Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

File Photo: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Η αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΑΚΕΛ μετά το δημοσίευμα σε ξένη ιστοσελίδα για ισχυριζόμενη διασύνδεση του πρώην δικηγορικού γραφείο του Προέδρου Αναστασιάδη με ρωσικό δίκτυο ξεπλύματος μαύρου χρήματος οι θέσεις υποψηφίων για τη δημαρχία Αμμοχώστου επί θεμάτων που απασχολούν τους Αμμοχωστιανούς, η εμφάνιση παράνομων σκυβαλότοπων στη Λευκωσία, και οι έρευνες των ποινικών ανακριτών για τους χειρισμούς αστυνομικών οργάνων σε σχέση με τις εξαφανίσεις γυναικών και παιδιών, που σκότωσε ο Νίκος Μεταξάς, είναι μεταξύ των θεμάτων που προβάλλουν σήμερα οι εφημερίδες.

Η «Αλήθεια», με τίτλο στο κύριο της θέμα, «Οδηγός σε συνομιλίες το πλαίσιο Γκουτέρες» αναφέρει πως με οδηγό τις έξι παραμέτρους του πλαισίου Γκουτέρες ετοιμάζεται να πορευθεί στη νέα διαπραγματευτική προσπάθεια για το Κυπριακό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, εφόσον αυτή καταστεί δυνατή. Αλλού γράφει πως νέες κατηγορίες αντάλλαξαν χθες κυβέρνηση και ΑΚΕΛ με αφορμή δημοσίευμα ξένης ιστοσελίδες που εμπλέκει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και το πρώην δικηγορικό του γραφείο σε δραστηριότητες ξεπλύματος χρήματος από τον Ρώσο μεγιστάνα Αμπράμοφ. Επίσης αναφέρει πως το χάος πλανάται πάνω από τη Βρετανία λόγω ενός ενδεχόμενου άτακτου Brexit.

Ο «Πολίτης», με τίτλο στο κύριο του θέμα, «’Συκοφαντικό` το OCCRP χωρίς άλλες ερωτήσεις» αναφέρεται σε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Προεδρικού και ΑΚΕΛ μετά τη διάψευση του δημοσιεύματος από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και το πρώην δικηγορικό του γραφείο δημοσιεύματος της πλατφόρμας Organized Crime and Corruption Reporting Project, που έφερε στον κ. Αναστασιάδη, ως δικηγόρο, να είχε εμπλακεί στη μετακίνηση χρημάτων, που το OCCRP θεωρεί μέρος του καλούμενου δικτύου Troika Laundromat. Αλλού αναφέρετι σε δυσοίωνες προβλέψεις για λειψυδρία και γράφει πως προβλέπεται αύξηση των ξηρών ημερών. Επίσης γράφει για τις θέσεις τριών υποψηφίων για τη δημαρχία Αμμοχώστου για διάφορα θέματα που καίνε τους Αμμοχωστιανούς.

«Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα, με τίτλο «Τα μπάζα πνίγουν τη Λευκωσία», πως σαν μανιτάρια ξεφυτρώνουν τις τελευταίες εβδομάδες παράνομοι σκυβαλότοποι σε δημαρχούμενες περιοχές της Λευκωσίας αλλά και στην επαρχία και αναφέρει ότι επαγγελματίες μεταφορείς δημιουργούν παράνομες χωματερές. Επίσης αναφέρει πως με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι έρευνες των ποινικών ανακριτών σε σχέση με τις εξαφανίσεις γυναικών και παιδιών, θυμάτων του Νίκου Μεταξά, και των χειρισμών που έτυχαν από αστυνομικά όργανα και γράφει ότι η έρευνα θα καλύψει και υψηλόβαθμους. Επίσης, σε άλλο θέμα αναφέρει πως το αδιαχώρητο παρατηρείται στις παραλίες, ενώ στη Λευκωσία υπάρχει ερημιά και ελάχιστα αυτοκίνητα στους δρόμους.

Η «Χαραυγή», με τίτλο στο κύριο της θέμα «Υπεκφεύγει αντί να απαντά ο Πρόεδρος», γράφει πως «οι κυβερνώντες το γύρισαν στον αντιΑΚΕΛισμό μπας και γλιτώσουν την παρτίδα» αφού «δεν τους βγήκε η επιχείρηση παρασιώπησης των ξένων δημοσιευμάτων, τα οποία εμπλέκουν το δικηγορικό γραφείο του Ν. Αναστασιάδη σε υπόθεση ξεπλύματος βρόμικου χρήματος». Επίσης γράφει πως οι νέοι της Κύπρου, Ε/κ και Τ/κ, βρίσκουν τρόπους συνεννόησης καθώς 600 νέοι από τις δυο κοινότητες εξέφρασαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Πρεσβευτές για την Πολιτιστική Κληρονομιά» που έθεσε ενώπιόν τους η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά. Αλλού γράφει πως προσπάθεια να βάλει μεγάλους εμπόρους από την πίσω πόρτα στις λαϊκές αγορές καταβάλλει η κυβέρνηση με τροποποιητικό νομοσχέδιο.

Πηγή ΚΥΠΕ

Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: