Eπαύξηση της διαθεσιμότητας των μέσων των Ε.Δ. για αντιμετώπιση του τουρκικού ερευνητικού

File Photo: Επιβίβαση Αλεξιπτωτιστών σε ελικόπτερο Chinook. Πηγή: ΓΕΣ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.

Επανερχόμαστε ξανά στα όσα έχει ζητήσει η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία σ’ ότι έχει να κάνει με την επαγρύπνηση, τα αυξημένα αντανακλαστικά, την εγρήγορση λόγω των όσων έχουν ανακοινώσει Τούρκοι Αξιωματούχοι, με την κάθοδο και δεύτερου ερευνητικού σκάφους στην Αν. Μεσόγειο με τμήματα της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας να περιλαμβάνονται στα Τουρκικά σχέδια.

Αυτά είναι στοιχεία που μπορούν να ζητηθούν και να απαιτηθούν.

  • Όταν όμως ζητείται και μεγαλύτερη «διαθεσιμότητα» των μέσων, εκεί το προσωπικό δεν μπορεί να κάνει πάντα τα αδύνατα να μοιάζουν δυνατά, ούτε να εργαστεί όταν μέσα από τις δαιδαλώδεις διαδρομές των εγγράφων πρέπει να περιμένει μεγάλο διάστημα ένα ανταλλακτικό για να το τοποθετήσει στο πλοίο, το αεροσκάφος, το ελικόπτερο κ.ο.κ και στη συνέχεια να περάσει σε φάση δοκιμών, ώστε να βγει καταστεί διαθέσιμο το υλικό.
  • Κάθε Αρχηγός στις πρωινές ενημερώσεις ρωτάει για τις διαθεσιμότητες που έχει και πάντα κάτι είναι εκείνο που λείπει. Μπορεί οι αριθμοί να είναι γνωστοί για τις ελλείψεις που υπάρχουν, όμως δεν είναι και απαραίτητο να δημοσιοποιούνται. Κακό κάνουν παρά καλό κι αυτό έχει αποδειχτεί διαχρονικά.
  • Αυτιά δεν ιδρώνουν ή αν ιδρώσουν μπορεί να είναι όχι εκείνων που πρέπει. Πάντως το ζήτημα των διαθεσιμοτήτων έχει απασχολήσει ήδη και τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με μια από τις προτεραιότητες να είναι όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές η πολύχρονη υπόθεση των ελικοπτέρων ΝΗ-90.

Οι πληροφορίες λένε πως θα φτάσουν σύντομα στην Ελλάδα τα υπόλοιπα τέσσερα ελικόπτερα και παράλληλα προχωρά και το θέμα της υποστήριξης τους, πράγμα που τόσα χρόνια τα κρατά στο έδαφος.

Το στοίχημα του «outsourcing» που πρώτη είχε δείξει η ΠΑ

  • Εδώ και καιρό το πρώτο εγχείρημα του «outsourcing» έδειξε αν μπορεί κάτι να πετύχει γρήγορα, με πιστοποίηση και με ασφάλεια. Η πρώτη φορά έγινε με τους κινητήρες των CL-215 που ταξίδεψαν σε Μεγάλη Βρετανία και Καναδά, ανακατασκευάστηκαν και επέστρεψαν πίσω για τους γερόλυκους της αεροπυρόσβεσης, τότε εκείνο το στοίχημα ήταν του νυν Α/ΓΕΕΘΑ. Αυτό είχε κάνει η Πολεμική Αεροπορία πριν από δυο χρόνια και πέτυχε.

Μπορεί τα μέσα να είναι παλαιού τύπου -αυτό δεν αλλάζει- δεν παύουν όμως να πετάνε και να είναι επιχειρησιακά, παρά τα όσα θέματα έχουν ως ένα μέσω μιας άλλης εποχής.

  • Ένα παρόμοιο μοντέλο «outsourcing» σύμφωνα με πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές έχει προταθεί κι από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, ώστε να καταπολεμηθεί επιτέλους η οριακή διαθεσιμότητα των ελικοπτέρων τύπου Chinook.

Οι ίδιοι οι τεχνικοί παραδέχονται πως διαθεσιμότητες δεν μπορούν να βγάλουν εύκολα πέραν των υπαρχόντων δυνατοτήτων. Κι από την στιγμή που δίδεται εντολή εκτός της εγρήγορσης και για επαύξηση των μέσων αποτροπής, μοιραία οι επιτελείς αναζητούν τις λύσεις και μια από αυτές είναι το «outsourcing».

  • Η μέθοδος του δίνω δουλειά και έξω σε πιστοποιημένο ιδιώτη δεν είναι μια Ελληνική πατέντα που πολλοί μπορεί να σπεύσουν ώστε να την κατηγορήσουν πως «βάζει κανείς στον Στρατό τον ιδιώτη». Οι Ένοπλες Δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών εργάζονται πολλά χρόνια κατ αυτό τον τρόπο.

Εφόσον απαιτείται μεγάλος αριθμός μέσων σε διάθεση και ετησίως το υφιστάμενο συνεργείο μπορεί να αποδώσει δέκα π.χ. Chinook, τότε η μόνη λύση είναι το να αποτανθούν οι Ε.Δ. σε ιδιώτη.

  • Κάθε ελικόπτερο έχει 200 ώρες ζωής πριν την επόμενη κατά φάση επιθεώρηση. Το Τεχνικό σώμα μπορεί να εκτελέσει μόνο συγκεκριμένο αριθμό τέτοιων επιθεωρήσεων κι αυτό λόγω διαθεσιμότητας θέσεων, ανταλλακτικών, καθυστερήσεων κτλ.
  • Άρα αν ο επιχειρησιακός φορέας λαμβάνει λιγότερα ελικόπτερα από όσα παραδίδει, τότε εύλογα η διαθεσιμότητα μειώνεται, διότι τα ελικόπτερα «στοιβάζονται» και αναμένουν εργασίες υποστηρίξεως και συντηρήσεως.
  • Αφού λοιπόν όλοι η κοινωνική προσφορά του Ελληνικού Στρατού στηρίζεται στις αεροδιακομιδές και την αεροπυρόσβεση, μαζί με τα επιχειρησιακά δεδομένα όπως οι ρίψεις αλεξιπτωτιστών κι άλλες επιχειρησιακές απαιτήσεις, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος κάλυψης αυτού του κενού.

Το κενό έχει εντοπιστεί μεταξύ της αναπλήρωσης των ωρών που γίνεται από την εργασία του ΣΕΣΑΥ και του επιθυμητού αριθμού ωρών από την υπηρεσία. Αυτή η τρύπα πρέπει να καλυφθεί μέσω σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Ανάθεση έργου σε πιστοποιημένη εταιρεία και παρακολούθηση της συντήρησης από το γραφείο ποιοτικού ελέγχου του στρατιωτικού εργοστασίου, έτσι ώστε ότι δεν προλαβαίνει το Τεχνικό να το αποδίδει στις Ένοπλες Δυνάμεις ο ιδιώτης.

Φτάνει η ώρα για τις επόμενες φρεγάτες του ΠΝ; Ή θα στραφεί η Ελλάδα σε λύσεις ανάγκης…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: