Έρευνα: Η βιταμίνη Α είναι ο μεγαλύτερος φυσικός εχθρός για τον καρκίνο του δέρματος

Απαραίτητη θεωρείται επίσης η πρόσληψη ασβεστίου ειδικά για τους ηλικιωμένους για την απορρόφηση του οποίου χρειάζεται βιταμίνη D. Φωτογραφία: Photo Mix • Europe via pixabay.com




Αυτοί που ακολουθούν μια δίαιτα πλούσια σε βιταμίνη Α μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος συγκριτικά με εκείνους που καταναλώνουν μέτριες ποσότητες βιταμίνης Α ή παίρνουν συμπληρώματα, σύμφωνα με νέα ερευνητικά δεδομένα.

Τα αποτελέσματα δυο διαχρονικών μελετών, που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of the American Medical Association Dermatology», έδειξαν ότι η υιοθέτηση μιας δίαιτας πλούσιας σε βιταμίνη Α μειώνει την πιθανότητα εκδήλωσης ακανθοκυτταρικού καρκινώματος -η δεύτερη πιο συνήθης μορφή καρκίνου του δέρματος- κατά 17%.

Η Έουνγιουνγκ Τσο, αναπληρώτρια καθηγήτρια δερματολογίας και επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπράουν, εξηγεί ότι αν και μέχρι τώρα τα ευρήματα για τη σχέση της βιταμίνης Α με τον καρκίνο του δέρματος διίσταντο, η παρούσα μελέτη υποστηρίζει ότι η βιταμίνη Α σε συνδυασμό με τη χρήση αντηλιακού και τον περιορισμό της έκθεσης στον ήλιο μπορεί πράγματι να λειτουργήσει προληπτικά για αυτή τη νόσο.

Οι μελετητές διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ της διατροφής και του καρκίνου του δέρματος σε συμμετέχοντες από δύο διαχρονικές έρευνες. Στην πρώτη (Nurses’ Health Study) παρατήρησαν 121.700 αμερικανίδες από το 1984 έως 2012 ενώ στη δεύτερη (Health Professionals Follow-Up Study) αντικείμενο παρατήρησης, στο διάστημα 1986 έως 2012, ήταν 51.529 αμερικάνοι άντρες.

Από το σύνολο των συμμετεχόντων 123.000 είχαν λευκή επιδερμίδα –η οποία θεωρείται παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του δέρματος- και δεν είχαν προηγούμενο ιστορικό αυτής της νόσου, ενώ συμπλήρωναν ανά διαστήματα εκθέσεις αναφοράς σχετικά με τη διατροφή που ακολουθούσαν. Στο διάστημα 24 έως 26 ετών μετά την έναρξη της μελέτης καταγράφηκαν 3.978 νέα περιστατικά ακανθοκυττατικού καρκινώματος.

Η Τσο και οι συνεργάτες της χώρισαν σε 5 κατηγορίες τους συμμετέχοντες ανάλογα με τα επίπεδα πρόσληψης βιταμίνης Α. Διαπιστώθηκε ότι αυτοί που ανήκαν στην υψηλότερη κατηγορία είχαν 17% μικρότερη πιθανότητα να εκδηλώσουν καρκίνο του δέρματος από εκείνους που ήταν στην χαμηλότερη κατηγορία πρόσληψης βιταμίνης Α.

Η προληπτική δράση της βιταμίνης Α στον καρκίνο του δέρματος εμφανίζεται κυρίως όταν η πηγή της είναι τα φρούτα και τα λαχανικά (γλυκοπατάτες, πράσινα λαχανικά, καρότα, βερίκοκα, πεπόνι) και όχι όταν αυτή προέρχεται από συμπληρώματα ή ζωικές πηγές (γάλα, ψάρι, συκώτι). Μάλιστα, η υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Α από συμπληρώματα ή ζωικές πηγές μπορεί να προκαλέσει ναυτία, ηπατοτοξικότητα, αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης και καταγμάτων. Παράλληλα άλλες φυτοχημικές χρωστικές ουσίες παρόμοιες με την βιταμίνη Α, όπως το λυκοπένιο που βρίσκεται κυρίως στις τομάτες και στο καρπούζι, έχουν επίσης θετική επίδραση στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος.

Η Τσο φιλοδοξεί ότι μελλοντικές κλινικές δοκιμές θα διερευνήσουν την πιθανότητα τα συμπληρώματα βιταμίνης Α να λειτουργούν προληπτικά για τον καρκίνο του δέρματος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ / ScienceDaily

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: