφει ότι οι κοινότητες του Ακάμα λένε ότι τα χωριά τους πεθαίνουν και ζητούν ήπια ανάπτυξη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι έξι χρόνια μετά την κατάρρευση της Λαϊκής, οι ανασφάλιστοι καταθέτες της αναμένουν να λάβουν περίπου 6 σεντς για το ευρώ, επειδή οι αποταμιεύσεις τους εξασφάλισαν εγγύηση κατά τη διάρκεια της οικονομικής κατάρρευσης του Μαρτίου 2013.

Η εβδομαδιαία «Οικονομική Καθημερινή» υπό τον τίτλο «Σκάβουν θεμέλια για ΄κούρεμα΄ ενοικίων» γράφει ότι με την ανέγερση καταλυμάτων χαμηλού κόστους επιχειρείται η αντιμετώπιση του προβλήματος των ψηλών ενοικίων, κυρίως για τους φοιτητές. Αλλού γράφει ότι μειώνεται η αποταμίευση στην Ελλάδα αλλά το εισόδημα αυξάνεται. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αυξήθηκαν οι πωλήσεις και οι τιμές των ακινήτων και πως στην ανάκαμψη αυτή συνέβαλε αποφασιστικά το πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων.

ΚΥΠΕ – Μαρία Αντούνα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 13/08/2019

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: