FILE PHOTO: Kυπριακές εφημερίδες. ΚΥΠΕ




Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, ο διχασμός στην Ορθοδοξία, οι εκλογές για την ανάδειξη δημάρχου Αμμοχώστου και οι συγκρούσεις στην παιδεία για την εισδοχή φοιτητών στα δημόσια πανεπιστήμια με διεθνείς εξετάσεις είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυριακάτικου Τύπου. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι οι αλλαγές στα σχολεία, η πορεία του ιρανικού τάνκερ, το ποσοστό των Κυπρίων που πάσχουν από διαβήτη και το κόστος της φοιτητικής κατοικίας.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Το Σαββατοκύριακο 28-29/9 η κοινή συνάντηση» γράφει στο κύριο θέμα της ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ, έχοντας τη διαβεβαίωση των δύο ηγετών ότι είναι πλέον εφικτή η επίτευξη συμφωνίας επί των όρων αναφοράς, άναψε το πράσινο φως για την κοινή συνάντηση και έχει ήδη οριστικοποιηθεί ότι θα γίνει το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου. Επίσης γράφει ότι στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Αμμοχωστιανοί. Επίσης, αναφέρει ότι νέος προορισμός του ιρανικού τάνκερ είναι η Μερσίνα.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Ο Πούτιν, οι Πατριάρχες και η Εκκλησία της Κύπρου» αναφέρεται στο πρωτοσέλιδό του σε διχασμό στην Ορθοδοξία ενώ γράφει ότι η Κυπριακή Εκκλησία με ελάχιστες εξαιρέσεις έδειξε να υποτάσσεται στην εκκλησιαστική διπλωματία του Βλαντίμιρ Πούτιν μέσω της εργαλειοποίησης της θρησκείας. Επίσης, γράφει ότι Αβέρωφ Νεοφύτου, Άντρος Κυπριανού και Νικόλας Παπαδόπουλος κοιτάνε προς την ίδια κατεύθυνση, τις προεδρικές του 2023. Αλλού γράφει ότι ο Γκουτέρες αναμένει τους όρους αναφοράς.

Ο «Φιλελεύθερος» στεγάζει το θέμα του υπό τον τίτλο «Συνταγή ‘όλα στο τραπέζι’» και γράφει ότι μια παλιά συνταγή επιδιώκει να επαναφέρει και να επιβάλει η κατοχική Τουρκία, στην περίπτωση που επαναρχίσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, με τη διαμόρφωση ατζέντας στην οποία θα περιλαμβάνονται όλα τα μοντέλα λύσης, με απώτερο στόχο τη συνομοσπονδία. Αλλού γράφει ότι μετακινεί βουνά η θέληση του 15χρονου Νικόλα, που γκρέμισε τις προκαταλήψεις για τα παιδιά με αναπηρίες στην τυπική εκπαίδευση. Ακόμη λέει ότι 10,3% των Κυπρίων πάσχουν από διαβήτη.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Με το βλέμμα στην Αμμόχωστο» γράφει ότι με το βλέμμα στραμμένο στην αγαπημένη τους πόλη οδηγούνται σήμερα στις κάλπες σχεδόν 32 χιλ. Αμμοχωστιανοί για να εκλέξουν τον νέο τους δήμαρχο, μετά τον αδόκητο χαμό του Αλέξη Γαλανού. Επίσης γράφει για νέες ρυθμίσεις στα σχολεία, καθώς και εισαγωγή Γαλλικών και πιστοποίηση Αγγλικών. Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι δυσεύρετη και ακριβή είναι η φοιτητική κατοικία.

Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail” αναφέρει στο κύριο θέμα της, με τίτλο «Σκληρή μάχη για φοιτητές» ότι ο Γενικός Εισαγγελέας, ο Υπουργός Παιδείας και βουλευτές έχουν συρθεί σε πόλεμο που εξαπέλυσαν οι συντεχνίες των εκπαιδευτικών εναντίον των δύο δημόσιων πανεπιστημίων, για τη διάθεση κενών θέσεων σε αποφοίτους ιδιωτικών σχολείων που συμμετείχαν σε διεθνείς εξετάσεις. Επίσης, γράφει για σύγκρουση μεταξύ Τουσκ και Τζόνσον για το ποιος θα χαρακτηριστεί «Κύριος Χωρίς Συμφωνία». Ακόμη λέει ότι επιστρέφουν τα ενοικιαζόμενα ποδήλατα στη Λευκωσία.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Καθημερινή» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της «Οι ηγέτες μπαίνουν εξαρχής σε καυτή ζώνη» και γράφει ότι το τηλέφωνο της Τζέιν Χολ Λουτ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Τ/κ ηγέτη επιβεβαίωσε πως ο Σεπτέμβριος προβλέπεται πλήρης γύρω από τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Ακόμη γράφει ότι τεράστια είναι η καταστροφή στον Αμαζόνιο. Επίσης, γράφει για ισχυρό πλέγμα ασφάλειας σε ΑΟΖ.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Σημερινή», υπό τον τίτλο «Βόμβα Ερντογάν στην ΑΟΖ» γράφει ότι μοιράζει δώρα η Τουρκία στους γείτονες και διαλύει προκλητικά την κυπριακή ΑΟΖ, αφήνοντας μόνο το 6% στους Ελληνοκύπριους. Ακόμη, αναφέρει ότι η Λευκωσία είναι στα όρια των συμβιβασμών της. Επίσης, γράφει για αναβρασμό στο ΔΗΚΟ για τη συνάντηση με το ΑΚΕΛ.

ΚΥΠΕ
25/08/2019

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: