Τρομακτικές συνέπειες προβλέπει η Τράπεζα της Αγγλίας, σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Mark Carney Φωτογραφία: EPA/WILL OLIVER




Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ προειδοποίησε σήμερα Παρασκευή, ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου θα προκαλέσει «άμεσο σοκ» στη βρετανική οικονομία.

«Χωρίς συμφωνία, το σοκ για την οικονομία είναι άμεσο», δήλωσε ο Κάρνεϊ στο BBC, ενώ ο νέος πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεν έχει αποκλείσει την πιθανότητα μιας αποχώρησης από την ΕΕ χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

«Οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν πλέον να λειτουργήσουν» με βάση αυτό το σενάριο, προειδοποίησε ο Κάρνεϊ. Ερωτηθείς για τον αριθμό των επιχειρήσεων που θα μπορούσαν να βρεθούν σε αυτή την κατάσταση, απάντησε: «Δυνητικά, ένας σημαντικός αριθμός».

Ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι ορισμένοι κλάδοι θα επηρεαστούν ιδιαίτερα από ένα Brexit χωρίς συμφωνία, μια εξέλιξη που θα έχει ως αποτέλεσμα οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης να καθορίζονται βάσει των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Ο Κάρνεϊ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους κλάδους των αυτοκινήτων και γενικότερα των μεταφορών, καθώς και στις βιομηχανίες χημικών και τροφίμων. Σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα, υπογράμμισε ότι οι μεγάλοι διανομείς στη Βρετανία θα αντιμετωπίσουν ένα πολύ περίπλοκο πρόβλημα σχετικά με τα «ευπαθή προϊόντα» που εισάγονται από την ΕΕ, τα οποία δεν μπορούν να συντηρηθούν για μεγάλο διάστημα ενώ είναι δύσκολο να δημιουργηθούν αποθέματα εκ των προτέρων.

Ο κεντρικός τραπεζίτης προειδοποίησε επίσης ότι θα αυξηθούν οι τιμές σε μια σειρά από προϊόντα καθημερινής κατανάλωσης, όπως «τα τρόφιμα και η βενζίνη», στο Ηνωμένο Βασίλειο, του οποίου οι κάτοικοι θα υποστούν μια μείωση «του πραγματικού τους εισοδήματος σε σχέση με αυτό που θα έπρεπε να έχουν» σε μια περίπτωση άλλη από αυτή της μη συμφωνίας. Ο Κάρνεϊ εξήγησε ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα προκαλούσε υποτίμηση της στερλίνας, αυξάνοντας έτσι την τιμή των εισαγόμενων προϊόντων.

Οι κινήσεις Τζόνσον στο Brexit

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρεται σε ανταπόκριση της Deutsche Welle από το Λονδίνο, ο υπουργός Οικονομικών Τζαβίντ Τζαντίβ ενισχύει με δύο δισεκατομμύρια στερλίνες, το αποθεματικό των έξι δισεκατομμυρίων για τη χρηματοδότηση των πρώτων αναγκών που θα προκαλέσει τυχόν αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία.

Παράλληλα, η προσοχή αναλυτών και μέσων ενημέρωσης είναι στραμμένη στις επόμενες κινήσεις του Μπόρις Τζόνσον μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας του στις αυτόνομες επαρχίες, Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία. Στην τελευταία, συζήτησε το θέμα του backstop, της ασφάλειας των ανοιχτών συνόρων στο νησί της Ιρλανδίας που έχει εξελιχθεί στο μεγάλο αγκάθι των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες. Ο Μπόρις Τζόνσον επανέλαβε την θέση του για αντικατάσταση του backstop με εναλλακτικά μέσα, πρόταση όμως που έχει απορριφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ωστόσο, παρά τις απειλές και την φαινομενική αδιαλλαξία στο θέμα του backstop, το οποίο επεβλήθη στις Βρυξέλλες από την ιρλανδική κυβέρνηση του Λίο Βαράντκαρ, η επιμονή του Μπόρις Τζόνσον και η απόφασή του να φθάσει το θέμα στα άκρα, με ένα σκληρό Brexit καθώς και οι διακριτικές πιέσεις από μια σειρά χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για οποιαδήποτε συμφωνία με το Λονδίνο, φαίνεται να προβληματίζουν τον Ιρλανδό Πρωθυπουργό.

Από τη μια έχει μπροστά του εκλογές, τις αρχές του 2020 και δεν θέλει να θίξει τις εθνικιστικές ευαισθησίες των ψηφοφόρων. Από την άλλη, έχει τις προειδοποιήσεις των οικονομικών παραγόντων που αναφέρονται σε απώλεια 80.000 θέσεων εργασίας και το μαζικό κλείσιμο επιχειρήσεων σε περίπτωση σκληρού Brexit. Το πώς ο Λίο Βαράντκαρ θα κινηθεί έως την 31η Οκτωβρίου είναι άξιο παρακολούθησης.

Hellas Journal με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP / Reuters / DW

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: