Έμφαση στο χρόνο που απομένει έδινε η Μέρκελ με το σχόλιο για “30 ημέρες” για λύση στο Brexit

File Photo: Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σε δείπνο εργασίας για την κλιματική αλλαγή στη Χάγη, Ολλανδία. EPA, REMKO DE WAAL
Σχήμα λόγου φαίνεται ότι αποτελεί, σύμφωνα με την ίδια, η δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, για την εύρεση λύσης στο ιρλανδικό backstop (δίχτυ ασφαλείας) κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Η καγκελάριος επισήμανε ότι, με τη δήλωση αυτή, δεν έδωσε στη Βρετανία περιθώριο 30 ημερών για να βρει μια λύση ζήτημα, αλλά ήθελε να υπογραμμίσει πόσο λίγος χρόνος υπάρχει πριν από τη σχεδιαζόμενη έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου.

  • «Είπα πως αυτό που μπορεί κάποιος να επιτύχει σε τρία ή δύο χρόνια, μπορεί επίσης να επιτευχθεί σε 30 ημέρες. Για να το πω καλύτερα, κάποιος πρέπει να πει πως μπορεί να το επιτύχει και μέχρι τις 31 Οκτωβρίου», δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου στη Χάγη.

«Δεν πρόκειται για τις 30 ημέρες. Οι 30 ημέρες ειπώθηκαν ως ένα παράδειγμα για να καταδειχθεί το γεγονός ότι χρειαζόμαστε να το επιτύχουμε σε σύντομο χρόνο επειδή η Βρετανία έχει δηλώσει πως θέλουν να φύγουν από τη Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου», πρόσθεσε.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες στο Βερολίνο με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, η Μέρκελ φάνηκε να δηλώνει πως μια λύση στο ζήτημα του ιρλανδικού backstop θα μπορούσε να βρεθεί μέσα στις επόμενες 30 ημέρες. «Ειπώθηκε πως θα βρούμε πιθανόν μια λύση σε δύο χρόνια. Όμως θα μπορούσαμε επίσης να βρούμε μία μέσα στις επόμενες 30 ημέρες, γιατί όχι;», είπε η Μέρκελ.

  • Ο Τζόνσον δήλωσε επανειλημμένα πως το ιρλανδικό backstop -που αποτελεί ένα πρωτόκολλο στη Συμφωνία Αποχώρησης την οποία πέτυχε η προκάτοχός του, η Τερέζα Μέι- πρέπει να αφαιρεθεί εντελώς. Ο ίδιος δήλωσε πως η Μέρκελ του έδωσε περιθώριο 30 ημερών για να βρει εναλλακτικές επιλογές και πρόσθεσε πως υπάρχει ευρύ πεδίο για μια συμφωνία.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε σήμερα στον Τζόνσον πως δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να γίνει η διαπραγμάτευση μιας εντελώς νέας συμφωνίας για το Brexit.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Θα βρεθεί μέση λύση στο Brexit: Εφικτή η εύρεση της σε 30 ημέρες απαντά η Μέρκελ στον Τζόνσον

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal