Η ΕΕ καλεί τον Ερντογάν να άρει την απόφαση για παύση των εκλεγμένων δημάρχων τριών πόλεων

File Photo: Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. EPA, ERDEM SAHIN




Η ΕΕ καλεί την Τουρκία να άρει την απόφασή για παύση των εκλεγμένων δημάρχων τριών πόλεων και να διασφαλίσει την εφαρμογή των κανόνων του κράτους δικαίου στην προσπάθειά της για καταπολέμηση της τρομοκρατίας σύμφωνα με την αρμόδια Εκπρόσωπο της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ).

Αναλυτικά, στη δήλωσή της η Μάγια Κοτσίγιανιτς αναφέρει ότι “οι τουρκικές αρχές ανέστειλαν προσωρινά τους δημοκρατικά εκλεγμένους δημάρχους του Ντιγιαρμπακίρ, του Βαν και του Μαρντίν στη νοτιοανατολική Τουρκία, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι έχουν κρατηθεί ως μέρος μιας μεγάλης έρευνας που σχετίζεται με την τρομοκρατία”.

“Η αντικατάσταση του Selçuk Mızraklı, του Bedia Özgökçe Ertan και του Ahmet Türk από τους κυβερνητικούς κυβερνήτες προκαλεί σοβαρή ανησυχία καθώς θέτει υπό αμφισβήτηση το σεβασμό των δημοκρατικών αποτελεσμάτων των εκλογών της 31ης Μαρτίου”, ξεκαθαρίζει.

“Οι απολύσεις και οι κρατήσεις των τοπικών πολιτικών και ο διορισμός άλλων προσωρινών στερούν τους ψηφοφόρους της πολιτικής εκπροσώπησης σε τοπικό επίπεδο και διακινδυνεύουν σοβαρά την τοπική δημοκρατία”, προειδοποιεί.

“Μολονότι η τουρκική κυβέρνηση έχει θεμιτό δικαίωμα να καταπολεμήσει την τρομοκρατία, είναι επίσης υπεύθυνη για τη διασφάλιση ότι αυτό γίνεται σύμφωνα με το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες που κατοχυρώνονται στο σύνταγμά της και τις διεθνείς δεσμεύσεις της Τουρκίας και όχι για πολιτικούς λόγους, κατ` εφαρμογήν της ποινικής και αντιτρομοκρατικής νομοθεσία”, διευκρινίζει η Εκπρόσωπος.

“Η Τουρκία πρέπει να καταργήσει τα μέτρα που εμποδίζουν τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με τις συστάσεις της Επιτροπής της Βενετίας και με τη δέσμευση της Τουρκίας για τον Ευρωπαϊκό Χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”, αναφέρει.

“Ενώ η ΕΕ έχει καταδικάσει σαφώς και επανειλημμένα τις βίαιες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία και εξέφρασε την αλληλεγγύη προς τις οικογένειες των θυμάτων, επαναλαμβάνει επίσης την έκκληση της για επείγουσα επανάληψη μιας αξιόπιστης πολιτικής διαδικασίας για την επίτευξη ειρηνικής και βιώσιμης λύσης”, καταλήγει.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

 

Με κατηγορίες περί τρομοκρατίας καθαίρεσε τρεις δημάρχους του HDP ο Ερντογάν – 418 συλλήψεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: