Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Η απάντηση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στις επιστολές των δύο ηγετών, οι πιέσεις της Άγκυρας προς τη Λευκωσία, οι δηλώσεις του Υφυπουργού Τουρισμού για την κατάσταση στον τουρισμό, οι διεργασίες για τα πάρκα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και οι ηλεκτρονικές εκποιήσεις που θα αρχίσουν από τον Σεπτέμβριο, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο στο κύριο της θέμα «Μοίρασε την πίττα στη μέση ο Γκουτέρες» γράφει ότι την πίττα στη μέση μοίρασε ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών απαντώντας στις επιστολές που έλαβε από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου και οι οποίες αφορούσαν την τρέχουσα επικαιρότητα γύρω από το Κυπριακό και ειδικότερα την Αμμόχωστο (επιστολή Αναστασιάδη) και το φυσικό αέριο (επιστολή Ακιντζί). Αλλού γράφει ότι η Αστυνομία θα υπογράφει τα εξώδικα και θα οδηγεί στο δικαστήριο όσους δεν προβαίνουν στην πληρωμή τους. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις δηλώσεις του Υφυπουργού Τουρισμού Σάββα Περδίου ότι είναι δύσκολο το 2019 για τον τουρισμό αλλά δεν πρέπει να υπάρχει πανικός.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο στο κύριο του θέμα «Μπόνους μεγαβάτ για πιο πολλά πάρκα ΑΠΕ» γράφει ότι οργασμός διεργασιών σε διάφορα μέτωπα βρίσκεται σε εξέλιξη για να καλύψει η Κύπρος τους στόχους της ΕΕ για τη διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο εντός του 2020 ή νωρίς το 2021. Αλλού γράφει ότι μπορεί οι θυγατρικές εταιρείες της ΑΗΚ να εμπίπτουν στις μη ρυθμιζόμενες από τη ΡΑΕΚ δραστηριότητες του οργανισμού, ωστόσο η ΡΑΕΚ έχει ζητήσει από τη διεύθυνση της ΑΗΚ συγκεκριμένα στοιχεία ώστε να ασκήσει έλεγχο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε έξι δείγματα φρούτων και λαχανικών, από σύνολο 181, τα οποία τέθηκαν κάτω από το μικροσκόπιο του Κρατικού Χημείου το πρώτο εξάμηνο του 2019, ανιχνεύτηκαν φυτοφάρμακα πέραν του επιτρεπόμενου ορίου.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Πόλεμος νεύρων από Άγκυρα» γράφει στο κύριο του θέμα ότι παιχνίδι για γερά νεύρα από πλευράς Άγκυρας, η οποία εντείνει ακόμη περισσότερο την πίεση προς τη Λευκωσία, μετά τις εξελίξεις που καταγράφηκαν κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών, την περασμένη Παρασκευή. Αλλού γράφει ότι λαός και πολιτεία τίμησαν και φέτος τη θυσία του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι διαφωνούν με την πρόταση για καθορισμό συμπληρωμών στην ενδονοσοκομειακή νοσηλεία οι οργανωμένοι ασθενείς και καλούν τον σύνδεσμο των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας να αρχίσουν χωρίς καθυστέρηση τη μεταξύ τους διαβούλευση, προκειμένου να επιτευχθεί έγκαιρα συμφωνία.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Ηλεκτρονικές εκποιήσεις από Σεπτέμβρη» γράφει στο κύριο της θέμα ότι στην εποχή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών εισέρχονται από τον Σεπτέμβριο οι τράπεζες και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων. Εν τω μεταξύ ανεβάζουν ταχύτητα και οι πλειστηριασμοί με την υφιστάμενη διαδικασία. Αλλού γράφει ότι οι Κύπριες γίνονται μητέρες σε μεγαλύτερη ηλικία σε σύγκριση με τον μέσο όρο στην Ευρώπη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι πιο μεγάλες και πιο υψηλής αξίας κατοικίες ετοιμάζει η αγορά – 256 χιλ. ευρώ οι μονοκατοικίες, 168 χιλ. ευρώ οι διπλοκατοικίες και 134 χιλ. ευρώ τα διαμερίσματα κατά μέσο όρο.

ΚΥΠΕ – Μαρία Αντούνα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 12/08/2019

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: