Έτοιμο το Πεκίνο να πολεμήσει τις ΗΠΑ στο εμπόριο, προειδοποιεί ο Κινέζος πρεσβευτής

File Photo: Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο Όβαλ Όφις με αντιπροσώπους της Κίνας με τους οποίους συζήτησε το θέμα των δασμών. Photo by Shealah Craighead




Ο νέος πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ, o Ζανγκ Γιουν, προειδοποίησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι αν επιθυμούν να πολεμήσουν την Κίνα στο εμπόριο, «τότε θα πολεμήσουμε».

Δήλωσε ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να λάβει αντίμετρα απέναντι στους νέους αμερικανικούς δασμούς, αφήνοντας επίσης να εννοηθεί πως οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να βλάψουν τη συνεργασία τους στην αντιμετώπιση της Βόρειας Κορέας.

Χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προανήγγειλε την επιβολή επιπλέον δασμών 10% σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 300 δισεκ. δολαρίων, με έναρξη ισχύος την 1η Σεπτεμβρίου, σε μια απότομη κλιμάκωση της εμπορικής διένεξης των δύο μεγαλύτερων παγκόσμιων οικονομιών.

Με ένα ασύνηθες – για διπλωμάτη των Ηνωμένων Εθνών – οξύ ύφος, ο Ζανγκ Γιουν χαρακτήρισε την κίνηση του Τραμπ ως μια «παράλογη και ανεύθυνη ενέργεια» και παρότρυνε την Ουάσινγκτον να «επανέλθει στο σωστό δρόμο».

«Η θέση της Κίνας είναι πολύ ξεκάθαρη, αν οι ΗΠΑ θέλουν να συζητήσουν, τότε θα συζητήσουμε, αν θέλουν να πολεμήσουν, τότε θα πολεμήσουμε», επισήμανε ο Κινέζος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, μιλώντας σε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων.

«Θα λάβουμε οπωσδήποτε οποιαδήποτε αντίμετρα είναι απαραίτητα για να προστατέψουμε το θεμελιώδες μας δικαίωμα, και καλούμε τις ΗΠΑ να επιστρέψουν στο σωστό δρόμο για την εξεύρεση της σωστής λύσης με το σωστό τρόπο», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση αν οι εμπορικές σχέσεις της Κίνας με τις ΗΠΑ θα έχουν επιπτώσεις στη συνεργασία των δύο χωρών στην αντιμετώπιση της Βόρειας Κορέας, ο Ζανγκ τόνισε ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς.

Αλλά επισήμανε πως: «Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πως από την μια μεριά αναζητείς τη συνεργασία από τον εταίρο σου, και από την άλλη βλάπτεις τα συμφέροντα του εταίρου σου», τόνισε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Νέα Υόρκη, United Nations

Ο Ντάισελμπλουμ συγχαίρει την Κρισταλίνα: Υποψήφια της Ευρώπης για την ηγεσία του ΔΝΤ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: