Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Διάφορα είναι τα θέματα που προβάλλει ο κυπριακός Τύπος με κύρια θέματα το ΓεΣΥ, το Κυπριακό και την αντίδραση της Κυβέρνησης σε σχέση με δημοσίευμα που ισχυρίζεται εμπλοκή του δικηγορικού γραφείου του Προέδρου σε υπόθεση ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Προβάλλονται επίσης η ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων στα ξενοδοχεία, οι αυξανόμενες θερμοκρασίες στην Κύπρο, η υπόθεση της 19χρονης Βρετανίδας στην Αγία Νάπα και άλλα.

Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Οι 7 μεγάλες πληγές που απειλούν το ΓεΣΥ» και γράφει ότι αυτά είναι λογισμικό, φάρμακα, υπερσυνταγογράφηση, κωδικοποιημένες ιατρικές πράξεις, καθυστερήσεις στα ραντεβού προσωπικών ιατρών, εφημερίες γιατρών και ιατρείων και έλεγχος του συστήματος. Αλλού παραθέτει συνέντευξη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου όπου λέει ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις διαθέσεις που θα δείξει έμπρακτα η Αγκυρα. Γράφει επίσης ότι η Υπουργός Εργασίας αρχίζει επαφές μεταξύ συντεχνιών και εργοδοτών για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στα ξενοδοχεία.

Ο «Πολίτης» στο κύριο θέμα του με τίτλο «Πώς η Τουρκία κλέβει τους Τουρκοκυπρίους;» γράφει ότι η Τουρκία χωρίς λύση επιχειρεί να κηδεμονεύσει το φυσικό αέριο και αν επιβάλει τα σχέδιά της στην Ανατολική Μεσόγειο οι πιο ζημιωμένοι θα είναι οι Τουρκοκύπριοι. Γράφει επίσης σύμφωνα με ερευνητές του Ινστιτούτου Κύπρου υπάρχουν ενδείξεις ότι η περίοδος που διανύουμε είναι η θερμότερη των τελευταίων 150 ετών ενώ το 2018 ήταν η πιο ζεστή χρονιά στην Κύπρο. Αναφέρει αλλού ότι από τον Νοέμβριο 2017 μέχρι σήμερα καταγράφηκαν γύρω στα 18 εκατομμύρια κυβερνοεπιθέσεις στην Κύπρο.

«Ο Φιλελεύθερος» κάτω από τον κύριο τίτλο «Προέλαση σε θάλασσα και ξηρά» γράφει ότι η Τουρκία κλιμακώνει τις κινήσεις, δημιουργεί και συντηρεί κλίμα έντασης, ενεργώντας σχεδιασμένα και μεθοδικά για την επιβολή τετελεσμένων σε θάλασσα και ξηρά. Αλλού παραθέτει συνεντεύξεις των πέντε μονομάχων για την δημαρχία της Αμμοχώστου, οι οποίοι μιλούν για το όραμά τους για την επιστροφή. Παραθέτει επίσης συνέντευξη του Διευθυντή Αστυνομικής Διεύθυνσης Λευκωσίας, Ανώτερου Αστυνόμου Γιαννάκη Χαραλάμπους ότι στόχος είναι μια πιο ασφαλής Λευκωσία χωρίς εγκλήματα και προγράμματα πολυπολιτισμικά για ενσωμάτωση των αλλοδαπών.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Θολώνει τα νερά η κυβέρνηση για το ξέπλυμα» γράφει ότι με «αφορισμούς και πυρά κατά των…μαντατοφόρων απαντά η κυβέρνηση στις κατηγορίες εμπλοκής του δικηγορικού γραφείου του Προέδρου Αναστασιάδη σε υπόθεση ξεπλύματος βρόμικου χρήματος». Παραθέτει αλλού συνέντευξη του Γιασάρ Ερσόι, το έργο του οποίου «Το καμπαρέ στο χώρο της φωτιάς» ενώ εγκρίθηκε προ καιρού για να ανεβεί στην σκηνή του «κρατικού θεάτρου» τον Οκτώβριο, απαγορεύθηκε από το «συμβούλιο ευπρέπειας». Γράφει επίσης ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι στα κορυφαία του κόσμου.

Η εβδομαδιαία «Η Καθημερινή» στο κύριο θέμα της με τίτλο «Εν αρχή συμφωνία στους όρους αναφοράς» γράφει ότι οι δύο ηγέτες έχουν μπει σε παλιούς καλούς ρυθμούς σύμπραξης, τότε που χέρι-χέρι υπερπηδούσαν το ένα εμπόδιο μετά το άλλο στο πεδίο των διαπραγματεύσεων. Γράφει επίσης ότι οι απανωτές αποτυχίες της Νομικής Υπηρεσίας να πετύχει καταδίκη προσώπων σε μεγάλες ποινικές υποθέσεις των τραπεζών δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για το επιτελούμενο έργο. Παραθέτει επίσης συνέντευξη του Ακριβού Τσολάκη, 14 χρόνια μετά την τραγωδία της Helios.

H εβδομαδιαία “Η Σημερινή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Συνάντηση Αντρου-Νικόλα μακριά από τα φώτα» και γράφει ότι διεργασίες ανασύστασης της συνεργασίας ΑΚΕΛ-Δημοκρατικού Κόμματος συντελούνται στον χώρο της κεντροαριστεράς με τακτικές συναντήσεις των δύο κομμάτων. Γράφει επίσης ότι η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Τράπεζας Κύπρου για το εξάμηνο του 2019 ανοίγει το δρόμο για τη λήψη αποφάσεων για το μέλλον των μετοχών της πρώην Λαϊκής. Προβάλλει επίσης την ομιλία της Αναστασίας Ισαάκ, κόρης του Τάσου Ισαάκ στην εκδήλωση των μοτοσικλετιστών στις 10 Αυγούστου.

Η αγγλόγλωσση εβδομαδιαία «Sunday Mail» κάτω από τον τίτλο «Στο εδώλιο η Αστυνομία στην Αγία Νάπα» γράφει ότι η ομάδα υπεράσπισης της 19χρονης Βρετανίδας αναμένεται αύριο στο δικαστήριο να ζητήσει περισσότερο χρόνο για να ετοιμαστεί. Σύμφωνα με την δικηγόρο Νικολέτα Χαραλαμπίδου το γραφείο της οποίας ανέλαβε την υπόθεση, η Βρετανίδα θα έχει στο πλευρό της ομάδα δικηγόρων από τη Βρετανία και την Κύπρο. Αναφέρεται αλλού στις απαντήσεις του Προεδρικού για τις κατηγορίες εμπλοκής του δικηγορικού γραφείου του Προέδρου σε υπόθεση ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Αλλού αναφέρεται στις οικιακές βοηθούς στην Κύπρο λέγοντας ότι το σύστημα είναι διεφθαρμένο.

ΚΥΠΕ – Αιμιλία Χριστοφή
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 18/08/2019

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: