Επανένταξη Ρωσίας στην ομάδα G7 πρότεινε ο Τραμπ: Στις πιο αναπτυγμένες βιομηχανικά χώρες

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Ιοάννις (δεν εικονίζεται) στο Οβάλ Γραφείο στο Λευκό Οίκο, Ουάσιγκτον, ΗΠΑ, Τρίτη, 20 Αυγούτου 2019. EPA, Andrew Harrer, POOL




Υπέρ της επανένταξης της Ρωσίας στην Ομάδα των πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, από την οποία εκδιώχθηκε το 2014, τάχθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σήμερα Τρίτη, 20 Αυγούστου.

  • Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι ο Δημοκρατικός προκάτοχός του, ο Μπαράκ Ομπάμα, ήθελε την αποβολή της Ρωσίας από την τότε G8 –που πλέον έχει επανέλθει στο παλαιότερο σχήμα της G7– επειδή οι Ρώσοι “αποδείχθηκαν πιο πανούργοι από τον ίδιο”. “Όμως νομίζω ότι θα ήταν πολύ πιο πρόσφορο να είχαμε μέσα τη Ρωσία. Θα έπρεπε να ήταν G8 επειδή πολλά από τα πράγματα που συζητάμε σχετίζονται με τη Ρωσία”, είπε.

Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι “θα μπορούσε να στηρίξει” την επανένταξη της Ρωσίας, εφόσον γινόταν μια τέτοια πρόταση.

  • Η σύνοδος κορυφής της G7 (Γερμανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία και Βρετανία) θα διεξαχθεί αυτό το Σαββατοκύριακο στο Μπιαρίτς της Γαλλίας. Η σύνοδος αυτή αναμένεται ότι θα είναι τεταμένη, λόγω των διαφωνιών μεταξύ του Τραμπ και των συμμάχων του για πολλά θέματα (Ιράν, Συρία, Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα κ.α.).

Η Ρωσία αποκλείστηκε από την G8 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Αναφερόμενος εξάλλου στον νέο πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Μόσχα, ο Τραμπ είπε ότι ενδέχεται αυτός να είναι ο νυν υφυπουργός Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν. Εφόσον προταθεί και εγκριθεί ο διορισμός του, ο Σάλιβαν θα διαδεχθεί τον Τζον Χάντσμαν ο οποίος παραιτήθηκε στις αρχές του μήνα και εικάζεται ότι σκοπεύει να είναι υποψήφιος για κυβερνήτης στην Πολιτεία της Γιούτα.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Ευτυχής παππούς για δέκατη φορά έγινε ο 73χρονος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: