Για πόσο θα διατηρεί γεωτρύπανα και ερευνητικά στην Κύπρο η Τουρκία; Όσο αντέξει…

File Photo: Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros. Photo via Twitter, @fatih_donmez, Υπουργείο Ενέργειας Τουρκίας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Όσο αντέχει οικονομικά η Άγκυρα να δαπανά κάθε εβδομάδα σοβαρά ποσά πολλών εκατομμυρίων για να συνεχίζει τις παράνομες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και εντός των χωρικών υδάτων της Κύπρου (στον κόλπο της Καρπασίας), θα το κάνει διότι εκεί ο Τουρκικός “τσαμπουκάς” των όπλων προς το παρόν περνά.

  • Μπορεί η Κύπρος μέσω νομικών και διπλωματικών κινήσεων να προβάλλει τα δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές δίκαιο καθώς και το δίκαιο της θάλασσας, όμως έως τώρα, παρά τις νομικές και διπλωματικές νίκες της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Άγκυρα προβάλλει το δίκαιο του ενός και του ισχυρού στην περιοχή δείχνοντας ότι δεν υπολογίζει κανέναν και ούτε καν τις κυρώσεις.
  • Εκείνο που μπορεί να φανεί και εκτιμάται από στρατιωτικές πηγές στην Αθήνα, είναι πως η Τουρκία, ακόμη και να “παίζει με άνθρακες” αντί για τον αναζητούμενο υποθαλάσσιο πλούτο, θα συνεχίζει να διατηρεί τα πλωτά γεωτρύπανα και σεισμογραφικά πλοία εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, διότι θέλει να δηλώνει την παρουσία της στην περιοχή και φυσικά να διεκδικεί. Η Τουρκία δείχνει με κάθε τρόπο πως η Κύπρος την ενδιαφέρει και οι χάρτες που έχει δημοσιεύσει, αναδεικνύουν εμπράκτως τις παράνομες διεκδικήσεις της.

Δυσβάστακτο οικονομικό κόστος

Όμως ο κος. Ερντογάν δείχνει πως το ενεργειακό ενδιαφέρον της χώρας του και το να μπει πειρατικά εκεί που δεν την σπέρνουν, φέρνει έναν επιπλέον οικονομικό πονοκέφαλο για την Άγκυρα, με το ταμείο της αυτή την περίοδο να παίρνει ανάσες από τον τουρισμό.

  • Ενεργειακά πειρατικά σχέδια και υπερανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας (δίχως πωλήσεις και παραγγελίες ουσίας) έχουν φέρει πολλά έξοδα δίχως έσοδα κι αυτό στην ελεύθερη οικονομία μεταφράζεται ως οικονομικό κράχ στο οποίο έχει φτάσει η Τουρκία, αλλά ορισμένοι φίλοι της την κρατούν ζωντανή.
  • Στο Ελληνικό Επιτελείο ανώτατοι Αξιωματικοί, εξήγησαν και προς τη νέα πολιτική ηγεσία πως όσο μένουν οι γείτονες μας στα Δυτικά της Πάφου και στην Καρπασία, χρήματα χάνουν.
  • Από την άλλη πλευρά όμως η επίδειξη της Τουρκικής σημαίας στην κυπριακή ΑΟΖ και το γεγονός πως τα δύο πλωτά γεωτρύπανα έχουν ακουμπήσει τον πυθμένα, όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι, σημαίνει ότι η προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων θα έχει διάρκεια, και ίσως η Τουρκία προσπαθήσει να αυξήσει τις παράνομες δραστηριότητες και τις διεκδικήσεις της.

Όσο η πλειονότητα των μεγάλων ενεργειακών εταιριών βρίσκονται στα Κυπριακά θαλάσσια οικόπεδα, η Τουρκία θα επιδιώκει να κάνει ακόμη πιο αισθητή την παρουσία της, ρίχνοντας φυσικά λάδι στη φωτιά.

Το Ουρουτς Ρέϊς ακόμη και δεμένο παρακολουθείται

Στο ανοιχτό “σύμπλεγμα” των υφαλοκρηπίδων Ελλαδας-Κύπρου-Αιγύπτου και πολύ πιθανό πιο δυτικά του γεωτρυπανου Fatih, αναμένεται ότι θα βρεθεί το σεισμογραφικό “Ούρουτς Ρέϊς”. Εκεί ακριβώς εκτός της Κυπριακής υφαλοκρηπίδας, υπάρχει και το όριο της Ελληνικής. Αν κινηθεί βορειότερα από εκεί που είναι σήμερα το Fatih, τότε θα έχουμε θέμα μιας και εκεί υπάρχουν τμήματα της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

  • Ενδεικτικό πάντως της κατάστασης που θέλει να επιβάλλει η Τουρκία, είναι ότι οι περισσότεροι Επιτελείς στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, βρίσκονται στις θέσεις τους εν αναμονή των οποίων εξελίξεων κυρίως μετά και τις δηλώσεις των Τούρκων Αξιωματούχων ότι θα προχωρήσουν σε μεγαλύτερη κινητικότητα στην Αν. Μεσόγειο.
  • Το που θα βρεθεί τελικά το ερευνητικό της Τουρκίας, θα φανεί όταν φτάσει στην Αν. Μεσόγειο. Προς το παρόν, εκείνο που υπάρχει είναι οι ενδείξεις.

Προς το παρόν το Ουρουτς Ρέϊς παραμένει δεμένο σε λιμάνι της θάλασσας του Μαρμαρά. Τα μάτια των ανθρώπων που βρίσκονται στο κέντρο επιχειρήσεων δεν φεύγει ούτε από το δεύτερο ερευνητικό της Τουρκίας, ούτε φυσικά από τα όσα συμβαίνουν τόσο στην Κυπριακή ΑΟΖ, όσο και στο Αν. Αιγαίο.

Προληπτική αποστολή πολεμικών πλοίων αν κλιμακώσει η Άγκυρα: Θα τους περιμένουμε…

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal