Γεύμα προς τιμήν του Παυλόπουλου από τη διοικούσα επιτροπή του Προσκυνήματος «Παναγία Σουμελά»

File Photo: Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος. Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ




Έναν αναμνηστικό ασημένιο δίσκο με αναπαράσταση της ιστορικής εικόνας της Παναγίας Σουμελά δώρισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, η διοικούσα επιτροπή του Προσκυνήματος «Παναγία Σουμελά» στο γεύμα που παραχώρησε προς τιμήν του, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού Παναγία Σουμελά, στο όρος Βέρμιο, στην Καστανιά Ημαθίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τους διοργανωτές του προσκυνήματος για την πρόσκληση και όλους όσοι συμμετείχαν στους εορτασμούς και υπογράμμισε το χρέος του αγώνα όλων των Ελλήνων, υπό όρους «αρραγούς ενότητας», ώστε να διεθνοποιηθεί και να αναγνωριστεί διεθνώς η Γενοκτονία των Ποντίων.

Στην προσφώνηση του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, Παντελεήμων, και πρόεδρος του Προσκυνήματος «Παναγία Σουμελά» αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις προσπάθειες του Ιδρύματος και του ομώνυμου Σωματείου για τη μετάδοση στις νεώτερες γενιές, του πολιτισμού και της ιστορίας του ποντιακού Ελληνισμού, αλλά και για την ανάδειξη της «μεγάλης αδικίας που έχει διαπραχθεί εις βάρος του», της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Ευχαρίστησε, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την παρουσία του και ευχήθηκε, με αφορμή τη σημερινή εορτή, η Παναγία να φυλάσσει και να προστατεύει το έθνος και την πατρίδα μας «από κάθε επιβουλή και από κάθε κακό».

«Και φέτος, η τιμητική παρουσία σας μας ενισχύει ιδιαιτέρως και στην προσπάθεια αναγνώρισης και διεθνοποίησης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, τώρα που συμπληρώνονται εκατό χρόνια» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» Γιώργος Τανιμανίδης, απευθυνόμενος στον κ. Παυλόπουλο και εκφράζοντας τη χαρά του για την παρουσία του, για δεύτερη φορά, στο προσκύνημα.

Ευχαρίστησε, επίσης, τους εκπροσώπους των αρχών, της πολιτικής, στρατιωτικής και εκκλησιαστικής ηγεσίας, τα μέλη των ποντιακών σωματείων και τους προσκυνητές και πρόσθεσε:

«Οι καμπάνες της Μονής στέλνουν με την ευκαιρία της επίσκεψης του Προέδρου μας, μήνυμα αγάπης και ενότητας προς όλο τον Ελληνισμό και το Έθνος, σε μια περίοδο που ιδιαίτερα το χρειάζεται η πατρίδα μας, αλλά και μήνυμα ειρήνης προς τους γείτονες μας με τη βεβαιότητα όμως ότι είμεθα έτοιμοι να συμβάλουμε, όπως έλεγε ο αείμνηστος υπουργός Λεωνίδας Ιασωνίδης, να συμβάλουμε όλοι στην ενίσχυση των τειχών της πατρίδος».

Ο κ. Τανιμανίδης υπογράμμισε την ανάγκη η ιστορία του ποντιακού Ελληνισμού να βρει την ιδιαίτερη θέση της στα σχολικά εγχειρίδια για να διδάσκονται οι μαθητές, όσα, από γενιά σε γενιά και από στόμα σε στόμα, μεταφέρθηκαν στους απογόνους των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων.

«Η καρδιά και η ψυχή του Πόντου έμειναν ζωντανές και χτυπούν δυνατά, εδώ πάνω στα υψώματα της Καστανιάς, κάτω από τη σκέπη της σεπτής εικόνας της Παναγιάς μας» πρόσθεσε ο κ. Τανιμανίδης.

Στο γεύμα προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας παραβρέθηκαν επίσης ο υφυπουργός Οικονομικών και βουλευτής της ΝΔ, Απόστολος Βεσυρόπουλος, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, ο βουλευτής και αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Αμανατίδης, ως εκπρόσωπος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βουλευτές, ο αρχηγός ΓΕΣ Γιώργος Καμπάς, αξιωματικοί του στρατού, μητροπολίτες, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, μέλη ποντιακών σωματείων, κ.α.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από μέλη ποντιακών σωματείων.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χρέος ο αγώνας για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων τόνισε ο Παυλόπουλος από την Παναγία Σουμελά

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: