Η διαπλοκή προκάλεσε απάθεια στα εθνικά θέματα: Γειτονιές και πόλεις όμηροι της διαφθοράς

File Photo: Στην παρουσία του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακαρ, του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά. Ακιντζί, της στρατιωτικής ηγεσίας της Τουρκίας και του κατοχικού στρατού έγινε η απαράδεκτη εκδήλωση στον θύλακα των Κοκκίνων για την 55η μαύρη επέτειο απο τους βομβαρδισμούς. ΚΥΠΕ, O. ASIK




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ 

Ο έλεγχος της εξουσίας προϋποθέτει διαρκή ευαισθησία των πολιτών. Για να υπάρχει ισονομία και να λειτουργεί το κράτος δικαίου δεν αρκεί μόνο να εγκρίνονται νομοσχέδια, αλλά και να εφαρμόζονται.

Επιπλέον, για να προλαμβάνονται δυσάρεστες εξελίξεις σε τομείς που αφορούν την πατρίδα και την κοινωνία απαιτείται προληπτική δράση ώστε οι κάθε λογής εκλεγμένοι ή διορισμένοι αρμόδιοι να μην τρέχουν πίσω από τα γεγονότα.

  • Μια γενική περιήγηση στα θέματα που απασχολούν την Κύπρο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η διαφθορά απέκτησε βαθιές ρίζες. Την ίδια στιγμή, η αδιαφορία και η μη έγκαιρη αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων ευνοούν στη δημιουργία και διαιώνιση συνθηκών παρανομίας και αδικίας. Με τις συνεχείς αποκαλύψεις και τις καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, φαίνεται ότι δεν απέμεινε σχεδόν κανένας τομέας της πολιτικοοικονομικής ζωής που να μην κρύβει κάποια διαπλεκόμενα συμφέροντα ή εγκληματικές ανευθυνότητες.

Αυτή όμως είναι η μια πτυχή του προβλήματος, για την οποία μέχρι σήμερα έχουν γραφτεί και έχουν ειπωθεί πάρα πολλά, ιδιαίτερα λόγω της κρίσης και με αποκορύφωμα το παράνομο κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων.  Η άλλη πτυχή αφορά τη στάση του κόσμου. Εάν οι πολίτες παρακολουθούν με αδιαφορία ή κυνισμό τα όσα διαδραματίζονται σε βάρος της διαφάνειας, της αλήθειας και του κοινωνικού συνόλου τότε είναι αναπόφευκτό να επικρατούν η ατιμωρησία, το ψέμα, ο αποπροσανατολισμός και η περαιτέρω αποθράσυνση ατόμων και ομάδων που συνθέτουν την ασχήμια του τόπου.

Από την 45χρονη τουρκική κατοχή και το βίαιο διαχωρισμό του νησιού έως τον εποικισμό που αποτελεί έγκλημα πολέμου, από την πρόκληση του κατοχικού καθεστώτος στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου έως τη μεθοδευμένη προσπάθεια της Τουρκίας για διοχέτευση μεταναστών στις ελεύθερες περιοχές (για να δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή) διαπιστώνεται ότι όλα έχουν περιέλθει σε κλίμα απάθειας και μοιρολατρικής αποδοχής.

Κι αυτό το τοπίο δεν είναι μόνο ο καλύτερος σύμμαχος του τουρκικού επεκτατισμού, αλλά συνάμα είναι ότι ακριβώς επιζητούν όσοι εντός και εκτός Κύπρου προωθούν λύση που στοχεύει στην κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην εδραίωση της διχοτόμησης.

  • Στην απάθεια και την έλλειψη αντίδρασης των Ελληνοκυπρίων στηρίζεται επίσης το σύστημα διαπλοκής για να μπορεί να προχωρά χωρίς εμπόδια και χωρίς συνέπειες στις καταστάσεις ανομίας.

Τα όσα αναδεικνύονται μέσα από στοιχειοθετημένα ρεπορτάζ και σχόλια συναδέλφων δείχνουν ότι γειτονιές και πόλεις, δήμοι και δημόσιοι οργανισμοί γίνονται όμηροι ποικιλόμορφων συμφερόντων, με οδυνηρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής των πολιτών.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Ο νέος πυρηνικός ανταγωνισμός: Οι ηγέτες διαχειρίζονται την απειλή λες και κάνουν μπίζνες…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: