Ευεργετικό και για το έντερο αποδεικνύεται το κόκκινο κρασί, σύμφωνα με έρευνα

File photo:EPA/SERGEI ILNITSKY




Το κόκκινο κρασί μπορεί να κάνει καλό στο έντερο, αυξάνοντας τον αριθμό των διαφόρων τύπων ευεργετικών βακτηρίων που ζουν εκεί, σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές. Οι καλές επιπτώσεις του κόκκινου κρασιού στην χλωρίδα του εντέρου  φαίνεται ότι προέρχονται από τις πολυφαινόλες – συστατικό που το λευκό κρασί, η μπύρα ή ο μηλίτης  περιέχουν σε πολύ μικρότερες ποσότητες,  αναφέρει σε δημοσίευσή της η ερευνητική ομάδα του King’s College του Λονδίνου.

Ένα ποτήρι το δεκαπενθήμερο ήταν αρκετό για να κάνει τη διαφορά. Όμως οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματα  της έρευνας δεν μπορούν να αποτελούν άλλοθι για κατάχρηση του κόκκινου κρασιού.

Σημειώνεται ότι οι πολυφαινόλες  που εκτός από το φλοιό του κόκκινου σταφυλιού υπάρχουν και σε πολλά φρούτα και λαχανικά, πιστεύεται ότι έχουν ευεργετική επίδραση και λειτουργούν ως καύσιμο για τα χρήσιμα βακτήρια τα οποίου ζουν μέσα στην κοιλιά μας. Τα έντερά μας περιέχουν τρισεκατομμύρια βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς και αυτή η κοινότητα των “φιλικών” παράσιτων βοηθά στο να παραμένουμε υγιείς.

Μεγάλος αριθμός ερευνών δείχνει ότι μικρές αλλαγές στα μικρόβιά μας μπορούν να μας κάνουν πιο ευάλωτους σε ασθένειες όπως το Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου, καρδιοπάθειες και παχυσαρκία και πιθανόν μάλιστα να έχουν επίπτωση στην διάθεση και την ψυχική μας υγεία.

Η διατροφή, ο τρόπος ζωής και κάποια είδη φαρμάκων είναι πιθανόν να ερεθίσουν αυτό το τέλεια ισορροπημένο οικοσύστημα του εντέρου.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στην Επιθεώρηση Gastroenterology, εξέτασε χιλιάδες ανθρώπους που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Ολλανδία.

Οι μετέχοντες στην έρευνα – όλοι δίδυμοι καταγεγραμμένοι σε ερευνητικά προγράμματα υγείας – ρωτήθηκαν σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και πόσο και τί είδους αλκοόλ πίνουν συνήθως.

Τα εντερικά μικρόβια σε όσους κατανάλωναν κόκκινο κρασί είχαν μεγαλύτερη ποικιλία, η οποία αυξανόταν όσο περισσότερο κόκκινο κρασί κατανάλωνε ο εξεταζόμενος. Ωστόσο, φάνηκε ότι η περιστασιακή κατανάλωση -ένα ποτήρι την εβδομάδα ή το δεκαπενθήμερο – ήταν αρκετό. Κανείς από τους μετέχοντες δεν ήταν συστηματικός πότης.

Οι ερευνητές λένε ότι η μεγάλη κατανάλωση δεν συνιστάται και μπορεί πιθανόν να έχει κακή επίπτωση στα εντερικά βακτήρια, όπως και στην γενικότερη υγεία ενός ατόμου.

Πηγή: BBC

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: