Η νεαρή Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ συμμετέχει στη διαδήλωση για την κλιματική αλλαγή έξω από τα γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Θα συμμετάσχει επίσης στη διάσκεψη που διοργανώνει ο Οργανισμός τον Σεπτέμβριο. Οι διαμαρτυρίες της κάθε Παρασκευή, γνωστές και ως Παρασκευές για το Μέλλον ενέπνευσαν τη δράση χιλιάδων μαθητών σε περισσότερες από 100 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Φωτογραφία: EPA / ALBA VIGARAY

Η 16χρονη… Ηγερία του νέου παγκόσμιου νεανικού κινήματος για το κλίμα έφτασε στον ΟΗΕ

Δύο ημέρες μετά την άφιξή της στις ΗΠΑ, η νεαρή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ συμμετείχε σήμερα στην πρώτη της διαδήλωση για το κλίμα στη Νέα Υόρκη, στο πλευρό εκατοντάδων νέων που συγκεντρώθηκαν έξω από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Η 16χρονη Σουηδέζα, η οποία διέσχισε τον Ατλαντικό με ένα ιστιοφόρο μηδενικών εκπομπών ρύπων με σκοπό να συμμετάσχει στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα στις 23 Σεπτεμβρίου, δεν έκανε καμία δήλωση καθ’ όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης. Στη συνέχεια, μπήκε στο κτίριο του ΟΗΕ, όμως δεν έχει διευκρινιστεί αν πρόκειται να συναντηθεί εκεί με αξιωματούχους.

Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, η Τούνμπεργκ άφησε τους άλλους εφήβους ή φοιτητές να απευθύνουν έκκληση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ορισμένοι από αυτούς έβαλαν στο στόχαστρό τους την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

“Σταματήστε να αρνιέστε ότι η Γη πεθαίνει!”, “Απεργήστε μαζί μας” και “Δεν μπορείτε να μας σταματήσετε, ένας καλύτερος κόσμος είναι εφικτός”, φώναζαν οι συγκεντρωμένοι.

Αρκετοί ήταν εκείνοι που είπαν ότι πήγαν στη διαδήλωση για να δουν την Γκρέτα, η οποία είναι πλέον αναγνωρίσιμη σε όλον τον κόσμο. “Μας εμπνέει”, είπε χαρακτηριστικά η Ατάρα Σόντερς, 17 ετών, που οργάνωσε διαδηλώσεις για το κλίμα στο λύκειό της, στη Φιλαδέλφεια.

Ο Γκάμπριελ Κάνιν, ένας 13χρονος Νεοϋορκέζος, είπε ότι είναι η πρώτη φορά που διαδηλώνει για το κλίμα. “Ήξερα ότι θα υπάρχουν και διασημότητες όπως η Γκρέτα. Νομίζω ότι είναι καλή ιδέα, κάτι πρέπει να αλλάξει”, είπε ο νεαρός.

Η συγκέντρωση ήταν ένα “δοκιμαστικό” ενόψει της γιγαντιαίας διαδήλωσης που προβλέπεται να γίνει έξω από την έδρα του ΟΗΕ στις 20 Σεπτεμβρίου, με στόχο να ασκηθεί πίεση στους ηγέτες των χωρών που θα συμμετάσχουν στη σύνοδο για το κλίμα, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού. Την ίδια ημέρα θα γίνουν διαδηλώσεις για τον ίδιο σκοπό σε όλον τον κόσμο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP / Νέα Υόρκη,

Be the first to comment on "Η 16χρονη… Ηγερία του νέου παγκόσμιου νεανικού κινήματος για το κλίμα έφτασε στον ΟΗΕ"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*