H Ελλάδα ανακάμπτει σε ασταθή πόδια: Η Τουρκία και η Ιταλία φρενάρουν την ανάπτυξη

File Photo: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ολομέλεια της Βουλής. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Έναν χρόνο μετά την εκπνοή του τελευταίου πακέτου δανειακής βοήθειας η χώρα θα έπρεπε να έχει αφήσει πίσω της τα χειρότερα. Αλλά ο νέος Πρωθυπουργός βρίσκεται ενώπιον μερικών προκλήσεων, αναφέρει ο Alexander Hahn στην ιστοσελίδα derstandard.

Μια επιτυχής ισορροπία είναι σίγουρα διαφορετική. Σχεδόν ένας χρόνος έχει περάσει που η Ελλάδα ανέκτησε με το τέλος του τρίτου πακέτου διάσωσης πέρσι τον Αύγουστο την οικονομική της ανεξαρτησία, τουλάχιστον με περιορισμούς.

  • Συνολικά περίπου 289 δις ευρώ έλαβε η χώρα από τους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ από το 2010 – και μάλιστα για το τίμημα μιας αναγκαστικής δραστικής θεραπείας που επέφερε στους Έλληνες μια επίπονη παρατεταμένη ύφεση. Τον Ιούλιο καταψηφίστηκε η αριστερή κυβέρνηση υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ πλέον ο διάδοχός του Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να επαναφέρει τη χώρα σε πορεία ανάκαμψης με μια φιλική προς την οικονομία πολιτική.

Επειδή η Ελλάδα όμως προχώρησε κάπως και πάλι, για το λόγο αυτό δεν στέκεται και με ασφάλεια στα πόδια της. Καλύτερα αμειβόμενες θέσεις στον ιδιωτικό τομέα βρίσκονται εξίσου στην ατζέντα του Μητσοτάκη, όπως και οι ιδιωτικοποιήσεις, οι φορολογικές μειώσεις για τις επιχειρήσεις όπως και πολλές επενδύσεις από το εξωτερικό. Μόνο που γι’ αυτό ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να επιδιώξει από τους διεθνείς δανειστές διευκολύνσεις όσον αφορά τους δημοσιονομικούς όρους, οι οποίοι μέχρι τώρα απαιτούν από την Αθήνα μέχρι το 2022 ένα δημοσιονομικό πλεόνασμα ύψους 3,5%.

Ο Μητσοτάκης θέλει να αποδυναμώσει αυτούς τους όρους, προκειμένου να διαθέσει περισσότερο αέρα για επενδύσεις που θα προωθήσουν την ανάπτυξη από δημόσιους πόρους. Επειδή η ανάπτυξη με ποσοστό μόνο 1,3% ετησίως ήταν μόνο μέτρια στο πρώτο τρίμηνο, και η ανεργία κυμαινόταν μέχρι πρόσφατα στο 17,2%. Επομένως μια μόνο συγκρατημένα δυναμική ανάκαμψη μετά την κατάρρευση του 2010, όταν συγκροτήθηκε το πρώτο πακέτο διάσωσης. Το βασικό πρόβλημα: Οι δανειστές επέμεναν σε αυστηρή πολιτική λιτότητας, υποτίμησαν όμως τις σοβαρές επιπτώσεις τους στην οικονομία και την κοινωνία – η Ελλάδα έχασε έκτοτε το 25% του ΑΕΠ της, ενώ τα εισοδήματα των πολιτών μειώθηκαν εξίσου κατά περίπου 25% και τα περιουσιακά τους στοιχεία κατά 40%.

  • «Έγιναν από την αρχή κιόλας λάθη», ξεκαθάρισε ο ίδιος ο Επίτροπος Δημοσιονομικών Υποθέσεων Pierre Moscovici πριν από περίπου έναν χρόνο. Ως επιτυχία θα πρέπει να αποτιμηθεί το ότι η Ελλάδα μπορεί και πάλι από μόνο της να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές. Στα μέσα Ιουλίου επετεύχθη η τρίτη έκδοση στις αγορές ενός ομολόγου από το τέλος του προγράμματος βοήθειας, ενός επταετούς τίτλου ύψους 2,5 δις ευρώ με επιτόκιο 1,47%. Η ζήτηση ήταν υψηλή, ενώ θα μπορούσε κανείς να εκδώσει ακόμα 13 δις ευρώ. Τα ίδια τα δεκαετή ομόλογα κοστίζουν αυτή τη στιγμή σε επιτόκια μόνο 2,2%.

«Η Ελλάδα μπορεί και πάλι να χρηματοδοτείται με ευνοϊκούς όρους στις χρηματαγορές, αλλά στην πραγματικότητα θα προσμετρούνταν το διπλό», δήλωσε γι’ αυτό ο Peter Brezinschek, επικεφαλής οικονομολόγος της Raiffeisen Research. Αλλά τα ελληνικά επιτόκια πιέζονται από την παρατεταμένη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, όπως και από την αναγκαστική εκτίμηση πολλών μεγαλοεπενδυτών. «Αυτό οδηγεί σε μια εντελώς παραμορφωμένη εικόνα», όπως πρόσθεσε. Βασικά ο ίδιος βλέπει όμως την Ελλάδα σε καλό δρόμο, μολονότι αυτός είναι δύσκολος.

Ο Brezinschek προτείνει στον νέο Πρωθυπουργό Μητσοτάκη να προωθήσει μέσω επιχειρηματικών επενδύσεων μια διαρθρωτική αλλαγή για τα προϊόντα υψηλής αξίας, επομένως να δημιουργήσει περισσότερη προστιθέμενη αξία στο εσωτερικό. Ένα παράδειγμα: Αντί να εξάγει απευθείας αγροτικά προϊόντα, αυτά θα πρέπει προηγουμένως να υπόκεινται σε επεξεργασία στο εσωτερικό. «Θα πρέπει να έρθουν περισσότερα από την πλευρά των επενδύσεων», όπως πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο κυρίως τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας και της Ιταλίας ‘φρενάρουν’ αυτή τη στιγμή την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Για το λόγιο αυτό θα πρέπει να υπάρχουν φόβοι ότι η χώρα σε ένα δύο χρόνια να χρειαστεί ένα ακόμα πακέτο δανειακής βοήθειας; O Brezinschek δηλώνει: «Σίγουρα όχι».

Τίτλος του κειμένου: Griechenland erholt sich – auf wackeligen Beinen

Ο Ματέο Σαλβίνι αρνείται τα σχέδια αποχώρησης από το ευρώ: Λέει όμως την αλήθεια;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: