Εγκαίνια του «Πάρκου Πεσόντων και Δολοφονηθέντων» κατά την τουρκική εισβολή στο Δήμο Δρομολαξιάς – Μενεού

Τα εγκαίνια του Πάρκου Πεσόντων και Δολοφονηθέντων στο Δήμο Δρομολαξιάς – Μενεού τέλεσε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης. ΚΥΠΕ – Φανίτσα Ζαν




Τελέστηκαν σήμερα, Κυριακή, από τον Υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, τα εγκαίνια του «Πάρκου Πεσόντων και Δολοφονηθέντων» κατά τη τουρκική εισβολή, στο Δήμο Δρομολαξιάς – Μενεού.

Σε χαιρετισμό του ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι «η στιγμή αυτή αποτελεί ένα συγκινητικό συναπάντημα, ως ελάχιστο φόρο τιμής στους 13 πεσόντες και φονευθέντες του Δήμου Δρομολαξιάς – Μενεού κατά την τουρκική εισβολή του 1974. Πρόκειται για ένα έργο μνήμης και τιμής των ηρωικώς πεσόντων και δολοφονηθέντων συμπατριωτών μας Αντώνη Γερόπαπα, Γιακουμή Σάββα, Δημήτρη Παναγή, Ιωάννη Γερόπαπα, της πεντάχρονης τότε Μαρίας Μαραγκού που στη δολοφονία της φαίνεται όλη η αγριότητα και βαρβαρότητα του Αττίλα, Μιχάλη Καλλή Μαλλή, Φραγκόπουλο Κ. Φράγκου, Χριστάκη Γεωργίου, Χριστάκη Παναγιώτου, Χριστάκη Παρασκευά, Χριστόφορο Παναγή Ττόφα, Ανδρέα Μίσση και Ανδρέα Ζήσιμο».

Πρόσθεσε ότι «θυμόμαστε και τιμούμε τους συνανθρώπους μας εκφράζοντας την περηφάνια και ευγνωμοσύνη γιατί παρέμειναν πιστοί στο καθήκον και στο χρέος τους προς την πατρίδα, πληρώνοντας με τη ζωή τους τον Αττίλα, ένα έγκλημα το οποίο παραμένει ατιμώρητο 45 χρόνια μετά.

Το Πάρκο στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα ήταν κάτι που έλειπε από τον Δήμο Δρομολαξιάς – Μενεού, ένα σύγχρονο έργο, με μοντέρνο σχεδιασμό, με βαθύ σκεπτικό στο οποίο έχει τοποθετηθεί μνημείο με τα ονόματα των Πεσόντων και Δολοφονηθέντων».

Παράλληλα συνέχισε «είναι ένας οργανικός, ζωντανός χώρος που μπορεί να χρησιμοποιείται από το Δήμο, από την Κοινότητα για να γίνεται κοινωνική ζύμωση, να γίνονται εκδηλώσεις και να μοιραζόμαστε ακόμα και στιγμές χαράς ή προβληματισμού αλλά πάντα να παραπέμπει στη μνήμη αυτών των ανθρώπων και στο έγκλημα που έγινε στην Κύπρο».

Ο Υπουργός Εσωτερικών στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε και «σε ένα άλλο έργο που χρειάζεται ο Δήμος, στην ανάπλαση του Κεντρικού Πυρήνα της Δρομολαξιάς, ένα έργο που χαρακτηρίζεται από καθυστερήσεις πάρα πολλών ετών. Στην προσπάθεια μας να επιταχύνουμε την ανάπλαση του κεντρικού πυρήνα της Δρομολαξιάς, έχουμε ετοιμάσει τα έγγραφα του διαγωνισμού τα οποία την επόμενη εβδομάδα θα σταλούν στον Δήμο».

Ταυτόχρονα ευχαρίστησε το Δήμο Δρομολαξιάς – Μενεού που «με προθυμία έχει αποδεχθεί να γίνει ο ίδιος η αναθέτουσα Αρχή, κάτι που θα διευκολύνει και θα επιταχύνει πάρα πολύ τις διαδικασίες, γιατί τα κατασκευαστικά είναι έτοιμα και χρειάζεται αυτή η διαδικασία ούτως ώστε να αρχίσει το συγκεκριμένο Εργο. Η ανάπλαση του κεντρικού πυρήνα Δρομολαξιάς αναμένεται να κοστίσει περίπου ένα περίπου εκατομμύριο ευρώ, στον Προϋπολογισμό του 2019 υπάρχουν 300 χιλιάδες ευρώ και του 2020 άλλες 600 περίπου χιλιάδες και το Εργο θα συντελέσει σημαντικά στην αναζωογόνηση και στον εξωραϊσμό του Δήμου».

Ο κ. Πετρίδης συνεχάρη «όλους τους συντελεστές για τη δημιουργία του Πάρκου και ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Δρομολαξιάς – Μενεού Κύπρο Ανδρονίκου» για την πρόσκληση να τελέσει τα εγκαίνια.

Ταυτόχρονα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «αυτή η εποικοδομητική και παραγωγική συνεργασία θα συνεχιστεί με τον ίδιο ζήλο και συνέπεια» και πρόσθεσε πως «ευχή όλων μας είναι να δοθεί ένα τέλος στο συνεχιζόμενο δράμα του λαού μας, ούτως ώστε τα δικά μας παιδιά και εγγόνια να ζήσουν υπό συνθήκες πραγματικής ασφάλειας και ειρήνης σ’ αυτό τον τόπο».

Η τελετή ξεκίνησε με αγιασμό και ακολούθησε η τέλεση των εγκαινίων του Πάρκου από τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Δήμαρχο Δρομολαξιάς – Μενεού Κύπρο Ανδρονίκου.

Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων από τον Υπουργό Εσωτερικών, εκ μέρους του Προέδρου του ΔΗΣΥ, του ΑΚΕΛ, εκ μέρους του Προέδρου του ΕΛΑΜ, της ΕΔΕΚ και του βουλευτή του ΔΗΚΟ Γεώργιου Προκοπίου, από τον Δήμαρχο Δρομολαξιάς – Μενεού, εκ μέρους του Δήμου Λάρνακας, τις οικογένειες των πεσόντων και από οργανωμένα Σύνολα του Δήμου.

Με πληροφορίες ΚΥΠΕ

Ο Πρόεδρος στη συνάντηση με Ακιντζί προτάσσει χαλαρή ομοσπονδία και θέμα Αμμοχώστου

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: