Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Ντοκουμέντα που καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς της τ/κ πλευράς ότι τα Βαρώσια ανήκουν στο ΕΒΚΑΦ, καθώς και οι προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τις προωθούμενες από τη Βουλή αλλαγές στο νόμο των εκποιήσεων και τα σενάρια για την εξέλιξη της υπόθεσης, προβάλλονται ως κύρια θέματα στα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Οι εφημερίδες γράφουν ακόμα για την καταδίκη του Λοΐζου Τζιωνή σε δύο φορές διαδοχικά ισόβια για το φόνο του ζεύγους Χατζηγεωργίου στο Στρόβολο.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Πληρώθηκαν και τώρα ζητούν και τα ρέστα» γράφει στο κύριο της θέμα ότι ιστορικά, νομικά και ηθικά ατεκμηρίωτοι και «τρύπιοι» είναι οι ισχυρισμοί της τουρκικής πλευράς ότι οι περιουσίες στην περίκλειστη Αμμόχωστο ανήκουν στο ΕΒΚΑΦ και προβάλλει σχετικό παράρτημα της Συνθήκης Εγγυήσεων του 1960. Αλλού γράφει ότι καταδικάστηκε σε δις ισόβια ο Λοΐζος Τζιωνής για το διπλό φονικό στο Στρόβολο. Αλλού αναφέρει ότι στην τριμερή Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου θα μπουν σύντομα και άλλα κράτη.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Ξεκάθαρο το μήνυμα από τη Φρανκφούρτη» γράφει στο κύριο του θέμα ότι το email το οποίο έλαβε από την ΕΚΤ ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και το οποίο κατέθεσε στην Επιτροπή Οικονομικών, δεν αφήνει κανένα παράθυρο παρερμηνείας για τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα έχουν στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα οι αλλαγές στις εκποιήσεις. Σε άλλο θέμα γράφει ότι έγγραφο «αδειάζει» τις τ/κ αξιώσεις για τα Βαρώσια. Αλλού γράφει ότι ο δολοφόνος του ζεύγους Χατζηγεωργίου καταδικάστηκε σε δύο φορές διαδοχικά ισόβια.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Μπάχαλο με τις εκποιήσεις» γράφει στο κύριο του θέμα ότι σε μπάχαλο έχει εξελιχθεί η υπόθεση με τον νόμο για τις εκποιήσεις, με αποτέλεσμα ένα 24ωρο πριν η Βουλή αποφασίσει τι θα κάμει με την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας, να μην υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε δις διαδοχικά ισόβια καταδικάστηκε ο Λοΐζος Τζιωνής για το φόνο του ζεύγους Χατζηγεωργίου στο Στρόβολο. Αλλού γράφει ότι απορρίφθηκε προσφυγή που έγινε από άνδρα που καταδικάστηκε για άσεμνη επίθεση εναντίον 13χρονης, με αίτημα τη μη εγγραφή των στοιχείων του στο Αρχείο Καταδικασθέντων της Αστυνομίας.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Ψήνονται σενάρια για τις εκποιήσεις» γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο ΔΗΣΥ με εκβιαστικά διλήμματα επιδιώκει να σχηματίσει πλειοψηφία με το ΔΗΚΟ για αλλαγή του νόμου των εκποιήσεων. Αλλού γράφει ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην Αμμόχωστο διευκρινίστηκε επαρκώς και η πόλη ανήκει στους νόμιμους ιδιοκτήτες της, απαντά η Κυβέρνηση σε ισχυρισμούς της ψευδοκυβέρνησης ότι η πόλη είναι ιδιοκτησία του ΕΒΚΑΦ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στις 2 Αυγούστου φτάνει στην Κύπρο εμπειρογνώμονας για ριζική αναδιοργάνωση των ΤΑΕΠ.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο «Έντονη προειδοποίηση για τις εκποιήσεις» γράφει στο κύριο της θέμα ότι η ΕΚΤ προειδοποίησε ότι η αλλαγή του νόμου των εκποιήσεων θα έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στο τραπεζικό σύστημα του νησιού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο βασικός ύποπτος στην υπόθεση του διπλού φονικού στο Στρόβολο καταδικάστηκε σε δύο φορές ισόβια αφότου αιφνιδιαστικά παραδέχθηκε ενοχή. Αλλού γράφει για την απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών στους ισχυρισμούς ότι τα Βαρώσια ανήκουν στο ΕΒΚΑΦ.

ΚΥΠΕ – Κυριακή Δημητρίου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 01/08/2019

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: