Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Kυπριακές εφημερίδες. ΚΥΠΕ




Οι εξελίξεις με το ιρανικό τάνκερ Adrian Darya 1, νομοσχέδιο για διευκόλυνση μεγάλων επενδυτών, η πώληση της Cyta UK, οι εκλογές για την δημαρχία της Αμμοχώστου η αντίδραση των εκπαιδευτικών οργανώσεων για την απόφαση του Πανεπιστημίου Κύπρου και του ΤΕΠΑΚ για εισδοχή φοιτητών που έχουν επιτύχει σε διεθνείς εξετάσεις, η θέση των ΗΠΑ για την κυπριακή ΑΟΖ αλλά και τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλλει ο κυπριακός Τύπος την Παρασκευή.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Θρίλερ με το ιρανικό τάνκερ» γράφει στο κύριο της θέμα ότι το ενδεχόμενο να βρεθεί ξαφνικά η Κύπρος στη δίνη του διεθνούς πολιτικο-διπλωματικού θρίλερ γύρω από το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1, έχει θέσει τις αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας σε προληπτικό συναγερμό αφού εκφράζονται φόβοι ότι το δεξαμενόπλοιο το οποίο καταζητείται από τις ΗΠΑ δεν αποκλείεται να κινηθεί προς την περιοχή μας, ζητώντας διευκολύνσεις ανεφοδιασμού είτε από την ΚΔ είτε ακόμα από τις «αρχές» των κατεχομένων. Αλλού γράφει ότι συνελήφθησαν τέσσερα άτομα σε Λεμεσό και Λευκωσία και εντοπίστηκαν 9 κιλά κοκαΐνης και 5,5 κιλά κάνναβης. Σε άλλο θέμα η «Α» γράφει ότι σε πορεία βιωσιμότητας βρίσκεται το δημόσιο χρέος.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «Διαδικασίες express για μεγάλους επενδυτές» και γράφει ότι ο περί Διευκόλυνσης των Επενδυτών Νόμος του 2009, ο οποίος αναμένεται να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, έρχεται να επιταχύνει ουσιαστικά τις διαδικασίες υλοποίησης στρατηγικών επενδύσεων. Αλλού γράφει ότι χιλιάδες στρέμματα γης στα δάση του Αμαζονίου έχουν γίνει στάχτη, με τον Πρόεδρο της Βραζιλίας να προβαίνει σε μια πρωτοφανή δήλωση και να κατηγορεί τις ΜΚΟ ότι σκόπιμα βάζουν φωτιές για να πλήξουν την εικόνα της χώρας του. Σε άλλο θέμα ο «Π» προβάλλει δήλωση του Εμανουέλ Μακρόν ότι Γαλλία και ΕΕ δεν θα δείξουν αδυναμία σε σχέση με τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και θα σταθούν αλληλέγγυες προς την Κύπρο.

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Ξεφορτώνονται και τη Cyta UK» γράφει στο κύριο του θέμα ότι εντός δεκαημέρου αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές για την πώληση και της Cyta UK, της θυγατρικής της ΑΤΗΚ στη Βρετανία, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας που ξεκίνησε πριν πέντε περίπου μήνες ο ημικρατικός οργανισμός Σε άλλο θέμα ο «Φ» γράφει ότι αφού ολοκληρώθηκε από το Πανεπιστήμιο Κύπρου η διαδικασία πρόσληψης νέου καλλιτεχνικού διευθυντή στο πρόγραμμα ανάπτυξης μουσικών ταλέντων, ο Υπουργός Παιδείας θέτει θέμα επαναφοράς του προγράμματος στο Υπουργείο. Αλλού γράφει ότι κρατείται Σύρος για λόγους εθνικής ασφαλείας, το όνομα του οποίου εντοπίστηκε στη βάση δεδομένων άλλων χωρών για τρομοκρατία.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Σε συστράτευση για την Αμμόχωστο καλεί ο Σίμος» προβάλλει δηλώσεις χθες του υποψήφιου δημάρχου Αμμοχώστου Σίμου Ιωάννου ο οποίος κάλεσε τους Βαρωσιώτες να προσέλθουν την Κυριακή μαζικά στις κάλπες και είπε ότι είναι έτοιμος να προβεί σε διαβήματα για να σταματήσει ο εποικισμός της πόλης και να επιστρέψει στους νόμιμους κατοίκους της. Αλλού η «Χ» γράφει ότι για περισσότερο από μια εβδομάδα καλείται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να απαντήσει πειστικά στις συγκεκριμένες καταγγελίες του OCCRP, που αφορούν ύποπτες διαδρομές χρημάτων μέσω εταιρειών – κέλυφος, αλλά δεν το πράττει. Σε άλλο θέμα αναφέρεται επίσης στην καταστροφή από πυρκαγιές στον Αμαζόνιο και γράφει ότι σήμερα ο΄μάδ περιβαλλοντιστών διοργανώνει στις 1700 εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την Πρεσβεία της Βραζιλίας στην Κύπρο.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα «Cyprus Mail» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Συντεχνίες επιτίθενται στα πανεπιστήμια» και γράφει ότι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις είναι εξοργισμένες για την απόφαση του Πανεπιστημίου Κύπρου και του ΤΕΠΑΚ να δεχθούν απόφοιτους ιδιωτικών σχολείων με τους βαθμούς διεθνών εξετάσεων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σύμφωνα με την Eurostat η Κύπρος είναι δεύτερη στην Ευρώπη στην παραγωγή δημοτικών αποβλήτων, και αναφέρεται σε εκτίμηση παραγωγής 637 κιλών αποβλήτων ανά άτομο σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2017 των 486 κιλών ανά άτομο. Αλλού η “CM” προβάλλει δηλώσεις του Αρχηγού της Αστυνομίας χθες ότι το σώμα θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη του κοινού.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» υπό τον τίτλο «Στήνουν σκηνικό εκβιασμών για το φυσικό αέριο» προβάλλει τη δήλωση Εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ και εκφράζει την θέση ότι «αλωνίζουν οι Τούρκοι στην κυπριακή ΑΟΖ με πλάτες των Αμερικανών». Αλλού, γράφει ότι ο Σίμος Ιώαννου είναι πόλος ενότητας των Αμμοχωστιανών και κάνει λόγο για έκκληση που έκανε στους δημότες να προσέλθουν στις κάλπες στέλνοντας μήνυμα αγώνα για ανακοπή του ολέθρου της διχοτόμησης, για τη λύση – επανένωση και επιστροφή. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο κόστος της τριτοβάθμιας παιδείας στην Κύπρο και γράφει για εξωφρενικά ψηλά δίδακτρα στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και για ακριβά ενοίκια.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό ποντίκι» που τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Όροι αναφοράς ενδιάμεση συμφωνία» γράφει ότι ο οδικός χάρτης του Κυπριακού θα πρέπει να ενισχυθεί με μια βάση διαπραγμάτευσης, η οποία να είναι αποδεχτή και από τις δύο πλευρές και η οποία θα δώσει περιεχόμενο στην «άτυπη» πενταμερή διάσκεψη. Αλλού γράφει ότι οι συγγενείς πέραν των πεντακοσίων πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή που είναι θαμμένοι στα κατεχόμενα, θέλουν να θάψουν τους οικείους τους στις ελεύθερες περιοχές και ότι συστήνεται επιτροπή για το δύσκολο έργο του εντοπισμού των οστών. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην κάρτα φιλάθλου και γράφει ότι οι κάτοχοι της αυξάνονται και έφτασαν τις 80 χιλιάδες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Ο Ερντογάν βλέπει στην Άγκυρα Τατάρ και Οζερσάι, αγνοεί τον κατοχικό ηγέτη Ακιντζί

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: