Για τον μητροπολίτη που εμφανιζόταν με τους ναζί της Χρυσής Αυγής ομιλεί η Le Figaro

Ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος. Φωτογραφία via ΕΡΤ




Αναφορά στην παραίτηση του Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιου, που είχε καταδικασθεί τον Ιανουάριο για υποκίνηση ομοφοβικής βίας, μετά από 41 χρόνια σε αυτή τη Μητρόπολη, κάνουν η εφημερίδα Le Figaro και το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Ο 81χρονος Μητροπολίτης Αμβρόσιος, ανακοίνωσε την Κυριακή στους πιστούς του ότι τελούσε «την τελευταία λειτουργία του ως μητροπολίτης». Ο κληρικός του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Αθανάσιος Λένης και εμφανίζεται μαζί με τους ηγέτες του νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή, ήταν γνωστός για τις σκοταδιστικές απόψεις του.

Το 2015, αποκάλεσε τους ομοφυλόφιλους «κατακάθια της κοινωνίας» και κάλεσε να τους «φτύνουν» και να τους «μαυρίσουν (στο ξύλο)» σε γραπτό μήνυμά του προς τους πιστούς του. Διωκόμενος για υποκίνηση σε ομοφυλοφιλική βία και κατάχρηση εξουσίας, η πρώτη δίκη αυτού του είδους στη χώρα, που αφορούσε έναν εκπρόσωπο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αθωώθηκε τον Μάρτιο του 2018 με τη δικαιολογία της ελευθερίας της έκφρασης των ατόμων της εκκλησίας, σε μία χώρα, όπου η Εκκλησία που δεν έχει χωρισθεί από το κράτος, χαίρει μεγάλης επιρροής.

Ωστόσο, η απόφαση προκάλεσε μεγάλο κύμα διαμαρτυριών μεταξύ των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και σε όλο το πολιτικό φάσμα και η εισαγγελία άσκησε έφεση. Στη δεύτερη δίκη καταδικάστηκε σε φυλάκιση επτά μηνών φυλάκισης εκ των οποίων τρεις με αναστολή.

Τίτλος του κειμένου: Grèce: démission d’un évêque condamné pour incitation à la violence homophobe

Ποια υποψηφιότητα θεωρεί σίγουρη η ιεραρχία για τη θέση του μητροπολίτη Αμβρόσιου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: