Η δήλωση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ λέει το αυτονόητο: Ανακοίνωση του Κινήματος Αλληλεγγύη

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Δεξιά η Ιβάνκα Τραμπ. [State Department photo by Ron Przysucha




Όταν η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία δεν διεκδικεί τα αυτονόητα γιατί να τα διεκδικήσουν οι Αμερικανοί εξ ονόματος μας διερωτάται με ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλληλεγγύη.

Σημειώνει ότι υτή τη στιγμή βρισκόμαστε περικυκλωμένοι από τον τουρκικό στόλο τα τουρκικά γεωτρύπανα και ερευνητικά σκάφη και δεν ακούγεται τίποτα στο εσωτερικό, δεν γνωρίζει ο κόσμος την έκταση του προβλήματος.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Η δήλωση του «ανωνύμου» εκπροσώπου του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ λέγει το αυτονόητο: Ότι ένα κυρίαρχο κράτος έχει το δικαίωμα μέσα στα χωρικά του ύδατα να κάνει ότι θέλει.

Δεν μιλούν οι Αμερικανοί ούτε για Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ούτε γίνεται αναφορά στο τουρκικό πλοίο «Φατίχ» το οποίο βρίσκεται εντός της ΑΟΖ μας, αλλά αναφέρονται σε χωρικά ύδατα τα οποία μπορεί να είναι 6 ή 12 ναυτικά μίλια, δηλαδή μια πολύ στενή ζώνη πολύ κοντά στις ακτές μιας χώρας. Να μην ξεχνάμε ότι για το Φατίχ αναφέρθηκαν σε διαφιλονικούμενη περιοχή.

Διερωτόμαστε: Όταν η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία δεν διεκδικεί τα αυτονόητα γιατί να τα διεκδικήσουν οι Αμερικανοί εξ ονόματος μας;

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε περικυκλωμένοι από τον τουρκικό στόλο τα τουρκικά γεωτρύπανα και ερευνητικά σκάφη, και δεν ακούγεται τίποτα στο εσωτερικό, δεν γνωρίζει ο κόσμος την έκταση του προβλήματος.
Δεν γίνονται εκείνες οι διεθνείς παραστάσεις τις οποίες θα έκανε το οποιοδήποτε κράτος προς τον ΟΗΕ, προς την Ε.Ε της οποίας είμαστε κράτος – μέλος.

Η εικόνα που δίνεται προς τα έξω είναι ότι βρισκόμαστε σε μια καλή πορεία επανέναρξης των συνομιλιών –που είναι και η μέγιστη «επιτυχία» των κυβερνώντων και της μείζονος αντιπολίτευσης- από εκεί που διεκόπησαν.

Αλλά ξεχνούμε ότι το σημείο στο οποίο διεκόπησαν στο Κραν Μοντανά, ο ίδιος ο ΠτΔ το έχει περιγράψει ως μια κατάσταση που δεν διαφέρει σε τίποτα από τον ουσιαστικό έλεγχο της Κύπρου από την Τουρκία, μέσω των βέτο, της θετικής ψήφου, την εκ περιτροπής Προεδρία, όποιας μορφής και αν είναι αυτή τελικά.

Συνεπώς, είτε δρομολογείται μεθόδευση προς τη συνομολόγηση των όρων παράδοσης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Τουρκία, είτε παίρνουμε όλα τα εναλλακτικά μέτρα τα οποία θα μας βοηθήσουν να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο.

Ας δημιουργήσουμε τουλάχιστον οικονομικά κίνητρα αποτροπής, συνεργαζόμενοι ουσιαστικά -και όχι μόνο φραστικά σε επίπεδο τριμερών συμφωνιών ή ανακοινώσεων- με τις γειτονικές χώρες που μπορεί να εμπλακούν σε αυτή τη διαδικασία.

Η Κύπρος μπορεί να «οχυρωθεί» με ένα Τερματικό υγροποίησης του φυσικού αερίου ή με την κατασκευή του EASTMED.
Η πολιτική όσων υποστηρίζουν ότι «είναι καλύτερα να παραμείνουν οι υδρογονάνθρακες στο βυθό», στην ουσία είναι αποδοχή της ιταμής πρότασης Ακιντζί να ανασταλεί το ενεργειακό πρόγραμμα και των δύο πλευρών, δηλαδή και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Λες και η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να εξισωθεί με τις παράνομες ενέργειες του ψευδοκράτους και με τη βαρβαρότητα της Τουρκίας.

Δεν γίνεται εμείς οι ίδιοι να αρνούμαστε να ζητήσουμε την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. Είτε είμαστε κυρίαρχο κράτος είτε όχι, και ένα κράτος για να είναι κυρίαρχο πρέπει να έχει και την ισχύ να υπερασπίζεται την κυριαρχία του, κάτι το οποίο ομολογώ ότι δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή.

Για αυτό θα πρέπει να υπάρξει και άμεση ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Απαιτείται να γίνει κάτι ανάλογο με αυτό που συμβαίνει σε κάθε ακριτικό ελληνικό νησί. Οι εμπειρογνώμονες γνωρίζουν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν θα έχουν αποτέλεσμα οι παροτρύνσεις των ΗΠΑ για Γιαβούζ, λέει το Κίνημα Αλληλεγγύη

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: