O Μητροπολίτης Σικάγου, Ναθαναήλ. Φιλελεύθερος

Εξάψαλμος του μητροπολίτη Σικάγου στον Μόρφου: Χωρίς δικαιολογία όσα ελέγχθησαν

Τα άκουσε για τα καλά ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος από τον Μητροπολίτη Σικάγου Ναθαναήλ, ο οποίος εν πολλοίς θεωρεί απαράδεκτα τα όσα εκστόμισε ο Κύπριος ιεράρχης περί ομοφυλοφιλίας κ.λπ., σε σημείο που προειδοποιεί τους ιερείς του να μην υιοθετήσουν τις ακραίες θέσεις που ακούστηκαν και μάλιστα ζητά συγγνώμη για λογαριασμό του Μόρφου.

  • Με εγκύκλιό του, ημερομηνίας 5 Αυγούστου, προς ιερείς και πιστούς, αναφέρει πως θα ήταν ντροπή ακόμη και να αναφερθεί στη θέση του Μητροπολίτη Μόρφου ότι η ομοφυλοφιλία των παιδιών προκαλείται από ενέργειες των γονέων τους. Ο άγιος Σικάγου ζητά από τους πιστούς συγγνώμη για λογαριασμό του Μητροπολίτη Μόρφου εκφράζοντας τη θλίψη του για την πνευματική βλάβη που τυχόν προκλήθηκε σε ανθρώπους από τις απόψεις του Μόρφου. Αναφέρει πως δεν υπάρχει δικαιολογία σε όσα λέχθηκαν, τα οποία κρίνει πως δεν ήταν σωστά από ηθικής απόψεως, ούτε και συνάδουν με τη διδασκαλία της Εκκλησίας.

Υποδεικνύει δε πως αν εκληφθούν σοβαρά οι αναφορές του Μόρφου είναι δυνατόν να προκαλέσουν ένταση ανάμεσα σε γονείς και παιδιά με την επίρριψη αβάσιμης ευθύνης στα περί ομοφυλοφιλίας. Γίνεται επίσης αναφορά σε ντροπή που προκαλείται από όσα λέχθηκαν, τα οποία μπορεί να πυροδοτήσουν κουτσομπολιά και αισχρές αναφορές εναντίον ζευγαριών με γκέι παιδιά.

Ο άγιος Σικάγου θεωρεί επίσης πως όσα λέχθηκαν προκαλούν ντροπή σε όλους διότι οδηγούν τον κόσμο να θεωρήσει πως οι χριστιανοί είναι παράλογοι και φανατισμένοι.

  • Ο Μητροπολίτης Σικάγου παρατηρεί πως «η ομοφυλοφιλία δεν προκαλείται με τον τρόπο που περιγράφει ο Μητροπολίτης Μόρφου, γι’ αυτό και απορρίπτουμε τους ισχυρισμούς του».
  • Παράλληλα, καρφώνει εμμέσως τον Μητροπολίτη Μόρφου επικαλούμενος τον απόστολο Ιάκωβο, ο οποίος υποδείκνυε πως όσοι έχουν την ευθύνη της καθοδήγησης θα κριθούν με μεγαλύτερη αυστηρότητα. Αναφέρει επίσης πως ακόμη και οι άγιοι υποπίπτουν σε λάθη ενόσω βρίσκονται εν ζωή.

Ακολούθως αναφέρει πως ο Μητροπολίτης Μόρφου, αναπτύσσοντας τη θέση του περί ομοφυλοφιλίας, επικαλέστηκε τον άγιο
Πορφύριο τον Κασοκαλυβίτη και παρατηρεί πως ακόμη και αν όσα λέχθηκαν αποδόθηκαν σωστά, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να δεχθούμε τη θέση του.

Εξάλλου αναφέρει πως τα σχόλια του Μητροπολίτη Μόρφου δεν είναι ούτε άγια ούτε μέρος της παράδοσής μας. Τονίζει δε πως οι απόψεις περί γονικής ευθύνης στην ομοφυλοφιλία είναι απαράδεκτες και δεν θα γίνουν ανεκτές. Στη συνέχεια καλεί τους ιερείς του να μην επαναλάβουν τις ίδιες απόψεις στα κηρύγματά τους, αλλά ούτε και στις εξομολογήσεις, προειδοποιώντας παράλληλα πως δεν θα επιτρέψει στους κληρικούς του να διαδώσουν παρερμηνευμένες θέσεις στα περί ομοφυλοφιλίας, τις οποίες θεωρεί ανυπόστατες και θεολογικά λανθασμένες.

  • Αναγνωρίζοντας ότι τα λεχθέντα υπό του Μητροπολίτη Μόρφου είναι δυνατόν να επηρεάσουν ιδιαίτερα τους νέους στέλνει το μήνυμα προς όλους πως αν γνωρίζουν κάποιον ο οποίος επηρεάστηκε αρνητικά, του ζητά ο ίδιος συγγνώμη. Αν υπάρχει κάποιος ο οποίος απομακρύνθηκε από την Εκκλησία συνεπεία των αναφορών του Μόρφου Νεόφυτου, καλεί όλους να απολογηθούν εκ μέρους του ιδίου ως Μητροπολίτη Σικάγου.

Κάνει επίσης αναφορά σε αλαζονεία και αφού επαναλαμβάνει τη συγγνώμη και τις απολογίες του καταλήγει πως στόχος είναι η σωτηρία των αμαρτωλών και η εξύψωση της ανθρωπότητας.

Στις 7 Φεβρουαρίου 2018 ο κ. Ναθαναήλ εξελέγη παμψηφεί Μητροπολίτης Σικάγου υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, χειροτονηθείς Επίσκοπος στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος στη Νέα Υόρκη τη 17η Μαρτίου και ενθρονισθείς στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Σικάγο στις 24 Μαρτίου του ίδιου έτους.
Ανάμεσα σε άλλα, ο Μητροπολίτης Σικάγου δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής τα μαθήματα της Ηθικής και Βιοηθικής στο Πανεπιστήμιο του Fordham και στις Θεολογικές Σχολές του Τιμίου Σταυρού και του Αγίου Βλαδιμήρου.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συναντήθηκε με τον νέο δήμαρχο Σηλυβρίας